Αρχική Special Topics Ιατρικό θαύμα: Ασθενής με Πάρκινσον περπάτησε ξανά χάρη σε εμφύτευμα στο σώμα...

Ιατρικό θαύμα: Ασθενής με Πάρκινσον περπάτησε ξανά χάρη σε εμφύτευμα στο σώμα του

Ο 63χρονος Γάλλος αρχιτέκτονας Μάρκ Γκοτε διαγνώστηκε με  πάρκινσον εδώ και δεκαετίες, αλλά πλέον ζει το θαύμα της ιατρικής!

0
Πάρκινσον ασθενής περπάτησε
Διαφήμιση

Η ζωή του 63χρονου Γάλλου αρχιτέκτονα  Μάρκ Γκοτιέ, που υποφέρει από τη νόσο του Πάρκινσον εδώ  και 10ετίες άλλαξε  εντυπωσιακά χάρη σε μια προηγμένη τεχνολογία με εμφύτευμα που εφαρμόζουν επιστήμονες στην Ελβετία!

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπόρεσε να  περπατήσει ξανά χωρίς βοήθεια και χωρίς να πέφτει δεκάδες φορές την ημέρα  εξαιτίας εμφυτεύματος που τοποθετήθηκε στο σώμα του.

Ο 63χρονος αρχιτέκτονας και Δήμαρχος επί 12 έτη  του Saint-Michel-de-Rieufret στο Gironde της Γαλλίας είχε ουσιαστικά περιοριστεί στο σπίτι του λόγω των κινητικών προβλημάτων που χαρακτηρίζουν τη νόσο, μέχρι που ένα πειραματικό ηλεκτρονικό εμφύτευμα που αναπτύχθηκε στην Ελβετία τού επέτρεψε να περπατήσει ξανά χωρίς βοήθεια!

Το σύστημα αποτελείται από μια γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών που εμφυτεύεται κάτω από δέρμα στην κοιλιά και στέλνει σήματα σε μια συστοιχία ηλεκτροδίων που ακουμπά τη σπονδυλική στήλη, χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα. Τα ηλεκτρόδια μεσολαβούν στην επικοινωνία ανάμεσα στη σπονδυλική στήλη και τους μύες των ποδιών που συμμετέχουν στη βάδιση.

«Άλλαξε τη ζωή μου επειδή είμαι πλέον ανεξάρτητος» δήλωσε ο Γκοτιέ σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters στη Λωζάννη. «Μπορώ πλέον να βγω από το σπίτι για δουλειές»!

Πάρκινσον θαύμα

«Το να μπεις σε ένα ασανσέρ ακούγεται απλό. Για μένα ήταν αδύνατο. Τώρα, δεν έχω κανένα πρόβλημα», δήλωσε στο BBC. «Ενεργοποιώ τη διέγερση το πρωί και την απενεργοποιώ το βράδυ. Αυτό μου επιτρέπει να περπατάω καλύτερα και με πιο σταθερό βήμα. Αυτή τη στιγμή, δεν φοβάμαι πια ούτε τις σκάλες. Κάθε Κυριακή, πηγαίνω στη λίμνη και περπατάω περίπου 6 χιλιόμετρα. Είναι απίστευτο», πρόσθεσε.

“Είμαι από τη φύση μου περίεργος και δραστήριος. Η απόδειξη είναι ότι ήμουν δήμαρχος του Saint-Michel-de-Rieufret στο Gironde για δώδεκα χρόνια. Παρκινσονικός, αρχιτέκτονας και δήμαρχος!”, περιγράφει ο ίδιος στις συνεντεύξεις του που έκαναν το γύρο του κόσμου!

131609939 spinal implant helps leg movement 640 nc 2x nc 1

Το εμφύτευμα αποτελείται από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στον νωτιαίο μυελό και μια γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών που εμφυτεύεται κάτω από το κοιλιακό δέρμα. Η συσκευή διεγείρει τον νωτιαίο μυελό για να ενεργοποιήσει τους μύες των ποδιών του ασθενούς.

Η νευροχειρουργός Τζόσελιν Μπλοκ, η οποία τοποθέτησε τη συσκευή στον ασθενή πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δήλωσε ότι η τεχνολογία και η διαδικασία ήταν παρόμοια με εκείνη που βοήθησε μερικούς ασθενείς με τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης για πολλά χρόνια – αλλά ήταν η πρώτη για τη νόσο του Πάρκινσον, αν και άλλες ομάδες διερευνούν διαφορετικές τεχνικές.

Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό γι’ αυτόν από το να βάλει την καρδιά και την ψυχή του σε ένα έργο δημόσιας υγείας; “Με επέλεξαν επειδή πληρούσα τα κριτήρια που ανέμεναν οι επιστήμονες και οι χειρουργοί, ανέφερε ο ίδιος. Είχα υποστεί μεγάλη γνωστική έκπτωση από την ασθένεια –δεν μπορούσα πλέον να περπατήσω. Όπως σημειώνει  “έσπαγα το πρόσωπό μου πολλές φορές την ημέρα- αλλά ήμουν πνευματικά ενεργός και πολύ απαιτητικός. Επειδή για να ξανασταθώ στα πόδια μου, έπρεπε να δεχτώ τις διάφορες επεμβάσεις, τις εξετάσεις, τις προσαρμογές και τους μήνες κινητοποίησης στην Ελβετία. Το να είμαι μέλος αυτής της λαμπρής ομάδας ήταν μια περιπέτεια, γίναμε όλοι φίλοι, μια οικογένεια με αρχηγούς και υπο-αρχηγούς. Στην πραγματικότητα, διασκεδάζαμε όλοι μαζί.”!

Ο Μάρκ Γκοτιέ καθισμένος στον καναπέ του στο Μπορντό, περιτριγυρισμένος από τις δύο μεγάλες γάτες του, έχει μια λάμψη στα μάτια του! Έτοιμος να πει ένα αστείο με την παραμικρή ευκαιρία. Και ενώ η ομιλία του μπορεί να είναι λίγο ακατάληπτη, “ευχαριστώ δεσποινίς Πάρκινσον”, το πνεύμα του δεν έχει χάσει τίποτα από τη ζωντάνια του. Εξάλλου, είναι μόλις 63 ετών, ενώ με μεγάλη δυσκολία αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό ιατρικό θαύμα που δίνει κουράγιο σε εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία διαγνώστηκε το 1996. Μετά από δύο χρόνια “μήνα του μέλιτος”, χωρίς πάρα πολλά συμπτώματα, ήρθε η ώρα της “πανωλεθρίας”, με βαριές δυσκινησίες, ακούσιες κινήσεις των ποδιών και των χεριών που τον δυσκόλεψαν πραγματικά. Για αρκετά χρόνια δεν μπορούσε σχεδόν καθόλου να περπατήσει, όταν ο νευρολόγος του, καθηγητής Dominique Guehl από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό, του πρότεινε να συμμετάσχει σε ένα επιστημονικό πείραμα.

Η νόσος του Πάρκινσον σε αριθμούς
  • Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
  • 25.000 οι πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον στην Ελλάδα
  • 7-10 εκατομμύρια οι ασθενείς παγκοσμίως
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα στα τέλη της πεντηκοστής ηλικίας τους ή στις αρχές της εξηκοστής παρόλο που μπορεί να συμβεί και σε μικρότερη ηλικία.
  • Η νόσος του Πάρκινσον είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες, και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των εθνικοτήτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε.
  • Είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος (μετά από τη νόσο του Αλτσχάιμερ) και ο επιπολασμός της θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το ποσοστό των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό.
  • Η οικονομική επίπτωση της νόσου είναι τεράστια – το ετήσιο ευρωπαϊκό κόστος υπολογίζεται σε € 16 δισεκατομμύρια.
  • Ωστόσο, η νόσος του Πάρκινσον είναι απλά μία από τις πολλές νευροεκφυλιστικές διαταραχές, οι οποίες θα ξεπεράσουν τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης μέχρι το 2040 (ΠΟΥ)

Ο Γκοτιέ είχε παλαιότερα υποβληθεί σε επέμβαση τοποθέτησης εμφυτεύματος στον εγκέφαλο, μια τεχνολογία που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένους ασθενείς με Πάρκινσον, όμως τα οφέλη ήταν περιορισμένα. Η βελτίωσή του ίσως είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου και του νέου εμφυτεύματος.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμφυτεύματος σε κλινική δοκιμή που θα ξεκινήσει του χρόνου με τη συμμετοχή έξι ασθενών.

ΠΗΓΗ: BBC

Διαφήμιση