Αρχική Ειδήσεις Φράουλα: Το φρούτο που “αντιστέκεται” στην άνοια και την κατάθλιψη

Φράουλα: Το φρούτο που “αντιστέκεται” στην άνοια και την κατάθλιψη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η φύση μας προβάλει το “αντίδοτο” σε μία σειρά από προβλήματα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας επιφυλάσσει · Η άνοια και η κατάθλιψη αποτελούν δύο τέτοια “αγκάθια” και ερμηνεύονται ως σημεία των καιρών, που μπορούν να καταπολεμηθούν με φυσικές μεθόδους, όπως είναι η κατανάλωση φρούτων και δη της φράουλας.

0
Χυμός φράουλα
Διαφήμιση

Μπορεί η φράουλα να μην αποτελεί “πανάκια” , ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης.

“Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ασθένειες, όλες χωρίς θεραπείες”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Κρικόριαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Ακαδημαϊκού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στις ΗΠΑ.

“Δεν είναι σαφές αν θα βρεθεί ποτέ αποτελεσματική θεραπεία, οπότε η πρόληψη και ο μετριασμός μέσω επιλογών διατροφής και τρόπου ζωής είναι προς το παρόν η καλύτερη προσέγγιση που έχουμε”, πρόσθεσε.

φράουλες 8262957

Τα ευρήματα της μελέτης

Σε αυτήν τη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν πέντε άνδρες και 25 γυναίκες. Η μία ομάδα έλαβε σκόνη φράουλας που παρασκευάστηκε από ολόκληρα φρούτα τα οποία είχαν αποξηρανθεί, καταψυχθεί και αλεσθεί. Η δεύτερη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο που είχε την ίδια εμφάνιση, γεύση και το ίδιο φορτίο υδατανθράκων με τη σκόνη από φράουλα και περιείχε φυτικές ίνες αλλά όχι πολυφαινόλες.

Κάθε συσκευασία που λάμβαναν καθημερινά οι συμμετέχοντες περιείχε 13 γραμμάρια σκόνης φράουλας που ισοδυναμούσε με περίπου 1 φλιτζάνι ολόκληρες φρέσκες φράουλες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταματήσουν να καταναλώνουν άλλα κόκκινα φρούτα, χυμούς και εκχυλίσματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι συμμετέχοντες υποβληθηκαν σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων.

“Θέλαμε να εργαστούμε με υπέρβαρους μεσήλικες, καθώς η άνοια είναι μια πάθηση που πιστεύεται ότι αναπτύσσεται σε διάστημα δεκαετιών. Επιπλέον, η φλεγμονή είναι πιθανόν ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών όπως το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία, ο προδιαβήτης και ο διαβήτης τύπου 2”, εξήγησε ο Κρικόριαν.

καταθλιψη

Το συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Nutrients”, μετά την κλινική δοκιμή των 12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σκόνη από φράουλα είχαν μείωση στις παρεμβολές στη μνήμη στα γνωστικά τεστ. Αυτό έχει σημασία όσον αφορά τον εντοπισμό της γνωστικής παρακμής, καθώς η παρεμβολή στη μνήμη δεν είναι ασυνήθιστη στο πλαίσιο της γήρανσης, ιδίως στην άνοια στα τέλη της ζωής. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη σκόνη φράουλας ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, γεγονός που υποδηλώνει βελτιωμένες ικανότητες συναισθηματικής αντιμετώπισης.

“Τα ευρήματά μας μπορούν πιθανότατα να αποδοθούν στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις των ανθοκυανών που περιέχουν οι φράουλες“, εξήγησε ο ερευνητής.

Εκτός από τις πολυφαινόλες, οι φράουλες αποτελούν πηγή πολλών βιοδραστικών ενώσεων. Ένα φλιτζάνι φράουλες παρέχει το 100% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Οι φράουλες περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την καρδιά, όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες.

“Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φράουλας και της υγείας του εγκεφάλου έχει διερευνηθεί επαρκώς τόσο σε κλινικές όσο και σε πληθυσμιακές μελέτες. Για παράδειγμα, η πελαργονιδίνη, μια βιοχημική ουσία που βρίσκεται κυρίως στις φράουλες, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε μελέτες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Rush. Μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν φράουλες είχαν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης”, δήλωσε ο Κρις Κρίστιαν, ανώτερος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φράουλας της Καλιφόρνιας.

 

Διαφήμιση