Αρχική Ειδήσεις Ε.Ε:Βάζει “φρένο” στις  εκπομπές μεθανίου στα ορυκτά καύσιμα από το 2030

Ε.Ε:Βάζει “φρένο” στις  εκπομπές μεθανίου στα ορυκτά καύσιμα από το 2030

Περιορισμό στις εκπομπές μεθανίου στα ορυκτά καύσιμα θέτει η απόφαση της Ε.Ε., τα κράτη της οποίας κατέληξαν σε νέο νόμο που θα προβλέπει όρια στις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα της Ευρώπης από το 2030.

0
ρύπανση - εκπομπές άνθρακα
Διαφήμιση

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έλαβαν σήμερα το πρωί μία ιστορική απόφαση που προβλέπει ότι οι εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα της Ευρώπης από το 2030 θα γίνονται με βάση τα όρια στις εκπομπές μεθανίου του νέου νόμου. Πρόκειται για μία απόφαση, που αναμένεται να ασκήσει πίεση στους διεθνής προμηθευτές ώστε να περιορίσουν τις διαρροές αυτού του αερίου που συμβάλουν κατά πολύ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, της συμφωνίας προηγήθηκαν ολονύκτιες συνομιλίες, διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέληξαν σ’ ένα νόμο που από το 2030 θα απαιτεί από τους εισαγωγείς αργού πετρελαίου, αερίου και άνθρακα στην Ευρώπη να αποδεικνύουν ότι τα καύσιμα αυτά ανταποκρίνονται σε ένα όριο έντασης μεθανίου.

εκπομπές μεθανίου

Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις οι εισαγωγείς του πετρελαίου, του αερίου και του άνθρακα, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετρούν, να αναφέρουν και να επαληθεύουν τις εκπομπές μεθανίου, ανέφερε σε δήλωση το συμβούλιο της ΕΕ.

Ακόμη η συμφωνία υποχρεώνει τους παραγωγούς πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη να εντοπίζουν και να επισκευάζουν διαρροές του μεθανίου στις επιχειρήσεις τους και επίσης περιορίζει σημαντικά τις περιπτώσεις όπου οι εταιρείες καίνε εσκεμμένα ή απελευθερώνουν αχρείαστο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα.

Από τις νέες ρυθμίσεις δεν αποκλείεται να πληγούν μεγάλοι παραγωγοί και προμηθευτές αερίου όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία.

Η Ε.Ε έχει επιδοθεί σε κούρσα ταχύτητας περιορισμού στις εκπομπές μεθανίου καθώς αυτό αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα και βραχυπρόθεσμα ανεβάζει πολύ περισσότερο τη θερμοκρασία. Η ταχεία μείωση του για αυτή τη δεκαετία είναι κρίσιμης σημασίας.

Διαφήμιση