Αρχική Special Topics Καππαδοκία: Ψηφιδωτό με ελληνική επιγραφή ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε βίλα

Καππαδοκία: Ψηφιδωτό με ελληνική επιγραφή ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε βίλα

0
βίλα ψηφιδωτο
Διαφήμιση

Μία σπουδαία ανακάλυψη έρχεται στο φως, όταν αρχαιολόγοι εντόπισαν στα βάθη της Τουρκίας, στην Καππαδοκία μία βίλα με 33 δωμάτια που διαθέτει κατασκευή με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δαπέδου· Μέσα στον χώρο του σπιτιού εντοπίστηκαν παράλληλα τοίχοι με την ελληνική επιγραφή: «Αν είσαι υγιής, μπες».

Στο πλαίσιο των ανασκαφών που συνεχίζονται και φέτος, αποκαλύφθηκαν νέα ψηφιδωτά μέσα στη βίλα, η οικοδόμησης της οποίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τοποθετείται χρονικά στον 4ο αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού της Καισαρείας, η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και κάθε χρόνο αποκαλύπτεται όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια. «Η αρχική εκτίμηση του χώρου όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό ήταν 300 τετραγωνικά μέτρα και πλέον έχει φτάσει στα 600 τετραγωνικά μέτρα» τόνισε.

Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σε μια έκταση περίπου 4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά.

Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική βίλα στην τότε εποχή» τόνισε ο διευθυντής Πολιτισμού.

«Στον χώρο που προσδιορίστηκε ως αίθουσα δεξιώσεων, βρέθηκε μια λατινική επιγραφή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Υπάρχουν κυρίως γεωμετρικά διακοσμημένα ψηφιδωτά» πρόσθεσε.

ψηφιδωτο

Οι ανασκαφές έφτασαν στο τέλος τους για φέτος, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο έτος. Πάντως ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής δήλωσε ότι το οικοδόμημα στην Καππαδοκία συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετά την άφιξη των Τούρκων στην Ανατολία.

Τα ψηφιδωτά ήρθαν στο φως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών αποκατάστασης το 2010.

Ύστερα από δύο ανασκαφές (2010 και 2012) που αποκάλυψαν μερικώς τις ψηφιδωτές επιγραφές, κάποια νομικά ζητήματα ανάγκασαν την αναστολή των αρχαιολογικών εργασιών.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά το 2020 και μέχρι το τέλος του 2021, είχαν αποκαλυφθεί περισσότερα από 10 δωμάτια με περίπου 300 τ.μ. συνεχόμενων ψηφιδωτών δαπέδων που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση.

Οι ανασκαφές αυτής της χρονιάς οδήγησαν στον διπλασιασμό της επιφάνειας του μωσαϊκού που πλέον φτάνει περίπου τα 600 τετραγωνικά μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ανασκαφές σε περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα στο συγκεκριμένο μέρος.

ψηφιδωτο1

Η λατινική επιγραφή γράφει μεταξύ άλλων ότι το κτίριο ανεγέρθηκε υπό τη διεύθυνση του κόμη Υάκινθου. Ο κόμης ήταν ένας τίτλος που απένειμαν σε αξιωματούχους της αυτοκρατορικής αυλής. Τίποτα όμως δεν είναι γνωστό για αξιωματούχο με το όνομα Υάκινθος που καταγράφεται σε αυτή την επιγραφή.

Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη ελληνική επιγραφή στη βίλα με το ψηφιδωτό δαπέδου σε ένα μικρότερο παρακείμενο δωμάτιο με τοίχους γράφει: «Αν είσαι υγιής, μπες».

Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, εάν το κτίριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να είναι προϋπόθεση ότι όλοι όσοι επιτρεπόταν να εισέλθουν στο χώρο έπρεπε να ήταν πνευματικά υγιείς.

Διαφήμιση