Αρχική Ειδήσεις Δρ. Αν.Μοσχοβάκη: Γιατρέ γιατί έχω ρίγη

Δρ. Αν.Μοσχοβάκη: Γιατρέ γιατί έχω ρίγη

Τα ρίγη είναι μια ένδειξη ότι κρυώνουμε ή ένα σύμπτωμα του Οργανισμού μας που μας προειδοποιεί για κάτι;

0
Γρίπη - Κρύωμα
Διαφήμιση

 

*Της: Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Αισθάνεστε ρίγη όταν οι μύες του σώματός σας συσπώνται και χαλαρώνουν διαδοχικά χωρίς να το θέλετε και σας δίνουν μια αίσθηση  τρέμουλου ή τουρτουρίσματος. Κάθε επεισόδιο  με ρίγη μπορεί να διαρκέσει επί λεπτά ή ώρες, να εμφανιστεί άπαξ ή να εμφανίζεται σε περιοδική βάση.

ΑΙΤΙΑ

Α. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΕΧΕΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Τα ρίγη είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού όταν εκτεθεί σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία και αποσκοπεί  στην εσωτερική παραγωγή θερμότητας ώστε να διατηρηθεί φυσιολογική η θερμοκρασία του σώματος. Η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του σώματος ρυθμίζεται από ένα κεντρικό θερμοστάτη του σώματος που ευρίσκεται στον υποθάλαμο. Στο φυσιολογικό άτομο υπάρχει στενή διακύμανση της θερμοκρασίας του σώματος, ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και στην απώλεια θερμότητας και τα ρίγη  υπηρετούν την ομοιοστατική λειτουργία του σώματος.

Άλλα συμπτώματα που είναι σημεία συναγερμού κατά την έκθεση στο κρύο είναι:

Η ωχρότητα ή η κυάνωση δέρματος ή εμφάνιση ανατριχιασμένου δέρματος τύπου χήνας

Η υποθερμία

Η κόπωση

Ο ασθενικός παλμός

Η σύγχυση

Η αργή, ρηχή αναπνοή

Β. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Οι οξείες και χρόνιες λοιμώξεις είναι το πιο σύνηθες και κοινό αίτιο που προκαλεί παθολογικό ρίγος. Με τα  ρίγη το σώμα του ασθενούς παράγει θερμότητα κατά τη διάρκεια της μυϊκής σύσπασης για να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος, ώστε να παρουσιάσει πυρετό και να εξουδετερώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που του επιτίθενται. Παρά ταύτα ορισμένοι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να εμφανίσουν ρίγος χωρίς πυρετό κατά την επίθεση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Το ρίγος στις κοινές ιογενείς λοιμώξεις και σε άτομα με καλό ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως είναι ήπιο μικρής διάρκειας και αποκαθίσταται πλήρως όταν υφεθεί ο πυρετός και ο ιός έχει εισέλθει στο δεύτερο μισό ή το τέλος του κύκλου του συνηθέστερα μετά την πάροδο 48ώρου.Το ρίγος σοβαράς μορφής αποτελεί δείκτη υψηλής φλεγμονώδους κινητοποίησης του σώματος σε λοιμώξεις που φαινομενικά δείχνουν ότι είναι ηπιότερου χαρακτήρα και χρήζει άμεσης ιατρικής εξέτασης.

Το ρίγος ωστόσο δεν αποτελεί πάντοτε δείκτη λοίμωξης,

Εκτός των λοιμώξεων, καταστάσεις που προκαλούν παθολογικό ρίγος είναι (ενδεικτική αναφορά):

  • Ορμονικά προβλήματα
  • Η υπογλυκαιμία
  • Ο υποσιτισμός
  • Ορισμένα καρκινώματα
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Φάρμακα εμβόλια
  • Αλκοόλ ναρκωτικά
  • Νευρολογικά ψυχιατρικά προβλήματα

Η σωστή παθολογική εξέταση είναι αναγκαία για την ειδική αιτιολογική θεραπεία του ρίγους.

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε εάν έχετε συνήθη ιογενή λοίμωξη με ρίγη:

  • Πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση σε κρύο ή ρεύματα. Εάν αυτό δεν είναι απολύτως εφικτό χρησιμοποιήστε ενδυματολογικά στρώσεις ρούχων (π.χ. ζακέτες) ώστε να μπορείτε να αφαιρέστε μέρος του ρουχισμού σας εάν διαπιστώσετε ότι ντυθήκατε υπερβολικά και κινδυνεύετε να ιδρώσετε Η έκθεση σε κρύα ρεύματα ενώ είστε ιδρωμένη/ος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στα λουτρά σώματος.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    *Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/ Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
  • Μην ασκείστε κατά την διάρκεια ημερών με ρίγος.
  • Φροντίστε για την καλή σας ενυδάτωση με επαρκή πρόσληψη νερού. Αποφύγετε το κάπνισμα, καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Οι σούπες, οι ζωμοί, το μέλι, το τσάι, το φασκόμηλο το κεφίρ είναι καλές επιλογές, εφόσον δεν έχετε αντίστοιχες δυσανεξίες. Αποφύγετε το αλκοόλ, καφέ, αναψυκτικά τύπου cola, γλυκά και βαριά λιπαρά γεύματα.
  • Εάν η ηλικία σας είναι κάτω από είκοσι ετών αποφύγετε την λήψη ασπιρίνης και ανάλογων σκευασμάτων για να αποφύγετε το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Ορισμένοι ασθενείς με σοβαρά ηπατικά προβλήματα και λήψη φαρμάκων ενδέχεται να μην μπορούν να λάβουν ορισμένα αναλγητικά σκευάσματα. Αποφύγετε την χρήση αντιβιοτικών αντιισταμινικών ή αποσυμφορητικών χωρίς βέλτιστη ιατρική εξέταση και αντίστοιχη σύσταση.
  • Μεριμνάτε για την επαρκή σας ξεκούραση και τον απρόσκοπτο ύπνο.
  • Εάν έχετε διαβήτη παρακολουθήστε στενά τα επίπεδα σακχάρου του αίματός σας κατά την διάρκεια της λοίμωξης. Οι διαταραχές του σακχάρου και η υπογλυκαιμία επιδεινώνουν το δυσάρεστο σύμπτωμα του ρίγους.
Διαφήμιση