Αρχική Special Topics Ευρωπαίοι: Η ακρίβεια τους κόβει τα φτερά για ταξίδι στο εξωτερικό –...

Ευρωπαίοι: Η ακρίβεια τους κόβει τα φτερά για ταξίδι στο εξωτερικό – Ανησυχούν και για τα καιρικά φαινόμενα

Ακρίβεια αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα κάνουν πιο διστακτικούς τους Ευρωπαίους ως προς τη διάθεσή τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το επόμενο 6μηννο δηλαδή μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 και σίγουρα πριν αρχίσει η …φουλ σεζόν!

0
ταξίδι
Διαφήμιση

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν να το …σκέφτονται περισσότερο για ένα ταξίδι στο εξωτερικό το επόμενο 6μηνο σε σχέση με πέρυσι, ενώ πλέον τους απασχολούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πάντως η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις τους και εξακολουθεί να κατέχει την 5η θέση.

Σύνταξη: ecozen.gr

Ελαφρά μειωμένο το ποσοστό των Ευρωπαίων που σχεδιάζει να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες, διπλασιάσθηκε όμως το ποσοστό αυτών που ανησυχούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), «Παρακολούθηση του κλίματος για τα ταξίδια στο εσωτερικό και εντός της Ευρώπης», που πραγματοποιείται από την Mindhaus, το 68% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Μαρτίου 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μικρή πτώση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ευρωπαικός Οργανισμός
Το 68% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην  έρευνα σκοπεύει να ταξιδέψει τους επόμενους έξι μήνες, σημειώνοντας μείωση 2% σε σχέση με πέρυσι, αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC),(φωτό ETC)

Κλιματολογικές συνθήκες

Ωστόσο οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν καθοριστική σημασία για το πού επιλέγουν να ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι. Ο ευχάριστος καιρός συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού, το οποίο αναφέρεται από το 19% των ερωτηθέντων ως ο πιο σημαντικός παράγοντας.

Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Το 14,2% το αναφέρει πλέον ως πρωταρχική ανησυχία, έναντι του 7% από την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Μάιο του 2023.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για στρατηγικές εξοικονόμησης χρημάτων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους προορισμούς τους.

ταξίδια ποδήλατο

Το 17% των ερωτηθέντων στην έρευνα σχεδιάζει να μειώσει τα ψώνια, το 15% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα για διαμονή και φαγητό και το 12% σχεδιάζει να επωφεληθεί από τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τις υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει είτε ένα ταξίδι στο εξωτερικό για αναψυχή (69%) είτε σκοπεύει να επισκεφθεί οικογένεια και φίλους (15%). Υπάρχει επίσης μια μικρή αύξηση στα επαγγελματικά ταξίδια, με το 8% να σχεδιάζει ταξίδι στο εξωτερικό για λόγους εργασίας, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες και…στροφή σε τρένα και λεωφορεία

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μπορεί επίσης να επηρεάζουν την επιλογή των μέσων μεταφοράς των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Αν και οι πτήσεις παραμένουν η πρώτη επιλογή για τους μισούς από τους ερωτηθέντες (50%), ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων επιλέγει πιο πράσινους τρόπους μεταφοράς. Το 17% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τρένο ή λεωφορείο κατά τη διάρκεια του επόμενου ταξιδιού του, μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να οδηγήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους έχει μειωθεί κατά 7%.

Αισιόδοξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Miguel Sanz, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές τους δαπάνες, ακόμη και υπό το φως των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την αύξηση του κόστους ταξιδιού. Οι τρέχουσες τάσεις παρουσιάζουν αισιόδοξες προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό τους επόμενους μήνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Για να επωφεληθεί πλήρως από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ο κλάδος θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά και να προβλέπει τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να προσαρμόζει ανάλογα τις προσφορές του»’.

Βούλγαροι: Κατά 26,9 αυξήθηκαν οι εξορμήσεις τους τον Σεπτέμβριο – Προτίμησαν Ελλάδα και Τουρκία

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι Βούλγαροι ταξίδεψαν στο εξωτερικό τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NSI). Όσον αφορά τις επισκέψεις αλλοδαπών στη Βουλγαρία, τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν από την πανδημία της Covid-19, τα ταξίδια Βούλγαρων πολιτών στο εξωτερικό ήταν 656.600 ή κατά 3,2% περισσότερα από τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι επισκέψεις αλλοδαπών ανήλθαν σε 1.286.400 τον Σεπτέμβριο του 2019, 2,9% λιγότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Κουφονήσια

Αύξηση ταξιδιών των Βούλγαρων τον Σεπτέμβριο του 2023 καταγράφηκε σε όλους τους προορισμούς για τους οποίους τηρούνται στοιχεία. Ο μεγαλύτερος αριθμός ταξιδιών έγινε στην Ελλάδα (243.900) και ακολουθούν η Τουρκία (208.900), η Σερβία (61.000), η Ρουμανία (57.400), η Γερμανία (51.000), η Ιταλία (23.100), η Αυστρία (19.700), η Βόρεια Μακεδονία (19.500), το Ηνωμένο Βασίλειο (19.000) και η Ισπανία (12.300). Το 41,7% ταξίδεψε στο εξωτερικό για διακοπές αλλά στην πλειονότητά τους (42,5%) οι Βούλγαροι ταξίδεψαν για άλλους σκοπούς (επισκέψεις, σπουδές, επίσκεψη σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις). Για επιχειρηματικούς σκοπούς ταξίδεψε το 15,8%.

Διαφήμιση