Αρχική Ειδήσεις Σε σεισμική “άπνοια” η χώρα μας; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Σε σεισμική “άπνοια” η χώρα μας; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Αν και η “σεισμική νηνεμία” που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια θα έπρεπε να αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός, εντούτοις φαίνεται να δημιουργεί ανησυχία στους κόλπους των σεισμολόγων που κάνουν λόγο για σεισμική “άπνοια” που κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα ξεσπάσει! Το ζήτημα όμως είναι που και πως ..

0
σεισμος 1024x598
Διαφήμιση

Η ανησυχία για τη «σεισμική άπνοια», εκφράστηκε ανοιχτά σε πρόσφατη ανάρτησή του  από τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγο Ακη Τσελέντη, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ύφεση στη σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα, η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο, όπως συνήθως γίνεται, μακριά από αστικά κέντρα…».

Είναι γεγονός ότι αυτή η “ησυχία” στη σεισμική δραστηριότητα χρήζει παρακολούθησης και όχι πανικού από τους σεισμολόγους, καθώς από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα δεν έχει εκδηλωθεί ούτε ένας σεισμός ίσος ή μεγαλύτερος των 6 ρίχτερ, ενώ συνέβησαν μόλις δύο σεισμικές δονήσεις άνω των 5,5 ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που συγκλόνισε την Ελλάδα και δη την Αθήνα, ήταν εκείνος του 1999 που συνέβη στις 7 Σεπτέμβριου λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι με επίκεντρο την Πάρνηθα, γράφοντας μία τραγική σελίδα στην ιστορία της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Κι αυτό, γιατί άφησε νεκρούς και καταστροφές που στιγμάτισαν τις μνήμες του ελληνικού λαού, καθιστώντας τον σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα 5,9 ρίχτερ, ως τον φονικότερο σεισμό των τελευταίων 70 ετών στην επικράτεια.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα δεν έχει εκδηλωθεί ούτε ένας σεισμός ίσος ή μεγαλύτερος των 6 ρίχτερ, ενώ συνέβησαν μόλις δύο σεισμικές δονήσεις άνω των 5,5 ρίχτερ. Για λόγους σύγκρισης αρκεί να σημειωθεί ότι την αμέσως προηγούμενη διετία, δηλαδή την περίοδο 2019-2021, στη χώρα είχαν εκδηλωθεί έξι σεισμοί μεγέθους από 6 έως 7 ρίχτερ.

Σεισμοί στην Ικαρία
Εικόνα: Unsplash/ Jens Aber

Μετά την σεισμική άπνοια έρχεται η φάση σεισμικής έξαρσης

Όπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι, επειδή η σεισμική δράση διακρίνεται σε κύκλους το επόμενο χρονικό διάστημα ο ελλαδικός χώρος θα εισέλθει σε φάση σεισμικής έξαρσης, με αρκετούς ισχυρούς σεισμούς να εκδηλώνονται στα όριά του. Επισημαίνουν, παράλληλα, πως δεν χρειάζεται πανικός αλλά αξιοποίηση αυτής της «ησυχίας» από την πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της ώστε να εξασφαλιστεί η σεισμική θωράκιση της χώρας.

Τη θέση αυτή επιβεβαιώνει με την ανάρτηση του ο  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, ενώ για την σεισμική “άπνοια” αλλά και την εξέλιξή της το επόμενο διάστημα  μιλάει και ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί ο ίδιος  «όταν για κάποιο χρονικό διάστημα απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα σεισμικής ενέργειας σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, στη συνέχεια το σύστημα εισέρχεται σε φάση συσσώρευσης ενέργειας. Αλλωστε, η σεισμική δράση στην Ελλάδα και στις άλλες σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη δεν είναι γραμμική. Δηλαδή, δεν παραμένει σταθερή στον χρόνο και στον χώρο. Αντίθετα, παρουσιάζει συνεχείς χωροχρονικές μεταβολές, οι οποίες, σε ορισμένη περιοχή, εμφανίζονται ως διαδοχικές φάσεις σεισμικής έξαρσης και σεισμικής ύφεσης».

seismos 99

Η πρόληψη είναι το κλειδί

Το διάστημα της διετίας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 χαρακτηρίστηκε από σεισμική έξαρση. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκειά της καταγράφηκαν πέντε ισχυροί σεισμοί με μεγέθη από 6,0 έως 7,0 μετρημένα στην κλίμακα του μεγέθους σεισμικής ροπής που αποτελεί σύγχρονη μετεξέλιξη της κλασικής κλίμακας του Ρίχτερ: στις 27/11/2019 με μέγεθος 6 στα δυτικά της Κρήτης, στις 2/5/2020 με μέγεθος 6,6 βόρεια της Ιεράπετρας, στις 30/10/2020 με μέγεθος 7 στη Σάμο, όπου παρατηρήθηκε τοπικό, ισχυρό τσουνάμι και έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο, ο πολύ βλαβερός σεισμός που εκδηλώθηκε στον Τύρναβο στις 3/3/2021 και ο σεισμός με μέγεθος 6,3 στις 12/10/2021 στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 11 σεισμοί με μεγέθη 5,5 έως 5,9 ρίχτερ, μεταξύ των οποίων ο καταστροφικός σεισμός στο Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021, που προκάλεσε ένα θύμα και τον οποίο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εκτίμησε στα 5,9 ρίχτερ, ενώ τα ξένα ινστιτούτα στα 6 ρίχτερ.

«Παρότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε αυστηρή περιοδικότητα σε αυτό το φαινόμενο, βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε πλέον να πούμε ότι ερχόμαστε πιο κοντά στον επόμενο ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 ρίχτερ και άνω», λέει στα ΝΕΑ ο δρ Παπαδόπουλος. «Εξετάζοντας τα σεισμολογικά δεδομένα πολλών δεκαετιών, διαπιστώνουμε ότι στην Ελλάδα συμβαίνει κατά μέσο όρο ένας σεισμός της τάξεως των 6 ρίχτερ τον χρόνο. Κάποιες φορές υπάρχει υπέρβαση αυτού του μέσου όρου και κάποιες άλλες υποτίμηση. Όμως από στατιστική άποψη αυτός ο μέσος όρος ικανοποιείται. Άρα, αναμένουμε στο προσεχές μέλλον περίοδο έξαρσης. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας», τονίζει.

 

Διαφήμιση