Αρχική Special Topics - 2 Αθήνα-Πράσινα ξενοδοχεία: Διπλάσια ανακύκλωση -Μειωμένα βιοαπόβλητα -Νέο σήμα επιβράβευσης 

Αθήνα-Πράσινα ξενοδοχεία: Διπλάσια ανακύκλωση -Μειωμένα βιοαπόβλητα -Νέο σήμα επιβράβευσης 

0
Παρουσίαση bio waste Βιοαπόβλητα
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη 2023 01 30

Της Αγγελικής Γυπάκη 

Στη  μάχη για λιγότερα απόβλητα σε μια πιο καθαρή Αθήνα, η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής (ΕΞΑΑ) συστρατεύεται  με τον Δήμο Αθηναίων και την δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, ενθαρρύνοντας την καθημερινή συλλογή των βιοαποβλήτων στα ξενοδοχεία. Ήδη  54 από τα μεγαλύτερα  ξενοδοχεία της πόλης συλλέγουν, ζυγίζουν και αποστέλλουν για κοποστοποίηση τα βιοαπόβλητα από τα πρωινά και τα γεύματα που προσφέρουν συμμετέχοντας  σημαντικά στο σύνολο  4000 τόννων βιοαποβλήτων που συγκεντρώνει ετησίως ο Δήμος Αθηναίων.

Σήμα Bio Waste

Μαλιστα, για την επιβράβευση τους εκδόθηκε και παρουσιάστηκε σήμερα(19/09/23) το ειδικό σήμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας του Δήμου Αθηναίων σε ειδική εκδήλωση του ΕΞΑΑ παρουσία του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και του αρμόδιου Αντιδήμαρχου κ. Νίκου Αβραμίδη.

” Με επενδύσεις σε εξοπλισμό,αλλαγή νοοτροπίας και  αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και πολύτιμους σύμμαχους τους ξενοδόχους καταφέραμε να ανεβάσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης στην πόλη από 2% σε πάνω από 10%. Στόχος μας ειναι να το φτάσουμε στο 40% έως το 2028″ είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην εκδήλωση.Ο Δήμος Αθηναίων έκανε την αρχή μοιράζοντας τους κομποστοποιητές και οι ξενοδόχοι πήραν την σκυτάλη καθιστώντας, μαζί με άλλους φορείς, την Αθήνα πρώτο δήμο της χώρας στην ανακύκλωση.

Πρόεδρος ΕΞΑΑΑ Ζουλοβιτς

” Η φιλοσοφία της αειφορίας συμπεριλαμβάνεται σε κάθε μας βήμα” τόνισε η Πρόεδρος ΕΞΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς. “Χρησιμοποιούμε τους καφέ κάδους από το 2020. Σήμερα έχουμε 54 ξενοδοχεία  και σύντομα θα ενταχθούν περισσότερες μονάδες στο πρόγραμμα αλλά και σε πιο ρηξικέλευθες δράσεις που θα προτείνει ο Δήμος Αθηναίων. Ύψιστη σημασια έχει να μειωθούν τα βιοαπόβλητα στην πηγή”τόνισε η κα Ζούλοβιτς.

Μπακογιάννης Αβραμιδης,Ζουλοβιτς Ευγένιος Βασιλικός ΕΞΑΑΑ

Ο Γ. Γραμματέας της ΕΞΑΑΑ & Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Ευγένιος Βασιλικός στην τοποθέτησή του τόνισε πως «παρατηρείται βελτίωση της βαθμολογίας σε θέματα καθαριότητας και βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια,με βάση την ετήσια Έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών της ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting. Ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.  Σημασία έχει -είπε ο κ. Βασιλικός-  να καταγραφεί με σαφήνεια η πραγματική εικόνα για το είδος και τον όγκο απορριμμάτων που ο καθένας μας παράγει και να εφαρμοστούν σύγχρονες πρακτικές, για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και τη προσαρμογή επιχειρήσεων και πολιτών σε όσα απαιτεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και οι πραγματικές ανάγκες».

Υπερδιπλασιασμός της ανακύκλωσης

Νικος Αβραμιδης Αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ Νίκος Αβραμίδης η συλλογή των βιοαποβλήτων ξεκίνησε το 2020. Στον δήμο Αθηναίων παράγουμε 325.000 τόνους Αστικά Στερεά Απόβλητα ( ΑΣΑ) κάθε χρόνο. Προτεραιότητα μας ήταν να υπεδιπλασιάσουμε το καθαρό  ανακυκλώσιμο υλικό . Στην κατεύθυνση αυτή προστέθηκαν 3000 νέοι μπλε κάδοι με συνέπεια το 2022 να έχουμε 1 κάδο ανά 100 κατοίκους απο 1/180 το 2019.Αυτό αύξησε τα δρομολόγια των μπλέ απορριματοφόρων σε 30/ ημέρα.

Έτσι σήμερα υπάρχουν στην Αθήνα:

  • 6.500 μπλε κάδοι
  • 200 μπλε κώδωνες για ανακύκλωση γυαλιού
  • 250 μωβ καδοι για ανακύκλωση ρουχισμού
  • 350 βυθιζόμενοι κάδοι εγκαθίστανται σταδιακά ωστε να αντικαταστήσουν 1750 επίγειους κάδους

Ο αδυναμίες- Νέα ευέλικτα απορριματοφόρα

Ο κ. Αβραμίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αδυναμίες του συτήματος όπως τους πολύ στενούς δρόμους της πόλης που δεν επιτρέπουν την αποκομιδή, τις προσμίξεις αλλα και τους βανδαλισμούς στους καφέ κάδους. Για την αντιμετώπιση του πρώτης αδυναμίας έχουν παραγγελθεί και θα ενταχθούν στο στόλο των απορριματοφόρων νέα ευέλικτα οχήματα σε περίπου 4 μήνες.

Οι ξενοδόχοι μπορούν να έχουν καφέ κάδους μεγάλης η μικρότερης χωρητικότητας είτε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς με κλειδαριά. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να ζυγίζουν τα βιοαπόβλητα και να αποστέλλουν σχετική αναφορά ανά 15νθήμερο και βεβαίως έχουν το δικαίωμα να αξιοποιήσουν και οι ίδιοι το προϊόν της βιοδιάσπασης (compost).

Οδηγίες καφέ κάδος

 

 

 

Διαφήμιση