Αρχική Ειδήσεις Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης-Στην Πάρνηθα κατευθύνεται η φωτιά-Στα αποκαΐδια οι κάτοικοι της Φυλής

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης-Στην Πάρνηθα κατευθύνεται η φωτιά-Στα αποκαΐδια οι κάτοικοι της Φυλής

Ένα εφιαλτικό βράδυ έζησαν οι κάτοικοι σε Φυλή και Μενίδι, με την αγωνία να κορυφώνεται με το πρώτο φως της ημέρας, καθώς οι άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν στέλνοντας τις θεώρατες πλέον φλόγες προς την Πάρνηθα. Ήδη, από το πρωί ο πύρινος εφιάλτης έδειξε τα δόντια του αφήνοντας αποκαΐδια και καμένα σπίτια στο πέρασμά του, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών.

0
pyrosvestiko parthitha
Διαφήμιση

Ένα εφιαλτικό βράδυ έζησαν οι κάτοικοι σε Φυλή και Μενίδι, με την αγωνία να κορυφώνεται με το πρώτο φως της ημέρας, καθώς οι άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν στέλνοντας τις θεώρατες πλέον φλόγες προς την Πάρνηθα. Ήδη, από το πρωί ο πύρινος εφιάλτης έδειξε τα δόντια του αφήνοντας αποκαΐδια και καμένα σπίτια στο πέρασμά του, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών.

Ο πύρινος εφιάλτης και το σκληρό του πρόσωπο δημιούργησαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και έφεραν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών με τους κατοίκους του οικισμού Αγία Παρασκευή να εγκαταλείπουν λίγο μετά τις 10:30 αναγκαστικά τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα με εναέρια και επίγεια μέσα η πυροσβεστική προσπαθεί να κρατήσει μακριά το πύρινο μέτωπό από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Η φωτιά που από το Meteo χαρακτηρίστηκε ως «οπισθοδρομούσα» συνεχίζει να είναι δύσκολη ενώ οι φλόγες, λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου, μπήκαν στα πρώτα σπίτια της περιοχής στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής όπου στις 11:00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση καθώς και για το Καποτά.

Κάτοικοι φορτώνουν σε αυτοκίνητα λιγοστά υπάρχοντα και αποχωρούν από την περιοχή που έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό. Eκτός από τα εναέρια μέσα στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής που νωρίς το πρωί της Τετάρτης έσβησε φωτιές μέσα από τις αυλές των σπιτιών.

«Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδαμε να ξεπηδούν φλόγες» ανέφερε η Μαίρη Σκανδάλη περιγράφοντας ότι ήδη το πρώτο σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι σειρήνες των περιπολικών της αστυνομίας ακούγονται την ώρα που υδροφόρες και οχήματα του Δήμου συνδράμουν στις προσπάθειες.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί τουλάχιστον ένα σπίτι στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στις Αχαρνές με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν αναγκαστικά την περιοχή.

Κλειστός είναι ο δρόμος του Αγίου Διονυσιού με τους κατοίκους του Αγιού Ιωάννη του Ρώσου, της Αγίας Παρασκευής και της περιοχής του Καποτά να αποχωρούν από τις πληγείσες από την ανεξέλεγκτη φωτιά περιοχές.

Το μέτωπο της φωτιάς προς Πάρνηθα
Το μέτωπο της φωτιάς προς Πάρνηθα

Άρον-άρον εκκενώσεις-Απομακρύνθηκαν 150 ηλικιωμένοι

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής δίνεται η μάχη για τις φωτιές. Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 50 άτομα.

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένωσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και καταφέραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή.

Χάρη στο ερπυστριοφόρο της πυροσβεστικής σβήστηκαν οι φωτιές που είχαν μπει στις αυλές των σπιτιών στην Πάρνηθα, στο δήμο Αχαρνών. Στις παρυφές της Πάρνηθας οι προσπάθειες των εθελοντών και των πυροσβεστών να κατασβέσουν τις διάσπαρτες εστίες βρίσκουν σύμμαχο τις  εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ απ’ όπου ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιούη πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή έχει επηρεάσει τις περιοχές Ντάρδίζα, Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα στην Πάρνηθα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 7 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Άμφισσα καπνοί φωτιά Βοιωτία

Για δεύτερη μέρα καίει η πυρκαγιά-Καίγεται ο σημαντικότερος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής.

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται, με τη δασική πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα να καταστρέφει παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο και τον Εθνικό Δρυμό. Το ευτύχημα είναι έχουν ξεκινήσει να πετούν τα εναέρια μέσα.

Συνολικά 202 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τρίτης προσπαθώντας να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών και σύντομα διασπάστηκε και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους.

Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους.

φωτιά έχει μεταφερθεί στην Πάρνηθα από τη Φυλή πλέον» είπε ο Κώστας Στάμου ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα.

Μια εστία φωτιάς στην περιοχή Ντάρδιζα έχει αναζωπυρωθεί. Οι κάτοικοι είναι στους δρόμους αναστατωμένοι και παρακολουθούν το έργο των πυροσβεστών.

Φωτογραφία Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος (facebook)

Πύρινος εφιάλτης-Το μέτωπο από Φυλή και τα Άνω Λιόσια

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (22/80 λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αυτή τη στιγμή συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, ενώ απειλήθηκε και ο ιερός ναός. Η πυρκαγιά χωρίζεται σε δύο επικίνδυνα μέτωπα, με το ένα να κατευθύνεται προς το Πανόραμα στα Άνω Λιόσια, ενώ το άλλο επεκτείνεται προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Στο Μενίδι (Aχαρνές), στους πρόποδες της Πάρνηθας η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των έντονων ανέμων. Ένα πολύ δύσκολο πρωϊνό ξημερώνει με τους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αποπνικτική με τις πύρινες φλόγες να γιγαντώνονται μετά από τις συνεχείς ριπές του αέρα κάνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ιδιαίτερα δύσκολο.

Πόρτα πόρτα οι πυροσβέστες ειδοποιούσαν τους κατοίκους στον Άγιο Ιωάννη

Ο Κώστας Παπαδόπουλος βρέθηκε τα ξημερώματα στον Άγιο Ιωάννη και περιέγραψε την τιτάνια μάχη των πυροσβεστών που πόρτα πόρτα ειδοποιούσαν τους κατοίκους για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για τη φωτιά που καίει ακόμη στη Φυλή προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην Χασιά μίλησε ο Αντώνης Δοβώνης, ο οποίος βρέθηκε στα μέτωπα της φωτιάς μέσα στη νύχτα.

Πάρνηθα: Καίγεται σπίτι στην Αγ. Παρασκευή – Φεύγουν όπως όπως οι κάτοικοι – Στιγμές από την εκκένωση
Πυρκαγιά στη Πάρνηθα. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Πύρινος εφιάλτης-Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

Στην Φυλή επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη, και 5 ελικόπτερα. Επίσης κινητοποιήθηκαν 5 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εν τω μεταξύ η αγωνία όλων μεγαλώνει καθώς για σήμερα Τετάρτη αναμένεται στην περιοχή πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός σε ανάρτησή του τονίζει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία και σε συντονισμό με Αστυνομία και Πυροσβεστική. Ο Δήμος παρέχει βοήθεια και στήριξη στους δημότες. Στον Δήμο Αχαρνών έχει ανοίξει η Αίθουσα εκδηλώσεων για τη φιλοξενία ατόμων που έχουν ανάγκη, όπως και το ΚΑΠΗ του Κόκκινου Μύλου για τους ηλικιωμένους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Διαφήμιση