Αρχική Special Topics Πύρινος συναγερμός18 και 19 Ιουλίου-Εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης-Εκκένωση οικισμών

Πύρινος συναγερμός18 και 19 Ιουλίου-Εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης-Εκκένωση οικισμών

Την ώρα που οι φλόγες  στο Δυτικό μέτωπο πέρασαν πλέον στη Μάνδρα, απειλώντας μοναστήρια και οικισμούς και οι φωτογραφίες από τις καταστροφές στην Ανατολική Αττική κάνουν το γύρο του κόσμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφει εκτάκτως από τις Βρυξέλλες, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί ακόμη στα μέτωπα των πυρκαγιών.Φωτιά ξέσπασε και στο Δαφνί χωρίς να απειλεί τον οικισμό αλλά τις …κολώνες της ΔΕΗ.

0
Χάρτης Πυρκαγιών Dailymail Thousands of holidaymakers at six seaside resorts in Greece 180923
Χάρτης Πυρκαγιών στην Αττική από την Dailymail
Διαφήμιση

Η φωτιά στο Δαφνί καίει χαμηλή βλάστηση πάνω από τον οικισμό Αθέα και στο σημείο επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με 7 οχήματα και 3 ελικόπτερα.Λίγο αργότερα μάλιστα ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο, νότια από τη Λεωφόρο Αθηνών.

Νέες εστίες σε Ηλεία και Μυτιλήνη

Φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Τρίτης (18/7) και σε Ηλεία και Μυτιλήνη.

Στην Ηλεία το πρώτο μέτωπο ξεκινησε στην περιοχή Ηράκλεια και το δεύτερο  ξέπασε και στα Καβάσιλα κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, 3 αεροσκάφη καθώς και τράκτορες της Καλαμάτας και ένα S-64. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αναμένεται να επιχειρήσουν και πυροσβέστες από τη Μάλτα. Στη Μυτιλήνη κατακαίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λαφιώνας .Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 7 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη.

Φωτιά εναέρια κατάσβεση Μιχάλης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI

Εκτός Ελέγχου 

Ανεξέλεγκτη,ωστόσο, καίει η φωτιά στα Δερβενοχώρια η οποία έχει πάρει κατεύθυνση προς Μάνδρα και φτάνει σε σπίτια στη Νέα Ζωή, την ώρα που ο δήμαρχος Μάνδρας κάνει έκκληση για εναέρια μέσα.

Νέα Ζωή Μάνδρας

Έκκληση απευθύνει και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός, ο οποίος, κάλεσε τους κατοίκους της Μάνδρας και της Νέας Ζωής να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα.

Μάλιστα,εκδόθηκε ( 13.25) μήνυμα 112 για τους κατοίκους των χωριών Νεά Ζωή και Νέος Πόντος Μάνδρας για να εκκενώσουν προς Ελευσίνα. Στις 14:20 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί μοναστήρι στη Μάνδρα όπου οι αστυνομικοί καταβάλουν προσπάθειες να πείσουν τις μοναχές να εγκαταλειψουν το χώρο. Νωρίτερα είχε εκδοθεί 112 για εκκένωση των οικισμών Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα, επίσης στα Δερβενοχώρια.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά αναπτύσσεται δυναμικά με συνέπεια τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα.Παράλληλα, έκλεισαν λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια οι έξοδοι 1 και 2 της Αττικής οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα αντίστοιχα, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία.

Λουτράκι: Η φωτιά στις αυλές των σπιτιών 

Ομως στις αυλές των σπιτιών βρίσκεται η φωτιά και στο Λουτράκι. Βίντεο που προέβαλε η ΕΡΤ δείχνει τη φωτιά να κινείται γρήγορα και να περνά μέσα από τις γραμμές του προαστιακού, ενώ πλησιάζει και την εθνική οδό, η οποία χθες έκλεισε για αρκετές ώρες εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Κάτοικοι εγκαταλείπουν τον Άγιο Χαράλαμπο

Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον οικισμό του Αγ. Χαραλάμπους Κορινθίας, καθώς οι φλόγες απειλούν κατοικίες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Σε αυτό το πύρινο μέτωπο επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος αύριο

Ακόμη μεγαλύτερος αναμένεται ο κίνδυνος για αύριο Τετάρτη 19/07/23. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάςαύριο στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη Δυτική Πελοπόννησο. .

Πιο συγκεκριμένα η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς ( κατηγορίας 4) την Τετάρτη 19 Ιουλίου, σε Αττική και Κύθηρα, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ψαρά και Μυτιλήνη.

 Δείτε τον χάρτη

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Πρωινή ενημέρωση Πυροσβεστικής 

Πυροσβεστική Γιάννης Αρτοποιός

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιόςτην έκτακτη πρωινή ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές,ανέφερε:

«Σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. Σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων και έχουν προωθηθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις από Περιφέρειες της Ελλάδας.

Πρώτη προτεραιότητα, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες καύσεις 230 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 3 ελικόπτερα ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 2.

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας η πυρκαγιά είναι σε ύφεση.

Στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί 4 ακόμη αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη. Τα μεσάνυχτα, εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον κανάλι Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές, συνδρομή παρέχουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, Εθελοντές Πυροσβέστες, Εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των Περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας και του Λουτρακίου έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς». 

 

Διαφήμιση