Αρχική Special Topics Πύρινη λαίλαπα στην χώρα-Απειλούνται τα διυλιστήρια-Καίγονται σπίτια στη Μάνδρα- Βίντεο

Πύρινη λαίλαπα στην χώρα-Απειλούνται τα διυλιστήρια-Καίγονται σπίτια στη Μάνδρα- Βίντεο

Πύρινη λαίλαπα έχει κατακλύσει τη χώρα μας, πολλές περιοχές της οποίας δοκιμάζονται από χθες από μεγάλες πυρκαγιές. Στην Μάνδρα Αττικής καίγονται σπίτια, ενώ η φωτιά στα Δερβενοχώρια καίει πλέον ανεξέλεγκτη.

0
[362585] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Συγκεκριμένα, η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα αυτήν τη στιγμή ανά περιοχή, συνοψίζεται ως εξής:

  • Μάνδρα, Νέα ΖωήΚαίγονται σπίτια – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, διακοπή κυκλοφορίας
  • Δερβενοχώρια: Σύμφωνα με την πυροσβεστική το πλέον ενεργό μέτωπο αφορά στην ευρύτερη περιοχή. Έχει σταλεί μήνυμα στους κατοίκους από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοχωρίου, Πανοράματος, Αγίας Σωτήρας και Πουρνάρια προς τη Μάνδρα. Κατόπιν, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση και των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος με κατεύθυνση προς την Ελευσίνα. 
  • Δαφνί: Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές. Για το δεύτερο μέτωπο επιχειρούν τρία ελικόπτερα.
  • Λουτράκι: Στην θέση Αγιος Χαράλαμπος, oι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και υπαρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις. Το πύρινο μέτωπο είναι σε δύσβατη περιοχή δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.
  • Σαρωνίδα: Μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή. Κατασβέσηκε άμεσα από τις Αρχές.
  • ΜεσσηνίαΣυναγερμός για φωτιά στη Χρυσοκελλαριάγια δυο μέτωπα φωτιάς μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς στο δήμο Πύλου Νέστορος.
  • ΗλείαΔύο πύρινα μέτωπα. Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, 3 αεροσκάφη καθώς και τράκτορες της Καλαμάτας και ένα S-64
  • Πύργος: Πυρκαγιά στην Ηράκλεια Αρχαίας Ολυμπίας
  • Λέσβος: Πυρκαγιά στο δρόμο από Πέτρα προς Λαφιώνα. Η περιοχή είναι πυκνόφυτη με ελιές σκίνους και πεύκα. Στο σημείο πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι.
  • Λάρισα: Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας για την πύρινα λαίλαπα, μεταξύ άλλων επισήμανε στην ενημέρωσή του:

Για την περιοχή του Δαφνίου: «Ξέσπασε στις 14:00 στην Λεωφόρο Αθηνών με ρεύμα προς το Σκαραμαγκά. Είναι πάνω από την περιοχή Αφαία σε χαμηλή βλάστηση το συμβάν αυτό. Αγροτοδασική πυρκαγιά – επιχειρούν εκεί από την πρώτη στιγμή 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα και έχουν πάρει εντολή απογείωσης τρία ελικόπτερα για την περιοχή. Είναι μια περιοχή η οποία είναι μεν κοντά σε οικιστικό ιστό, αλλά εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε μια άμεση προσβολή στον τόπο του συμβάντος της πυρκαγιάς. Περιμένουμε να δούμε τα νεότερα από αυτή την εξέλιξη του συμβάντος. Είναι μια νέα φωτιά, μια νέα έναρξη».

Για το Λουτράκι: «Είναι μια δύσκολη περίπτωση η πυρκαγιά του Λουτρακίου. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την πυρκαγιά επάνω από την εθνική οδό (…) Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τιτάνια προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος και από επίγειες δυνάμεις ούτως ώστε να κρατήσουν αυτή την πυρκαγιά. Έχει δυναμική το φαινόμενο, είναι όλες οι δυνάμεις εκεί με πολλά μέσα: 120 πυροσβέστες, 44 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 4 ελικόπτερα.

Για τα Δερβενοχώρια: «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και στα Δερβενοχώρια (…) Δόθηκε από το 112 η εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή».

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και άμεσα πήγε στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα.

Τέσσερα canadair από την Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Τη σύλληψη 2 ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας έκανε γνωστή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Η επόμενη μέρα-Φοβούνται για “πλιάτσικο” στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Δραματικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι χθες Δευτέρα σε Κουβαρά, Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα.

Μετά από τα μηνύματα 112 που εστάλησαν για την εκκένωση των περιοχών, πολλοί αγωνιούσαν για τους ανθρώπους τους. Αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Σήμερα όσοι κάτοικοι είχαν το κουράγιο επέστρεψαν υπό το φόβο λεηλασιών στα σπίτια, τους, παρά τις αυξημένες περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων. Ήδη, υπήρξαν κάποια κρούσματα.

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς σε Σαρωνίδα, Όλυμπο Λαγονησίου, Ολυμπιακό Χωριό Καλυβίων πραγματοποιούνται αρετές διακοπές ρεύματος.

Φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα Δερβενοχώρια

[362585] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
[362585] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

[362585] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
[362585] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση