Αρχική Special Topics Εξωπλανήτες παρόμοιοι με την Γη-Πόσες οι πιθανότητες για τον εντοπισμό τους

Εξωπλανήτες παρόμοιοι με την Γη-Πόσες οι πιθανότητες για τον εντοπισμό τους

Ευχάριστα είναι τα μηνύματα γύρω από τις πιθανότητες να εντοπίσουν οι επιστήμονες πιθανότητες να εντοπίσουν εξωπλανήτες παρόμοιους με τη Γη, δηλαδή με νερό σε υγρή μορφή, και κατά συνέπεια με τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μορφές ζωής, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζουμε.

0
ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΕΣ
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Γεωχημείας Goldschmidt στη Λυών (Γαλλία) και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications πολλά ουράνια σώματα, βλ. εξωπλανήτες μπορούν να διαθέτουν τις κατάλληλες γεωλογικές συνθήκες ώστε να φιλοξενούν νερό σε υγρή μορφή κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, παρότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την ύπαρξη νερού στην επιφάνειά του.

Στη Γη έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια ατμόσφαιρα με την κατάλληλη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που διατηρούν σταθερό το υγρό νερό στην επιφάνεια. Όμως, αν η Γη έχανε αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα έπεφτε στους -18 βαθμούς Κελσίου και το νερό της επιφάνειας θα πάγωνε τελείως. Πριν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια αυτό πράγματι συνέβη στον πλανήτη μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το νερό στερεοποιήθηκε παντού. Για παράδειγμα, η θερμότητα από τη ραδιενέργεια στα βάθη της Γης μπορεί να θερμαίνει αρκετά το νερό ώστε να το διατηρεί υγρό.

εξωπλανητες

Ο δρ. Ojha θυμίζει ότι ακόμη και σήμερα, σε παγωμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική, υπάρχουν μεγάλες υπόγειες λίμνες νερού σε υγρή μορφή εξαιτίας της θερμότητας που εκλύεται από τη ραδιενέργεια. Αλλά και σε άλλα ουράνια σώματα, όπως οι δορυφόροι Ευρώπη και Εγκέλαδος στο ηλιακό μας σύστημα, διαθέτουν τεράστιους ωκεανούς υγρού νερού υπογείως, παρότι οι επιφάνειές τους είναι εντελώς παγωμένες.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης σημειώνει ότι όταν δεν λαμβάναμε υπόψη την πιθανότητα ύπαρξης υπόγειων υδάτων, εκτιμούσαμε ότι περίπου 1 βραχώδης πλανήτης ανά 100 άστρα θα μπορούσε να διαθέτει υγρό νερό. Με το νέο αυτό μοντέλο, αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, η αναλογία μπορεί να πλησιάσει στον 1 πλανήτη ανά άστρο, δηλαδή αυξάνουμε 100 φορές την πιθανότητα να βρούμε πλανήτες με νερό. «Αν σκεφτούμε ότι μόνο στο Γαλαξία μας υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια άστρα, καταλαβαίνουμε ότι είναι πιθανό να έχουν δημιουργηθεί και αλλού στο σύμπαν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής» καταλήγει ο Lujendra Ojha.

Πηγή: Europa Press

Διαφήμιση