Αρχική Special Topics “Κόλαση επί της γης”-Οι καύσωνες “λιώνουν” Ευρώπη, Αμερική και Ασία-Καμπανάκι από ΠΜΟ

“Κόλαση επί της γης”-Οι καύσωνες “λιώνουν” Ευρώπη, Αμερική και Ασία-Καμπανάκι από ΠΜΟ

Με τη φράση “κόλαση επί της γης” μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα της κατάστασης που βιώνει το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες να πλήττουν Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και Κίνα, σημειώνοντας θερμοκρασία ρεκόρ 52,2C.

0
xarthw synolo
Διαφήμιση

Οι πυρκαγιές έχουν σαρώσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και η Κίνα έχει πληγεί από τυφώνα. Ο κόσμος εισέρχεται σε “αχαρτογράφητη περιοχή”, προειδοποίησαν οι ειδικοί, κάνοντας λόγο για “κόλαση επί της γης”. Οι καύσωνες πλήττουν ταυτόχρονα την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία – με μια έκρηξη της Σαχάρας να κυριεύει την Ευρώπη, έναν “θερμικό θόλο” να πλήττει τις ΗΠΑ και την Κίνα να καταγράφει θερμοκρασίες 52,2 βαθμών Κελσίου.

Η ακραία ζέστη που κατακλύζει επί του παρόντος το βόρειο ημισφαίριο πρόκειται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας εκτίναξη των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Σύμφωνα με τη dailymail.co.uk, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίησε ότι ο καύσωνας βρίσκεται στα πρώτα του στάδια, λέγοντας ότι αναμένει ότι οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο θα είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου “για παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα, καθώς ο καύσωνας εντείνεται”.

Ο υδράργυρος θα παραμείνει στο κόκκινο σε ένα μεγάλο μέρος της υφηλίου με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να «βράζουν» περιμένοντας το νέο κύμα καύσωνα που θα έρθει στο τέλος της εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας τη φράση ” κόλαση επί της γης”.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μάλιστα προειδοποίησε ότι το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη μπορεί να συνεχιστεί και τον Αύγουστο, μιλάντας για “κόλαση επί της γης”.

Αποκαλυπτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση της ειδικής επιστήμονος για το κλίμα και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, Χάνα Κλόουκ.

Καύσωνας - Καιρός

«Καίγεται» η Ευρώπη
Ιταλία: Οι Αρχές περίμενουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου με 20 πόλεις να είναι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού ενώ στη Σαρδηνία οι Αρχές περίμεναν 48 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τη Σαρδηνία όπως ανέφερε το Sky TG24. Μάλιστα ήδη το υπουργείο Υγείας της χώρας έθεσε σε ισχύ ένα νέο πρωτόκολλο για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την αύξηση της θερμοκρασίας περιστατικών.

Ισπανία: Αντιμέτωπη με τον τρίτο καύσωνα του καλοκαιριού είναι η χώρα με τις Αρχές να περιμένουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες. Οι Αρχές περιμένουν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς με σταδιακή πτώση μέχρι το τέλος της εβδομάδας οπότε θα ανέβει πάλι ο υδράργυρος σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Ελλάδα: Στις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας και τις 80 πυρκαγιές που καίνε εκ των οποίων οι τέσσερις είναι μεγάλες αναφέρονται τα ξένα ΜΜΕ.

Γαλλία: Για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών ετοιμάζεται η Γαλλία. Επτά περιοχές βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αναμένονται την Κορσική και τα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας.

Ελβετία: Την εκκένωση πολλών ορεινών χωριών διέταξε η ελβετική αστυνομία αργά τη Δευτέρα (17/7), καθώς δασική πυρκαγιά εξαπλώθηκε, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι έχουν πληγεί. Περίπου 200 πυροσβέστες, στρατός, αστυνομία και άλλες υπηρεσίες συμμετέχουν μαζί με ελικόπτερα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο καντόνι του Βαλέ όλο το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά η φωτιά συνεχίζει να καίει.

καύσωνας Σάββατο

Τι γίνεται σε ΗΠΑ, Καναδά και Ασία

ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα σαρώνει τις νοτιοδυτικές και νότιες ΗΠΑ με πολιτείες όπως το Τέξας και η Αριζόνα να βλέπουν το θερμόμετρο στα ύψη για περισσότερο από μια εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι στο Φίνιξ τη Δευτέρα (17/7) για 18η μέρα οι θερμοκρασίες έμειναν στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Καναδάς: Τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων 40 χρόνων βιώνει η χώρα του σφενδάμου με τις πυρκαγιές να έχουν κάψει μέχρι τώρα, 100 εκατομμύρια στρέμματα, μία έκταση ίση με την πολιτεία Οχάιο των ΗΠΑ. Συνολικά υπάρχουν 880 ενεργές πυρκαγιές με 580 εξ αυτών να είναι εκτός ελέγχου σύμφωνα με τις Αρχές.

Ασία: Τους 52,2 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία στη βορειοδυτική Κίνα την Κυριακή (16/7) ενώ σε πέντε μετεωρολογικούς σταθμούς καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών τη Δευτέρα (17/7) από τις υψηλότερες στην ιστορία της χώρας. Την ίδια στιγμή καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την Ιαπωνία, την Κίνα, την Νότια Κορέα και την Ινδία. Στη Νότιο Κορέα 41 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Στο μεταξύ η Greenpeace καταγγέλλει ότι οι σπηλιές Μογκάο Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO στο Δρόμο του Μεταξιού κινδυνεύουν λόγω των πλημμυρών.

 

Διαφήμιση