Αρχική Καταστροφές Υπερηφαίστειο Ιταλίας: Έτοιμο να εκραγεί το Campi Flegrei;

Υπερηφαίστειο Ιταλίας: Έτοιμο να εκραγεί το Campi Flegrei;

Το Campi Flegrei που βρίσκεται στη Νάπολη της Ιταλίας  και είναι από τα λίγα ενεργά υπερηφαίστεια στον κόσμο, βρίσκεται στα πρόθυρα της πρώτης έκρηξης εδώ και 485 χρόνια!

0
Campi Flegrei γενική
Διαφήμιση

Η τελευταία  έκρηξη του Campi Flegrei έγινε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Η’, αλλά τώρα είναι “επιρρεπές σε ρήξη” .Μια έκρηξη θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμη με εκείνη που κατέστρεψε την Πομπηία το 79 μ.Χ.

Σύνταξη: ecozen.gr

Περίπου 360.000 άνθρωποι ζουν στο και μπορεί να χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή αν οι ειδικοί θεωρήσουν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκρηξης, αν και οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συμβεί κάποια έκρηξη σύντομα. Αν κάποτε το ηφαίστειο τελικά εκραγεί, είναι πιθανό να είναι συγκρίσιμο σε μέγεθος με την έκρηξη του Βεζούβιου που κατέστρεψε τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο το 79 μ.Χ., όπως συμπέραναν εμπειρογνώμονες του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας και του University College του Λονδίνου (UCL).

Campi Flegrei Καλντέρα

Το υπερηφαίστειο της Ιταλίας: Campi Flegrei

Ο κρατήρας Campi Flegrei σχηματίστηκε πριν από 39.000 χρόνια σε μια έκρηξη που εκτόξευσε στον αέρα εκατοντάδες κυβικά χιλιόμετρα λάβας, βράχων και συντριμμιών. Ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη στην Ευρώπη τα τελευταία 200.000 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το Campi Flegrei ξέσπασε για τελευταία φορά το 1538, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Ο κοντινός Βεζούβιος, του οποίου η τεράστια έκρηξη πριν από λίγο περισσότερο από 2.000 χρόνια έθαψε αρκετούς ρωμαϊκούς οικισμούς στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Πομπηίας, χαρακτηρίζεται επίσης ως ενεργό ηφαίστειο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Christopher Kilburn του τμήματος Γεωεπιστημών του UCL δήλωσε ότι το Campi Flegrei είναι πιο επιρρεπές σε “ρήξη” – ένα σπάσιμο ή ρήγμα μέσα στο βράχο που αποτελεί το σώμα του ηφαιστείου. ‘Είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα όταν το ηφαίστειο τεντώνεται καθώς η πίεση αυξάνεται υπόγεια’, δήλωσε ο καθηγητής Kilburn στη MailOnline.‘Μόλις συμβεί ένα ρήγμα, θα είναι ευκολότερο για τα ηφαιστειακά υγρά να διαφύγουν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, περίπου 360.000 άνθρωποι ζουν στο Campi Flegrei και μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή εάν οι ειδικοί θεωρήσουν ότι κινδυνεύει άμεσα από έκρηξη, αν και οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι θα συμβεί σύντομα. Η μελέτη διεξήχθη από ειδικούς στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ιταλίας για τη Γεωφυσική και την Ηφαιστειολογία (INGV) και το University College του Λονδίνου (UCL).

‘Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διαφύγουν – μόνο ότι θα είναι ευκολότερο να το κάνουν από ό,τι πριν’. Ένα ρήγμα θα μπορούσε να ανοίξει μια ρωγμή μέσα στο φλοιό της Γης, αν και το μάγμα πρέπει ακόμη να ωθηθεί στη σωστή θέση για να συμβεί μια έκρηξη. Η μεγάλη καλντέρα του Campi Flegrei, πλάτους οκτώ μιλίων – η κοιλότητα που μοιάζει με λεκάνη και προέκυψε από προηγούμενη έκρηξη – βρίσκεται κάτω από τα δυτικά περίχωρα της πόλης της Νάπολης. Περίπου το ένα τρίτο της καλντέρας είναι μερικώς βυθισμένο κάτω από τον κόλπο του Ποζουόλι, αλλά τα υπόλοιπα δύο τρίτα είναι ξηρά που φιλοξενεί περισσότερους από 360.000 ανθρώπους.

Το Campi Flegrei (ή “φλεγόμενα πεδία”) ορίζεται ως υπερηφαίστειο επειδή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει έκρηξη μεγέθους οκτώ, ικανή να εκλύσει περισσότερα από 200 κυβικά μίλια υλικού. Οι άνθρωποι ζουν στην περιοχή και θα κινδύνευαν αν το ηφαίστειο εκραγεί ξανά και εκτοξεύσει “πυροκλαστικά ρεύματα” – καυτές και ταχέως κινούμενες ροές αερίων και στερεοποιημένων σωματιδίων λάβας.

Ερρίκος Η, Βασιλιάς Αγγλίας
Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας 28 Ιουνίου 1491 – 28 Ιανουαρίου 1547; Hταν βασιλιάς της Αγγλίας από τις 21 Απριλίου 1509 έως το θάνατό του

Το Campi Flegrei ξέσπασε για τελευταία φορά όταν ο Ερρίκος Η’ ήταν ο τελευταίος στον αγγλικό θρόνο, και το γεγονός αυτό ήρθε μετά από ένα διάστημα περίπου 3.000 ετών. Όμως οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι μεγάλες καλντέρες αυτού του είδους συχνά περνούν αρκετές δεκαετίες αναταραχής πριν εκραγούν. Το Campi Flegrei είναι ανήσυχο από τα μέσα του 20ού αιώνα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Είχε αρκετές διετείς περιόδους αναταραχής τη δεκαετία του 1950, του 1970 και του 1980 που προκάλεσαν μικρούς, τοπικούς σεισμούς και ανύψωση του εδάφους λόγω της κίνησης του μάγματος κάτω από την επιφάνεια. Ωστόσο, η σημερινή εφελκυστική αντοχή του Campi Flegrei – η μέγιστη τάση που μπορεί να αντέξει ένα υλικό πριν σπάσει όταν τεντώνεται – είναι πιθανό να είναι περίπου το ένα τρίτο της αντίστοιχης που ήταν το 1984, δήλωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία, το έδαφος κάτω από το Pozzuoli σέρνεται προς τα πάνω με ρυθμό περίπου τέσσερις ίντσες ανά έτος, καθώς το αέριο αυξάνει την πίεση στο μάγμα, προκαλώντας διόγκωση και παραμόρφωση της επιφάνειας του εδάφους.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε ένα μοντέλο θραύσης του ηφαιστείου, που αναπτύχθηκε στο UCL, για να ερμηνεύσει τα μοτίβα των σεισμών και της ανύψωσης του εδάφους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τμήματα του ηφαιστείου είχαν τεντωθεί σχεδόν σε σημείο θραύσης.  ‘Η πρώτη μας χρήση του μοντέλου έγινε το 2017 και έκτοτε το Campi Flegrei συμπεριφέρεται όπως προβλέψαμε, με αυξανόμενο αριθμό μικρών σεισμών που υποδεικνύουν πίεση από κάτω. Θα πρέπει τώρα να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες μας για την εκτίμηση των πιθανοτήτων να ανοίξουν νέες οδοί για να φτάσει το μάγμα ή το αέριο στην επιφάνεια’.

ΠΏΣ ΜΠΟΡΟΎΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΈΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΈΨΟΥΝ ΤΙΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΈΣ ΕΚΡΉΞΕΙΣ;

Eric Dunham,Σύμφωνα με τον Eric Dunham, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Επιστημών της Γης, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, “τα ηφαίστεια είναι περίπλοκα και επί του παρόντος δεν υπάρχουν καθολικά εφαρμόσιμα μέσα πρόβλεψης της έκρηξης. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπάρξει ποτέ”. Ωστόσο, υπάρχουν δείκτες αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας, τους οποίους οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη ηφαιστειακών εκρήξεων.

Οι ερευνητές μπορούν να παρακολουθούν δείκτες όπως:

Ηφαιστειακός υπέρηχος: Όταν η λίμνη λάβας ανυψώνεται στον κρατήρα ενός ηφαιστείου ανοικτής εκτόξευσης, σημάδι πιθανής έκρηξης, το ύψος ή η συχνότητα των ήχων που παράγονται από το μάγμα τείνει να αυξάνεται.

Σεισμική δραστηριότητα: Πριν από μια έκρηξη, η σεισμική δραστηριότητα με τη μορφή μικρών σεισμών και δονήσεων σχεδόν πάντα αυξάνεται καθώς το μάγμα κινείται μέσα στο “υδραυλικό σύστημα” του ηφαιστείου.

Εκπομπές αερίων: Καθώς το μάγμα πλησιάζει στην επιφάνεια και η πίεση μειώνεται, τα αέρια διαφεύγουν. Το διοξείδιο του θείου είναι ένα από τα κύρια συστατικά των ηφαιστειακών αερίων, και η αύξηση των ποσοτήτων του είναι σημάδι της αύξησης της ποσότητας του μάγματος κοντά στην επιφάνεια ενός ηφαιστείου.

Παραμόρφωση του εδάφους: Οι αλλαγές στην επιφάνεια του εδάφους ενός ηφαιστείου (ηφαιστειακή παραμόρφωση) εμφανίζονται ως διόγκωση, βύθιση ή ρωγμές, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από το μάγμα, το αέριο ή άλλα ρευστά (συνήθως νερό) που κινούνται υπόγεια ή από μετακινήσεις του φλοιού της Γης λόγω κίνησης κατά μήκος ρηγμάτων. Η διόγκωση ενός ηφαιστείου μπορεί να σηματοδοτεί ότι το μάγμα έχει συσσωρευτεί κοντά στην επιφάνεια.

Πηγή: Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών

Διαφήμιση