Αρχική Special Topics Σαντορίνη: Κι αν …ξυπνήσει ο Κουλούμπο;

Σαντορίνη: Κι αν …ξυπνήσει ο Κουλούμπο;

0
Κουλόμπο Ηφαίστειο Σαντορίνη 1
Διαφήμιση

Το ερώτημα  τι θα συμβεί αν… ξυπνήσει το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κουλούμπο που ερευνάται απο το 1990 σε διεθνές επίπεδο, απασχολεί τους μεγαλύτερους ηφαιστειολόγους του κόσμου εδω και δεκαετίες. Οι επιστήμονες συναντώνται στη Σαντορίνη στο πλαίσιο εκδήλωσης της Επιστημονικής Συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου Υποθαλάσσιου Ηφαιστείου Κουλούμπο και θα αναζητήσουν παντήσεις!

Σύνταξη: ecozen.gr

Κουλόμπο Ηφαίστειο Καθαρή στον Βυθό

Η ΕΑΓΜΕ υλοποιώντας το ερευνητικό έργο «Εκτίμηση Ηφαιστειακού Κινδύνου και Επιδεκτικότητας στα Ενεργά Ηφαίστεια της Χώρας», έχει συντάξει και εκτελεί το «Πρόγραμμα Εκτίμησης Ηφαιστειακής Διακινδύνευσης από το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Κουλούμπο» στη Σαντορίνη. Αυτή τη στιγμή ενεργά ηφαιστειακά κέντρα είναι οι Καμένες και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κουλούμπο, που μάλιστα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το ηφαίστειο Τόνγκα και γι’αυτό το παρακολουθούν με προσοχή.

Η επιτροπή αποτελείται από 18 κορυφαίους επιστήμονες στο αντικείμενο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία έχει ως στόχο να εκτιμήσει και ορίσει με διαδικασίες βαθμολογημένης αξιολόγησης, τα ποσοστά εκδήλωσης των πιθανών επικίνδυνων δράσεων από το ηφαίστειο Κουλούμπο (ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, ηφαιστειακοί σεισμοί, τσουνάμι κ.α.), καθώς και των περιοχών που εκτίθενται σε κίνδυνο. Στη Σαντορίνη θα βρεθεί και ο κορυφαίος ηφαιστειολόγος στον κόσμο,.Βρετανός Στέφεν Σπάρκς  Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα για τα ηφαίστεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Στέφαν Σπάρκς.  Η σταδιοδρομία του Βρετανού επιστήμονα έχει προωθήσει σημαντικά τη θεμελιώδη επιστήμη στον τομέα αυτό και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μεθόδων εκτίμησης κινδύνου και επικινδυνότητας που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ένας από τον μικρό αριθμό εμπειρογνωμόνων στους οποίους τα έθνη απευθύνονται για συμβουλές όταν μια έκρηξη είναι επικείμενη και οι κοινότητες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν.

dpp best stephen sparks 060 1080x1920
Στέβεν Σπαρκς, ο διάσημος Βρετανός ηφαιστειολόγος έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μεθόδων εκτίμησης κινδύνου και επικινδυνότητας που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του Βρετανού καθηγητή έτσι όπως αποδίδεται απο το πανεπιστήμιο με το οποίο εξακολουθεί να συνεργάζεται παρά τη συνταξιοδότησή του, “τα βουνά, οι σπηλιές, το μάζεμα απολιθωμάτων και η συλλογή πετρωμάτων ήταν όλα μέρος της παιδικής ηλικίας του Στέφεν.. Δεν ήξερε ότι αυτό ήταν η αρχή ενός δια βίου ενδιαφέροντος που θα τον ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, από το να εργάζεται στο Μονσεράτ στην Καραϊβική μέχρι να μιλάει σε μαθητές στη Γενεύη κατά τη συνταξιοδότησή του. Έχει συμβάλει σημαντικά στην έρευνα στον τομέα αυτό, έχει δώσει συμβουλές για την εφαρμογή της και έχει προωθήσει τις φυσικές επιστήμες στη νέα γενιά”.

Σε άλλο σημείο του κειμένου για τον Στέφεν το Πανεπιστήμιο αναφέρει οτι “αποσύρθηκε το 2020, αλλά η συνταξιοδότησή του είναι λίγο διαφορετική από τον κανόνα. Θα τον βρείτε ακόμα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα – να διεξάγει έρευνα, να μοιράζεται τις γνώσεις του και να συνεργάζεται με άλλους, όπως για παράδειγμα να συνεργάζεται με συναδέλφους του Πανεπιστημίου των Δυτικών Ινδιών για μια νέα έκρηξη στο νησί του Αγίου Βικεντίου. Έχει αναλάβει και άλλους ρόλους, μεταξύ των οποίων ο διαχειριστής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (2016-2022) και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου”.

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Γιώργο Βουγιακαλάκη, επικεφαλής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τα εξαχθέντα αποτελέσματα και εκτιμήσεις των επιστημόνων για την…τύχη του Κουλούμπο θα διατεθούν στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), ώστε να αξιοποιηθούν στην επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης του Ηφαιστειακού Κινδύνου στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή (Σχέδιο ΤΑΛΩΣ).

Κουλόμπο Βυθός κοντινό

Αξίζει να αναφερθεί παλαιότερη περιγραφή -εκτίμηση του Γιώργου Βουγιουκαλάκη ο οποίος σε συνέντευξή του (news247) είχε απαντήσει υποθετικά στο ερώτημα «Αν το ηφαίστειο ξυπνούσε…”. Κατά τον ίδιο, “θα είχε μια δραστηριότητα τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια. Θα υπήρχαν μέρες που θα είχαμε πέντε ή και δέκα εκρήξεις από τις Καμένες, ενώ θα μπορούσε να περάσει ίσως και ολόκληρος μήνας χωρίς εκρήξεις. Φανταστείτε στην Καμένη, 5-6 λοφάκια σε διαφορετικά σημεία, να πραγματοποιούν εκρήξεις! Το θέαμα θα είναι φαντασμαγορικό, αφού το μέγιστο ύψος που ανεβαίνει στάχτη είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα, μια κανονιά που στέλνει το βλήμα πολύ ψηλά στον ουρανό”.

Σε ερώτημα για το πως θα ήταν η ζωή στο νησί; είχε αναφέρει: «Η ζωή θα διαταρασσόταν με την έννοια ότι δεν λειτουργούσε πάντα το αεροδρόμιο – υπολογίζουμε 30 μέρες τον κάθε χρόνο – καθόλου το λιμάνι, θα πρέπει να καθαρίζονται οι δρόμοι από τη στάχτη που θα πέφτει, να είναι σε ετοιμότητα το νοσοκομείο και τόσα άλλα. Εάν υπήρχε τρόπος να ενημερώνεται ο κόσμος για κάποιες φορές που θα χρειαζόταν να κλείνει τα παράθυρα του, κατά τα άλλα θα καθόσουνα στο μπαλκόνι σου και θα έβλεπες εκρήξεις! Είναι αυτό που λέμε αρνητική επικινδυνότητα όπως έγινε στο Λα Πάλμα, όπου πήγαιναν οι τουρίστες για να δουν τις εκρήξεις. Εάν σαν κράτος τους πρώτους έξι μήνες μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι ασφαλής, ότι δεν έχεις προβλήματα, το δεύτερο εξάμηνο θα βούλιαζες από τουρίστες. Θα ζούσαν μια εμπειρία ανεπανάληπτη».

Κουλόμπο υποθαλάσσιο

Στο…καυτό ερώτημα “Πότε θα γίνει η επόμενη έκρηξη;”, είχε αναφέρει: «Η επόμενη έκρηξη μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Μπορεί ξαφνικά από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει ένα άλλο επεισόδιο διέγερσης».

Διαφήμιση