Αρχική Ειδήσεις Άμστερνταμ & Βαρκελώνη:”Οχι” σε τουρίστες-ακρίδες

Άμστερνταμ & Βαρκελώνη:”Οχι” σε τουρίστες-ακρίδες

“Μείνετε μακριά!” είναι το σύνθημα του Άμστερνταμ απέναντι  σε τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μόνο για να πιούν, να κάνουν φασαρίες και να δαπανήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Αντίστοιχα και η Βαρκελώνη θέλει να μειώσει τους τουρίστες που θερούνται βάρος στην οικονομία όπως επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που περιφέρονται στην πόλη για κάποιες ώρες χωρίς να συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία.

0
Αμστερνταμ ΒΑΣΙΚΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καθώς αρχίζει η σεζόν, το μήνυμα που στέλνει η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι σαφές: «Αν είστε τουρίστες -ιδίως μεταξύ 18 και 35- και θέλετε να έλθετε στην πόλη για να πιείτε και να κάνετε φασαρίες ή να ξοδέψετε όσο γίνεται λιγότερα: Μείνετε Μακριά». Οι αρχές επιπλέον υπόσχονται σε όσους κάνουν φασαρίες 140 ευρώ πρόστιμο και χειροπέδες! Έχει εκπονηθεί μάλιστα ολόκληρη διαφημιστική καμπάνια  στο διαδίκτυο, η οποία μάλιστα ξεκινά από τη Βρετανία η οποία όπως φαίνεται να πιστεύουν οι εν λόγω αρχές συνηθίζει να «στέλνει» τουρίστες οι οποίοι προκαλούν φασαρίες.

Ολλανδία και Ισπανία δεν μετρούν τον τουρισμό μόνο ως προς τον αριθμό των αφίξεων  όπως κάνουν άλλες χώρες, αλλά με το πόσα αφήνουν τελικά στην οικονομία χωρίς να προκαλούν ταυτόχρονα προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους.

Η εκστρατεία με σύνθημα “Μείνετε Μακριά”

Η εκστρατεία με την ονομασία «Μείνετε Μακριά» από το Δήμο του Άμστερνταμ είναι συγκεκριμένη: Όπως αναφέρεται, «αυτή η διαδικτυακή εκστρατεία αποθάρρυνσης στοχεύει σε ενοχλητικούς τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν το Άμστερνταμ για να ‘’ξεσαλώσουν’’, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ!!!!!!!!!!!!!!!!

Η εκστρατεία αποθάρρυνσης είναι ένα από τα βήματα στο ευρύ φάσμα μέτρων που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελεί μέρος του προγράμματος Visitors Economy Vision 2035. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία και απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 18 έως 35 ετών. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η εκστρατεία θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα απευθύνεται επίσης σε πιθανούς επισκέπτες που προκαλούν ενόχληση από την Ολλανδία και από άλλες χώρες της ΕΕ», όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με την καμπάνια, στους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφτούν το Άμστερνταμ μόνο για να άγρια πάρτι και κάνουν αναζητήσεις στο διαδίκτυο με διάφορους όρους, όπως «βόλτες στα μπαρ για μεθύσι» (σσ χρησιμοποιείται ο ξενικός ιδιωματισμός “pub crawling Amsterdam”), «πάρτι για εργένηδες» και «φτηνό ξενοδοχείο στο Άμστερνταμ», θα βλέπουν προειδοποιητικές διαφημίσεις. Αυτές οι καταχωρήσεις θα δείχνουν τους κινδύνους και τις συνέπειες της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της κατάχρησης ναρκωτικών και αλκοόλ, όπως επιβολή προστίμου, σύλληψη από την αστυνομία, απόκτηση ποινικού μητρώου, νοσηλεία και βλάβη στην υγεία. Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους και τις πιθανές συνέπειες εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνουν ορισμένους από τους επισκέπτες με τέτοιες προθέσεις να πάνε στην πόλη. Η εκστρατεία θα αξιολογηθεί και, ενδεχομένως, θα αναπτυχθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους μήνες, αναφέρεται ακόμη.

“Πώς να φέρεστε στο Άμστερνταμ”

Δεύτερη καμπάνια με τίτλο «Πώς να φέρεστε στο Άμστερνταμ» (σε ελεύθερη μετάφραση» απευθύνεται σε τουρίστες που έχουν ήδη φτάσει. Αυτοί θα ενημερώνονται διαδικτυακά είτε έχουν διαδικτυακή σύνδεση είτε όχι σχετικά με το είδος της συμπεριφοράς που είναι αποδεκτό για τη μείωση της όχλησης στην πόλη. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες θα λαμβάνουν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες ότι απαγορεύεται η ούρηση σε δημόσιο χώρο, η μέθη και οι φασαρίες, η ηχορύπανση και η αγορά ναρκωτικών από πλανόδιους. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία θα παρέχουν πληροφορίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε μεγάλες οθόνες και μοιράζοντας χάρτες της πόλης.

Προκλήσεις και για τη Βαρκελώνη

Η πόλη της Βαρκελώνης προβληματίζεται πλέον σημαντικά από τον μεγάλο αριθμό τουριστών που καταφθάνει στην πόλη μόνο για λίγες ώρες μέσω κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να περιφέρονται χωρίς να στηρίζουν την τοπική κοινωνία και οικονομία και να δημιουργούν συνωστισμό στους δρόμους.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πλέον καθώς ο ρυθμός των αφίξεων των γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων επιταχύνεται στη Βαρκελώνη των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Δήμος αντιστέκεται, με την ελπίδα να καταστήσει το μέρος λιγότερο δημοφιλή προορισμό για τις απειλητικές κρουαζιέρες. Αυτό που θέλει η πόλη είναι να δει να μπαίνει πλαφόν στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με ανώτατο όριο τους 200.000 επιβάτες το μήνα ή το πολύ τρία πλοία την ημέρα.

Μιλώντας στον Guardian  η αντιδήμαρχος της πόλης Τζάνετ Σαινθ αναφέρει ότι «περπατά κανείς και ξαφνικά βρίσκει αυτή η μάζα ανθρώπων που εμφανίζονται όλοι μαζί στο δρόμο», εξηγώντας πως αυτοί οι τουρίστες «δεν καταναλώνουν τίποτα και δεν έχουν οικονομικό αντίκτυπο… Απλώς περιφέρονται για τέσσερις ή πέντε ώρες και φεύγουν». «Είναι εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι βιώνουμε τη ξηρότερη χρονιά των τελευταίων 100 ετών, αλλά περιμένουμε περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας από ποτέ», ανέφερε επίσης.

«Είναι μια πανούκλα από ακρίδες τουρισμού»

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του The Guardian η περιοχή αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, που επιβάλλει περιορισμούς στο νερό και μια προσπάθεια να καθαριστούν έως και 1,5 τόνοι ψαριών την ημέρα από έναν ταχέως μειούμενο ταμιευτήρα.

«Είναι εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι βιώνουμε τη ξηρότερη χρονιά των τελευταίων 100 ετών, αλλά περιμένουμε περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας από ποτέ», δήλωσε η Sanz.

Barcelona tourists 1169101

Αυτό που επιθυμεί η πόλη είναι να δει τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων να περιορίζονται σε 200.000 επιβάτες το μήνα, ή το πολύ τρία πλοία την ημέρα. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να αγωνίζονται για χώρο με περίπου 25.000 ημερήσιους ταξιδιώτες που ζητούν να δουν τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης, δήλωσε ο Sanz.

Οι εντάσεις έχουν κατά καιρούς αναζωπυρωθεί για το θέμα – το 2019 η Γκαλά Πιν, δημοτική σύμβουλος τότε, δήλωσε στην καταλανική εφημερίδα Ara ότι προσωπικά ήταν υπέρ της πλήρους κατάργησης του τουρισμού κρουαζιερόπλοιων. «Είναι μια πανούκλα από ακρίδες [τύπου] τουρισμού – καταβροχθίζουν τον δημόσιο χώρο και φεύγουν».

Τι απαντά η διοίκηση του λιμανιού

Το λιμάνι της Βαρκελώνης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Sanz, υποστηρίζοντας ότι το 80% των κρουαζιερόπλοιων που κατέπλευσαν δεν χρειάζονταν νερό από το λιμάνι, καθώς ήταν εξοπλισμένα με τεχνολογία όπως εγκαταστάσεις καθαρισμού. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς τουρίστες κρουαζιερόπλοιων που έφτασαν στη Βαρκελώνη φέτος -ακόμη και το 58% του συνόλου- προβλέπεται ότι είτε θα ξεκινούσαν είτε θα τελείωναν την κρουαζιέρα τους στην πόλη, σε αντίθεση με την άφιξη μόνο για την ημέρα.

Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση των ταμείων της πόλης, υποστήριξε, επικαλούμενη μελέτη του 2018, σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες κρουαζιερόπλοιων που έμειναν τουλάχιστον μία νύχτα στην πόλη το 2016 ξόδεψαν κατά μέσο όρο 230 ευρώ την ημέρα, ποσό υπερτετραπλάσιο από τα 57 ευρώ που ξόδεψαν όσοι σταμάτησαν για λίγες μόνο ώρες.

bercelo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απέναντι στον ισχυρισμό της Sanz στην επιστολή ότι ένα ανώτατο όριο στις αφίξεις πλοίων θα εγγυηθεί «την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της πόλης», το λιμάνι υποστήριξε ότι το 20% της κίνησης κρουαζιερόπλοιων που πρόκειται να φτάσει φέτος θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ το 62% των στάσεων θα γίνει από πλοία ηλικίας κάτω των 10 ετών. «Αυτό σημαίνει νεότερα, πιο αποδοτικά και πιο βιώσιμα πλοία».

“Σταματήστε την εισβολή των τουριστών!”

Πάντως οι ανησυχίες για τον μαζικό τουρισμό είναι δεδομένες καθώς τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα “Σταματήστε την εισβολή των τουριστών!” Η τουριστική βία που υποφέρουμε είναι αφόρητη», σημείωσαν σε ένα μανιφέστο που διαβάστηκε σε μια πρόσφατη διαμαρτυρία. Ανάμεσα σε αιτήματα όπως να καθαρίζουν οι υπάλληλοι την περιοχή κάθε βράδυ, το μανιφέστο απαριθμούσε επίσης παράπονα από τα ηχοσυστήματα που ηχούν όλες τις ώρες μέχρι τους «τόνους σκουπιδιών» και τα «περιττώματα και τα ούρα στους δημόσιους δρόμους».

Η Sanz περιέγραψε τις διαμαρτυρίες ως ένδειξη της συνεχιζόμενης ανάγκης να βρεθεί ισορροπία μεταξύ των τουριστών και των κατοίκων που πρέπει να ξυπνούν νωρίς για τη δουλειά τους, να περπατούν σε καθαρούς δρόμους και να χρησιμοποιούν καταστήματα που πωλούν κάτι περισσότερο από αναμνηστικά. «Πρέπει να είμαστε μια πόλη με τουρισμό, ναι, αλλά όχι μόνο με τουρισμό», πρόσθεσε. «Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε από την πανδημία, είναι ότι αυτή η ιδέα του τουρισμού χαμηλού κόστους ή του τουρισμού χωρίς όρια καταλήγει να είναι πολύ δαπανηρή για την πόλη», είπε, επισημαίνοντας γειτονιές που έγιναν πόλεις-φαντάσματα μέσα σε μια νύχτα, καθώς τα ταξίδια σταμάτησαν. «Είναι ευθύνη όλων μας, ειδικά εκείνων που ασχολούνται με τον τουρισμό» καταλήγει η ίδια μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα.

Διαφήμιση