Αρχική Special Topics JUICE: Σε αναζήτηση ζωής στον Δία

JUICE: Σε αναζήτηση ζωής στον Δία

Με καθυστέρηση μιας μέρας ξεκίνησε το ταξίδι της η αποστολή JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) που θα εξερευνήσει τους μεγάλους δορυφόρους του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, για την πιθανότητα να φιλοξενούν ζωή.

0
δορυφοροι Δία
Διαφήμιση

Αν και τα αναπάντεχα γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες φάνταζαν «δυσοίωνα» ως προς την τελική έκβαση της, η αποστολή κατάφερε -έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση- να ολοκληρώσει την εκτόξευσή της για την αναζήτηση ζωής στα «φεγγάρια» του Δία.

Κι αυτό γιατί, λίγο πριν από την αναχώρηση, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ακύρωσε την εκτόξευση της αποστολής JUICE λόγω των, καιρικών συνθηκών στη γαλλική Γουιάνα, στη Νότια Αμερική. Έτσι, υπό τον φόβο της πιθανότητας να χτυπηθεί ο πύραυλος από κεραυνό η εκτόξευση αναβλήθηκε κατά τουλάχιστον μία ημέρα.

δορυφόροι Δία

Τι ψάχνει το JUICE

Ο δορυφόρος Ευρώπη, που κάτω από τους πάγους έχει έναν τεράστιο ωκεανό, έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Ωκεανούς έχουν ακόμη η Καλλιστώ και ο Γανυμήδης.

Αν και δεν θα εντοπίσει άμεσα ζωή -σε περίπτωση που υπάρχει- η αποστολή θα δώσει απαντήσεις στους επιστήμονες για το εσωτερικό των δορυφόρων και τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής, ακόμη και μικροβιακής.

Η Ιώ είναι ο τέταρτος μεγάλος δορυφόρος του Δία, αλλά η αποστολή δεν θα τον επισκεφτεί γιατί βρίσκεται σε ένα ακραίο περιβάλλον ακτινοβολίας μέσα στο οποίο δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν ζωντανοί οργανισμοί.

Η διαστημική συσκευή αναμένεται να φτάσει στον Δία τον Ιούλιο 2031 και θα μπει σε τροχιά που θα τον φέρει πολύ κοντά στους δορυφόρους. Αργότερα θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη.

Σημειώνεται ότι το κόστος της αποστολής έφτασε τα 1,6 δισ. ευρώ.

 

Διαφήμιση