Αρχική Special Topics 2022: Επίπεδα “ρεκόρ” οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

2022: Επίπεδα “ρεκόρ” οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

«Ταβάνι» έπιασαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε παγκόσμια κλίμακα, αποχαιρετώντας το 2022 με επίπεδα ρεκόρ παρά την συνεχόμενη προβολή και άνοδο των επιλογών της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης. 

0
Καπνός, εργοστάσιο, φουγάρο
Διαφήμιση

Τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, καθώς η χρονιά που μόλις έφυγε άφησε το «αποτύπωμά» της με αύξηση των εκπομπών από την ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 0,9%, σκαρφαλώνοντας σε ύψη ρεκόρ για το 2022, στους 36, 8 δις. τόνους. Μάλιστα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν άνοδο 1,6% πέρυσι, ενώ αυτές από το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 2,5%, παραμένοντας ωστόσο υπό των προ πανδημίας επιπέδων. Κι όλα αυτά σε μία χρονιά, στη διάρκεια της οποίας καταγράφεται η σημαντική προώθηση των λεγόμενων πράσινων τεχνολογιών όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία συνέβαλαν με τη σειρά τους στον περιορισμό των επιπτώσεων από την αυξημένη χρήση του άνθρακα και του πετρελαίου.

Ορυκτά καύσιμα: Επιδοτήσεις-μαμούθ 1 τρις. δολ. το 2022                                    Παρά την πράσινη προσέγγιση την οποία επιλέγουν τα κράτη σε παγκόσμια κλίμακα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ως συνέπεια αυτού οδήγησαν τις κυβερνήσεις σε ένα «επικίνδυνο» πισωγύρισμα για να καλύψουν τα κενά και τις ελλείψεις στην παροχή  φυσικού αερίου. Υπό το πρίσμα αυτό, πολλές χώρες στράφηκαν σε πιο ρυπογόνα καύσιμα, ενώ η αύξηση των εκπομπών οφείλεται κατά το ήμισυ στην επιπλέον χρήση του πετρελαίου, κυρίως στα αεροπορικά ταξίδια, τα δρομολόγια των οποίων ανέκαμψαν μετά το τέλος της πανδημίας.                                                                Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ), η χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς  αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα συνετέλεσαν στην αύξηση των εκπομπών.                                                                                                                   Την κατάσταση εντούτοις ισορρόπησε κάπως η αύξηση της ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης καθώς και τα ηλεκτρικά οχήματα. Η χρήση των παραπάνω απέτρεψαν ουσιαστικά επιπλέον 550 εκατ. τόνους ρύπων την περσινή χρονιά.                                                                   Συνολικά , οι εκπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν πέρυσι κατά 2,5% τόσο λόγω της περιορισμένης ζήτησης για θέρμανση  από τις ήπιες καιρικές χειμερινές συνθήκες όσο και λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής από τις βιομηχανίες.

κινα εργοστασια

Οι πιο …ρυπογόνες περιοχές του πλανήτη

Η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των πιο βρώμικων περιοχών, καθώς παράγει τους περισσότερους ρύπους στον κόσμο, αν και το 2022 κατέγραψε μία ελαφρά πτώση της τάξεως του 0,2%. Σε αυτό συνέβαλε η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, η επιβράδυνση στις κατασκευές και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης τoυ κορωνοϊού, περιορίζοντας έτσι τη χρήση ενέργειας.

Αντίθετα στις ΗΠΑ, οι εκπομπές αυξήθηκαν  κατά 0,8%, εξαιτίας της επιτάχυνσης της δραστηριότητας του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και της βαρυχειμωνιάς, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για θέρμανσης. Συνολικά , τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαλαν στο 1/5 περίπου της περσινής αύξησης των εκπομπών, ενώ τα 2/3 προήλθαν από τη ζήτηση για ψύξη.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία της έκθεσης της ΙΕΑ καταδεικνύουν ως μεγάλο «ένοχο» για την μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών τις αναδυόμενες αγορές τις Ασίας και τις χώρες με αναπτυσσόμενες οικoνομίες. Μάλιστα στις περιοχές αυτές η αύξηση-πάνω από το μισό- προήλθε από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Μονόδρομος ο «φραγμός» στη χρήση άνθρακα για τον περιορισμό των εκπομπών

Για να επιτευχθεί ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας και να αντιμετωπισθεί η απρόσμενη κλιματικής αλλαγή, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, θα χρειαστεί μίας μεγάλης έκτασης  περικοπών στις εκπομπές -κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων- τα επόμενα χρόνια. «Βλέπουμε ακόμη να αυξάνονται οι εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που εμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση.

Η έκθεση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Chevron, Exxon Mobil και Shell ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ. Παράλληλα, η BP δήλωσε ότι «παγώνει» τα σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και των εκπομπών

«Οι πολυεθνικές και οι τοπικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων σημειώνουν έσοδα ρεκόρ και πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», τονίζει ο Μπιρόλ.

 

Διαφήμιση