Αρχική Special Topics ΟΗΕ: Ιστορική απόφαση για το κλίμα-Νομικές επιπτώσεις στις ενεργοβόρες χώρες

ΟΗΕ: Ιστορική απόφαση για το κλίμα-Νομικές επιπτώσεις στις ενεργοβόρες χώρες

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ:Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) θα απαντήσει στο ερώτημα ποιες είναι «οι υποχρεώσεις των κρατών» σε ό,τι αφορά το κλίμα και την επίδρασή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη «για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές».Διαφωνούν ΗΠΑ και Κϊνα.

 

0
Ινδονησία Πλημμύρες
Εικόνα: KANDHI BARNEZ / ASSOCIATED PRESS
Διαφήμιση

«Μαζί γράψατε ιστορία», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκτιμώντας ότι η απόφαση του ΔΠΔ, αν και δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, θα μπορέσει να βοηθήσει τις κυβερνήσεις «να λάβουν πιο γενναία και ισχυρά κλιματικά μέτρα, τα οποία ο κόσμος έχει απελπιστικά ανάγκη».

Γκουντέρες

Την πρωτοβουλία ξεκίνησε η κυβέρνηση του Βανουάτου το 2021, έπειτα από μια εκστρατεία που είχαν πραγματοποιήσει δύο χρόνια νωρίτερα φοιτητές πανεπιστημίου των νησιών Φίτζι.

Έπειτα από μια «επική» μάχη του Βανουάτου, που πλήττεται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες, Τετάρτη, μια «ιστορική» απόφαση, με την οποία ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)θα κρινει τις νομικές επιπτώσεις στις ενεργοβόρες χώρες και θα ξεκαθαρίσει «τις υποχρεώσεις» τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Vanuatu Provinces
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=238618

Μια «ιστορική» πρόοδος, «μια στιγμή που θα μείνει στη ιστορία», «ένας θρίαμβος της διεθνούς κλιματικής διπλωματίας»: μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλά κράτη μεταξύ των 130 που στήριξαν το κείμενο χαιρέτισαν την υιοθέτησή του.

«Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας επικής νίκης για την κλιματική δικαιοσύνη», σχολίασε ο Ισμαέλ Καλσακάου πρωθυπουργός του Βανουάτου που επλήγη στις αρχές Μαρτίου από δύο ισχυρούς κυκλώνες μέσα σε λίγες ημέρες.

«Είναι επίσης μια νίκη για τους λαούς και τις κοινότητες όλου του κόσμου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Λαβεταναλάγκι Σέρου συντονιστής στον Ειρηνικό της ΜΚΟ Climate Action Network.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποίησε ότι ήδη από το 2030-2035 η θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, την ώρα που ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας ήταν ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Διαφωνία των ΗΠΑ-Κίνα

Το Βανουάτου και οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι η απόφαση του ΔΠΔ, που αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια, θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό τους.

Αν και καμία χώρα δεν έφερε αντίρρηση στην υιοθέτηση του κειμένου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως, δεν το συνυπέγραψαν.

Παράλληλα οι ΗΠΑ δήλωσαν ξεκάθαρα, μετά την υιοθέτηση του κειμένου, την αντίθεσή τους σε αυτό.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία ενδέχεται να περιπλέξει τις κοινές μας προσπάθειες», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος Νίκολας Χιλ υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του προτιμά «τη διπλωματία» από «τη δικαστική διαδικασία», η οποία κινδυνεύει να «οξύνει τις διαφωνίες».

Η απόφαση που υιοθετήθηκε αναφέρεται στις «ενέργειες» των κρατών που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και για «τις νομικές επιπτώσεις» των «υποχρεώσεών τους» έναντι των μικρών νησιωτικών χωρών, όπως και έναντι των τωρινών και των μελλοντικών γενιών.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει κεντρική σημασία για τις πιο φτωχές χώρες που ζητούν να χρηματοδοτηθούν «οι ζημιές και οι απώλειες» που υφίστανται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο κάποιες χώρες αντιτίθενται εντελώς στην ιδέα της καταβολής «αποζημιώσεων» για τη συμβολή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα:

IPCC: Κόκκινος συναγερμός για το κλίμα – Νέα έκθεση – «Πουθενά να τρέξεις, πουθενά να κρυφτείς»

Η έκθεση της IPCC ενοχοποιεί τον άνθρωπο για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη

ΟΗΕ: Μαζική μετάβαση της ανθρωπότητας σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα – Η τρίτη έκθεση του IPCC

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑγκαλιές: Πόσες χρειαζόμαστε την ημέρα; -Και ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;
Επόμενο άρθρο«Πράσινα» δάνεια για ΜμΕ 500 εκατ. ευρώ