Αρχική Ειδήσεις ΟΗΕ: Μαζική μετάβαση της ανθρωπότητας σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα – Η τρίτη...

ΟΗΕ: Μαζική μετάβαση της ανθρωπότητας σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα – Η τρίτη έκθεση του IPCC

0
Διαφήμιση

Η «μαζική μετάβαση» της ανθρωπότητας σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, όπως είναι η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, ή ακόμα και τα ορυκτά καύσιμα με συστήματα κατακράτησης και αποθήκευσης του άνθρακα, είναι η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών προς 200 κυβερνήσεις προκειμένου ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα. Οι καθυστερήσεις μέχρι το 2030 ενδέχεται να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να προσφύγουν σε τεχνολογίες απομάκρυνσηςτων ρύπων που δεν έχουν δοκιμαστεί ευρέως.

 

Σύμφωνα με την έκθεση του IPCC, του οργανισμού περιβάλλοντος του ΟΗΕ, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ταβιομηχανικά λόμπυ διεθνώς, η μετάβαση σε πηγές ενέργειας μηδενικών εκπομπών ρύπων, μεταφράζεται σε αμελητέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κατά μόλις 0,06%ετησίως.

Συγκεκριμένα, η οικονομική ανάπτυξη, προσδιοριζόμενη ως η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, εκτιμάται ότι θα αυξάνεται κατά 1,6 έως 3,0 τοις εκατό το χρόνο κατά τον αιώνα που διανύουμε. Μια φιλόδοξη διεθνής προσπάθειας για το μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης θα μπορούσε να περικόψει αυτή την αύξηση κατά 0,06%.

Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν, όπως η μείωση του κόστους των δαπανών υγείας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το κείμενο των 33 σελίδων, περίληψη της πλήρους έκθεσης που θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, υπολογίζει ότι έως το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει έχουν να μειωθούν κατά 40 με 70%, σε σχέση με το 2010, προκειμένου να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας το όριο των 2 βαθμών, στο οποίο έχει καταλήξει η διεθνής κοινότητα.

«Η σωτηρία του πλανήτη δεν μας κοστίζει τίποτα» αναφέρει στοReutersο Ότμαρ Έντενχόφερ, γερμανός επιστήμονας που συμμετέχει στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση του IPCC θα αποτελέσει τοβασικό επιστημονικό εργαλείο ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα το 2015.  

«Δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου» πρόσθεσε ο πρόεδρος της IPCC,Ραχέντρα Πατσάουρικαι σημείωσε ότι «πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα σε πρωτοφανές επίπεδο διεθνούς συνεργασίας».

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία στα επίπεδα των δύο βαθμών Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα καυσώνων, πλημμυρών, ξηρασιών και ανόδου της στάθμης των ωκεανών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Σύμφωνα με τη έκθεση, η απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχει επιταχυνθεί αυτόν τον αιώνα και έφτανε το 2010 τους 49 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Χωρίς νέες προσπάθειες για τη μείωσή τους, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι πιθανό να ανέβει κατά 3,7 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2010. Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές.

 

Παραγωγή ενέργειας

Για να μειωθούν οι εκπομπές το μερίδιο των πηγών ενέργειας χαμηλού άνθρακα θα πρέπει να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί έως το 2050, από το 17% που ήταν το 2010.

Ως τεχνολογία χαμηλού άνθρακα αναφέρεται επίσης η λεγόμενη «βιοενέργεια». Πρόκειται για την καλλιέργεια φυτών που απορροφούν CO2 από την ατμόσφαιρα, καύση αυτού του φυτικού υλικού για παραγωγή θερμότητας, και τελικά επαναπορρόφηση του CO2 και διοχέτευσή του σε υπόγειες δεξαμενές. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια καθαρή μείωση του CO2 ατμόσφαιρα.

Η μέθοδος αυτή θα μειώσει τις συγκεντρώσεις του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης για την καλλιέργεια βιομάζας, εκτοπίζοντας τις καλλιέργειες τροφίμων και αυξάνοντας το κόστος τους σε έναν υποσιτιζόμενο κόσμο.

Μια απλούστερη μέθοδος είναι οι μαζικές αναδασώσεις ώστε τα δέντρα να αναλάβουν το έργο της απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Στην έκθεση δεν γίνεται μνεία σε μεθόδους γεωμηχανικής όπως η εγκατάσταση γιγάντιων κατόπτρων στο διάστημα που θα απομακρύνουν την ηλιακή ακτινοβολία από τη Γη.

Εναλλακτικά, μια οικονομίαχαμηλών εκπομπών μπορεί να περιλαμβάνει τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και τις πετρελαιογεννήτριες με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια μέθοδο πειραματική και ακριβή.

 

Επενδύσεις

Για να πετύχει η διεθνής κοινότητα το στόχο των 2 βαθμών, οι επενδύσεις σε μονάδες ορυκτών καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται ότι πρέπει να μειώνονται κατά 30 δις δολάρια το χρόνο έως το 2029, ενώ οι επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα θα πρέπει να αυξάνονται κατά 147 δις δολάρια το χρόνο.

Συγκριτικά, επισημαίνει το Reuters, οι ετήσιες επενδύσεις σε ενεργειακά συστήματα ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1,2 τρις δολάρια.

Πάντως, προ ημερών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τους υπουργούς Οικονομικών όλου του κόσμου να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή με οικονομικές πολιτικές όπως οι φόροι άνθρακα.

Μάλιστα, ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν είχε προειδοποιήσει ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με τη Φύση». Η νέα διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σύνοδο του Παρισιού το 2015.

Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί τον τρίτο και τελευταίο τόμος της επικαιροποιημένης έκθεσης της IPCC για το κλίμα και αφορά αποκλειστικά στις προσπάθειες μετριασμού της παγκόσμιας θέρμανσης. Ο πρώτος τόμος εστιαζόταν στα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο δεύτερος προειδοποιούσε για τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός θερμότερου κόσμου.

 

Διαβάστε την περίληψη της Έκθεσης εδώ

Διαβάστε την Έκθεση εδώ

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριβαλλοντική «βόμβα» ο ΧΥΤΑ Γραμματικού – Τι λέει η CISD
Επόμενο άρθρο15.000 πολίτες λένε όχι στο λιγνίτη και την Πτολεμαΐδα V

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ