Αρχική Ειδήσεις Η έκθεση της IPCC ενοχοποιεί τον άνθρωπο για την κλιματική αλλαγή του...

Η έκθεση της IPCC ενοχοποιεί τον άνθρωπο για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη

0
Διαφήμιση

Η ανακοίνωση των πρόσφατων στοιχείων που συγκέντρωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό, έλαβε μόλις τέλος ύστερα από μία εβδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων στη Στοκχόλμη.

Όπως φαίνεται, τα πρώτα στοιχεία επαληθεύουν τις φήμες που ήθελαν τον άνθρωπο να φέρει ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη αφού ήδη από το 1950 οι δραστηριότητές του οδηγούσαν σταδιακά στην περιβαλλοντική καταστροφή.

Η επιτροπή προειδοποιεί ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρόκειται να ενισχύσουν το πρόβλημα υπερθέρμανσης του πλανήτη και να επιφέρουν περαιτέρω αλλαγές όσον αφορά στο κλίμα. Οι αλλαγές αυτές θα απαιτούν ουσιαστική και συνεχή μείωση των εκπομπών αερίων.
Η έκθεση αναφέρει ευθέως ότι οι κλιματικές αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί από το 1950, είναι άνευ προηγουμένου. Τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξαν τα θερμότερα στην ιστορία του πλανήτη.

Η επιτροπή αποφαίνεται με μεγαλύτερη σιγουριά ότι η κλιματική αλλαγή έχει ανθρωπογενή αίτια και ότι προκαλεί μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, όξυνση των ωκεανών και πυρκαγιές.

Προειδοποιεί επίσης ότι είναι πολύ πιθανή η άνοδος της στάθμης των ωκεανών μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε με ολέθριες συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές. 

“Πολλές από αυτές τις αλλαγές θα παραμείνουν για αιώνες. Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει ουσιαστικές και βιώσιμες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” τονίζει το προσχέδιο της έκθεσης. 

 

«Βάσει των επιστημονικών ευρημάτων, η θερμοκρασία των ωκεανών έχει αυξηθεί, η ποσότητα του πάγου έχει μειωθεί, τα επίπεδα νερού έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου έχει παρουσιάσει τρομερή άνοδο», δήλωσε ο κλιματολόγος Qin Dahe που συνέγραψε την έκθεση.

Στη σημερινή ομιλία, ο καθηγητής Thomas Stocker υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή «θέτει σε κίνδυνο τους δύο θεμελιώδεις πόρους του ανθρώπου και του οικοσυστήματος: τη γη και το νερό. Εν συντομία, απειλεί τον πλανήτη μας. Το μοναδικό μας σπίτι».

Από το 1998 και μετά, είχε φημολογηθεί ότι η κλιματική αλλαγή είχε πλέον σταθεροποιηθεί γεγονός το οποίο δεν έχει καμία σημασία, σύμφωνα με την έκθεση. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τότε ήταν που ξεκίνησε ένα πολύ θερμό έτος με το φαινόμενο του Ελ Νίνο να διαταράσσει τα καιρικά συστήματα.

Ο καθηγητής Stocker πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να μας βοηθούν στην κατανόηση εκείνης της σταθεροποίησης. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα σχετικά με την ραγδαία υπερθέρμανση των τελευταίων 10-15 ετών».

Σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε το 2007, το θερμικό εύρος θερμοκρασίας ήταν 2.0C με 4.5C. Ωστόσο, η σημερινή έκθεση δείχνει το εύρος αυτό να έχει μειωθεί στο 1.5C με 4.5C. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μείωση αυτή αντανακλά καλύτερη ενημέρωση και κατανόηση του κοινού και βελτιωμένα στοιχεία θερμοκρασιών. 

 

Διαφήμιση