«Η φύση έχει τους δικούς της νόμους. Αργά ή γρήγορα θα ξανακάνει τα 6άρια στην Ελλάδα. Να μην έχουμε καμία αυταπάτη» δήλωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο κ. Παπαδόπουλος είχε εκφράσει ξανά στις 21/02/23 την αναησυχία του για το ενδεχόμενο το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, να δώσει σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
«Και νέους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία μπορεί να φέρει η τριπλή σύνδεση ρηγμάτων, ενώ το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή», είπε τότε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ .
Στο θέμα επανήλθε σήμερα ο καθηγητής προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι σεισμολόγοι εξετάζουν τις δονήσεις και το ενδεχόμενο να μετατοπιστούν νοτιότερα από το επίκεντρο της ισχυρότατης δόνησης της 6ης Φεβρουαρίου αλλά και για να ερμηνεύσουν εάν η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα σχετίζεται με το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία.
Τα τρία ρήγματα και πώς συνδέονται
«Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, Τουρκίας – Συρίας, χαρακτηρίζεται από την παρουσία τριών πολύ μεγάλων ρηγμάτων. Και όταν λέμε πολύ μεγάλων, το καθένα από αυτά έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, όπως είναι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, που ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με τους δύο πολύ μεγάλους σεισμούς και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν ακολουθήσει» δήλωσε.
Το ένα είναι το Ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας, το οποίο κατευθύνεται προς τον Νότο, μέσω Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ και κατεβαίνει μέχρι τον κόλπο της Άκαμπα.
Από την άλλη μεριά, όπως είπε, έρχεται το βορειοανατολικό άκρο του κυπριακού σεισμικού τόξου, το οποίο αποτελεί ένα άλλο σημαντικό σύστημα ρηγμάτων.
Η σεισμική ακολουθία σε έκταση 300 χλμ. στην τουρκική ύπαιθρο δείχνει σύμφωνα με τον ίδιο ότι οι μετασεισμοί έχουν φτάσει μέχρι αυτό το τριπλό σημείο σύνδεσης, εκεί που συναντώνται τα τρία αυτά μεγάλα ρήγματα, πολύ κοντά στην περιοχή της Αντιόχειας.
Στην ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης των σεισμών στα νότια, προς την Κύπρο ο κ. Παπαδόπουλος είπε:
«Στην τελική απόληξη του ρήγματος στα σύνορα Τουρκίας Συρίας, αλλά και πολύ κοντά στην Κύπρο, έγινε ένας πολύ ισχυρός σεισμός με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος συμπλήρωσε την καταστροφή, στην περιοχή νότια της Αντιόχειας. Αυτό δεν είναι κάτι που βγαίνει από τα φυσιολογικά και αναμενόμενα όρια. Απεναντίας είναι μέσα στα αναμενόμενα» σημείωσε.
Χαρακτήρισε δε πάρα πολύ λογικό να αναμένουμε μετασεισμική δραστηριότητα σε όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Εκεί ακριβώς συναντώνται όμως και τα άλλα δύο ρήγματα με το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.
Στα αναμενόμενα πλαίσια σεισμός 6 ρίχτερ
«Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι τα μεγέθη 5, 5,5 και 6 (Ρίχτερ) δεν είναι μέσα στα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Είναι μέσα σε αναμενόμενα πλαίσια. Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή για δύο λόγους: πρώτον, διότι μπορεί η σεισμική δραστηριότητα να μεταναστεύσει σε περιοχές λίγο νοτιότερα ή λίγο προς τα Νοτιοδυτικά, εκεί δηλαδή που δεν είχε εκδηλωθεί μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο σεισμολόγος.
«Εκείνο το οποίο είχε φανεί πριν από μερικές ημέρες είναι το γεγονός ότι είχαμε αρκετούς σεισμούς με σχετικώς μικρά έως μέτρια μεγέθη, 3,5 – 4 Ρίχτερ, αλλά αυτό κράτησε μερικές ημέρες. Έχει πέσει ακόμα η σεισμική δραστηριότητα, αλλά αυτό συμβαίνει …» εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος.