Αρχική Ζώα Τι συμβαίνει με τα αιλουροειδή στην Αμερική και στην Ασία;

Τι συμβαίνει με τα αιλουροειδή στην Αμερική και στην Ασία;

Εξαφανίστηκε το Eastern Cougar της Αμερικής και πέθανε ένα από τα τελευταία Asiatic Cheetah στο Ιράν.

Σύνταξη: ecozen,gr

0
Διαφήμιση

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν δυσάρεστες ειδήσεις για μέλη της μεγάλης οικογένειας των αιλουροειδών που σιγά σιγά εξαφανίζονται, αν κι εδώ και πολλά χρόνια θεωρούνται προστατευόμενα είδη.

Στην Αμερική, το ανατολικό πούμα (Eastern Cougar) δηλώθηκε ως εξαφανισμένο είδος με τον πλέον επίσημο τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή στο Ιράν πέθανε ένα από τα τελευταία ασιατικά τσιτάχ (Asiatic Cheetah) της χώρας.

Εξαφανίστηκε και επίσημα το πούμα της Ανατολής

Τα πανέμορφα και περήφανα πούμα (ή κούγκαρ) που κάποτε περιφέρονταν από άκρη σε άκρη στη Βόρεια Αμερική κηρύχθηκαν κι επισήμως ως εξαφανισμένα και αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών των ΗΠΑ, 80 χρόνια μετά την τελευταία επιβεβαιωμένη παρουσία τους. Τα μεγάλα αιλουροειδή της Αμερικής, γνωστά και ως πούμα, πάνθηρες ή κούγκαρ, ιστορικά περιφέρονταν σε κάθε πολιτεία ανατολικά του ποταμού Μισσισσιππή. Ωστόσο, μέχρι το 1900 είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, λόγω του συστηματικού κυνηγιού τους από τους Ευρωπαίους αποίκους που ήθελαν να προστατεύσουν τις κοινότητες και τα ζώα τους.

 

 

Η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2011 μια εκτεταμένη μελέτη της κατάστασης για τα αιλουροειδή της Αμερικής. Το 2015, οι ομοσπονδιακοί μελετητές της Άγριας Ζωής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός των πούμα στις Ανατολικές Πολιτείες δεν έχει ανακάμψει, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιλαμβάνονται στη λίστα με τα απειλούμενα είδη και να προστατεύονται από τον νόμο. Τα  ανατολικά πούμα που κυνηγούν κυρίως ελάφια σε δάση και παράκτιους βάλτους, κηρύχθηκαν υπό εξαφάνιση το 1973, παρόλο που δεν είχε καταγραφεί καμία παρατήρηση για τρεις δεκαετίες. Το τελευταίο καταγεγραμμένο είδος τους σκοτώθηκε από έναν κυνηγό στο Μέιν το 1938.

 

Πέθανε ένα από τα τελευταία ασιατικά τσιτάχ

Ένα από τα τελευταία ασιατικά τσιτάχ πέθανε πρόσφατα στο Ιράν προκαλώντας κύμα θλίψης στους Ιρανούς. Ο νεαρός Pirouz (που σημαίνει «νικητής» στα περσικά) ήταν πολύ αγαπητός στο Ιράν και είχε γίνει διάσημος από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε τον Μάιο του 2022 σε ένα καταφύγιο στο ανατολικό Ιράν. Το γεγονός χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό, καθώς στο Ιράν πιστεύεται ότι έχουν απομείνει μόνο δώδεκα ασιατικά τσιτάχ. Ο Pirouz εισήχθη στο Κεντρικό Κτηνιατρικό Νοσοκομείο με νεφρική ανεπάρκεια και πέθανε, αφού υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση, σύμφωνα  με το επίσημο πρακτορείο Irna. «Είμαστε πολύ θλιμμένοι από την απώλεια του Pirouz και την αποτυχία όλων των προσπαθειών για τη διάσωσή του», δήλωσε ο επικεφαλής του νοσοκομείου, δρ Omid Moradi. Μετά τη νοσηλεία του πολλοί χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν τη συγκίνησή τους στα κοινωνικά δίκτυα. Οι περισσότεροι φοβήθηκαν την πλήρη εξαφάνιση των τσιτάχ στο Ιράν, αν ο Pirouz πέθαινε…

cheetah

Υπενθυμίζουμε ότι το τσιτάχ ίσως να είναι το πιο γρήγορο θηλαστικό ξηράς που έχει ζήσει στον πλανήτη. Θεωρείται το ταχύτερο ζώο στον κόσμο και μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες έως και 120 χλμ/ώρα. Εξακολουθεί να ζει σε τμήματα της νότιας Αφρικής, αλλά έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Το Ιράν είναι μια από τις τελευταίες χώρες του κόσμου όπου ζουν ακόμη ελεύθερα στην άγρια φύση ασιατικά τσιτάχ. Το 2001 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προστασίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από το Reuters και το AFP

Διαφήμιση