Αρχική Ειδήσεις Λευκάδα: Αποκτά νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Λευκάδα: Αποκτά νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

0
Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας Κτίριο
Διαφήμιση

Η Λευκάδα, το πανέμορφο νησί των Επτανήσων που ο Αριστοτέλης Ωνάσης έκανε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του Σκορπιού, το μοναδικό με πρόσβαση και από την ηπειρωτική Ελλάδα θα έχει ακόμη έναν λόγο για την προσέλκυση τουριστών καθώς δρομολογείται η  ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου!

Το νέο Μουσείο που θα δώσει έναν άλλο αέρα στον δημοφιλή προορισμό θα ανεγερθεί σε χώρο που παραχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος, που εκπονήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ένα στολίδι 2.460 τμ!

Το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε ένα συνολικό εμβαδόν 2.460 τ.μ. διαρθρώνεται σε χώρους της μόνιμης έκθεσης και περιλαμβάνει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα πολυμεσικών και διαδραστικών εφαρμογών, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρο υποδοχής, αποθήκες αρχαιοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, βιβλιοθήκη-αρχείο, αναψυκτήριο, χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Μάλιστα στον αύλειο χώρο αναπτύσσεται υπαίθρια έκθεση λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, που σήμερα φυλάσσονται σε αποθήκες.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να στεγάσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864, οπότε και η Λευκάδα ενσωματώθηκε με το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη «τα μουσεία δεν είναι μόνον χώροι έκθεσης θησαυρών που έρχονται στο φως από το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα κάθε περιοχής της πατρίδας μας. Είναι εστίες παιδείας και ψυχαγωγίας, χώροι μελέτης και προβολής της ιστορίας μας, αλλά και αυτογνωσίας γιατους εντόπιους και γνώσης για τους επισκέπτες τους. Είναι, συγχρόνως, θύλακες κοινωνικής συνοχής, αλλά και καθοριστικοί παράγοντες ανάπτυξης για κάθε περιοχή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας είσοδος

Η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ακόμη ότι στόχος  του υπουργείου στο πλαίσιο της μουσειακής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι τόσο η δημιουργία νέων μουσείων, όπου χρειάζεται, όσο και η αναβάθμιση των υπαρχόντων, ώστε με κάθε νέο, που προστίθεται στη μεγάλη αλυσίδα των μουσείων μας, να προβάλλεται η ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε τόπου και να αξιοποιείται η αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργεί η λειτουργία χώρων πολιτισμού.

Αναφερόμενη στο νέο Μουσείο της Λευκάδας η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι ένα όνειρο πολλών χρόνων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων μπαίνει πλέον στις ράγες για την υλοποίησή του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις, το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε ένα συνολικό εμβαδόν 2.460 τ.μ. και διαρθρώνεται σε χώρους της μόνιμης έκθεσης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα πολυμεσικών και διαδραστικών εφαρμογών, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρο υποδοχής, αποθήκες αρχαιοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, βιβλιοθήκη-αρχείο, αναψυκτήριο, χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Στην καρδιά της Λευκάδας το νέο Μουσείο

Το οικόπεδο εμβαδού 3.812 τ.μ. παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας, με παράλληλη μεταβολή της χρήσης γης του οικοπέδου σε «Εγκαταστάσεις Πολιτιστικών Λειτουργιών – Αρχαιολογικό Μουσείο». Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται εντός του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης της Λευκάδας, κοντά  στο  Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων-ΚΤΕΛ, το Διοικητήριο και τη Μαρίνα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας φιλοξενείται σήμερα σε πτέρυγα του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, σε έναν περιορισμένο σε έκταση χώρο. καθώς  είναι ένα νησί με σημαντικό μνημειακό πλούτο, που ωστόσο σήμερα αναδεικνύεται πλημμελώς, αποκτά ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, ανοικτή και προσβάσιμη όχι μόνον στους ειδικούς αλλά και στην κοινωνία.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου με διαχρονικό χαρακτήρα θα συντελέσει στην πληρέστερη εποπτεία της ιστορίας της Λευκάδας και των γύρω νήσων διαχρονικά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελείται σήμερα από τέσσερις αίθουσες και έναν μικρό χώρο γραφείου (συνολικό εμβαδόν Μουσείου 300 τ.μ.), ενώ διαθέτει ένα πολύ μικρό πωλητήριο δίπλα στο εκδοτήριο. Λόγω της περιορισμένης έκτασης του Μουσείου, στις προθήκες του φιλοξενούνται μόνον μικρός αριθμός αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού.

Ο Αρχαιολογικός θησαυρός της Λευκάδας

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας ευρημα

Αρχικά, τα ευρήματα που προήλθαν από τις ανασκαφές φιλοξενήθηκαν σε ένα μικρό κτήριο, δίπλα στο σπίτι του Dorpfeld, στο λόφο της Αγίας Κυριακής. Μετά τους σεισμούς του 1955, τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν σε αποθήκη, η οποία ανήκε σε ιδιώτη, και το 1969 στο ισόγειο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του νησιού. Βέβαια, ορισμένα ευρήματα είχαν ήδη μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επρόκειτο για τα χρυσά και αργυρά κοσμήματα από τους πρωτοελλαδικούς τύμβους στο Στενό Νυδριού, αλλά και για όστρακα των νεολιθικών χρόνων από τη Χοιροσπηλιά, τα οποία πλέον εκτίθενται στο Μουσείο της Λευκάδας.

Όπως περιγράφει η Δρ. Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, το 1978 η συλλογή μεταφέρθηκε ξανά και φιλοξενήθηκε, μαζί με ευρήματα και νεώτερων ανασκαφών, σε ισόγειο χώρο πολυκατοικίας, ο οποίος μισθώθηκε γι΄αυτόν το σκοπό. Όμως, τόσο ο μεγάλος αριθμός των ευρημάτων, όσο και η αδυναμία ασφαλούς διατήρησης, συντήρησης και προβολής τους, οδήγησε στη μεταφορά τους στις αποθήκες του Μουσείου Ιωαννίνων, όπου και ήταν τότε η έδρα της υπεύθυνης για τη Λευκάδα Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οριστική λύση στο πρόβλημα δόθηκε το 1995, όταν ο τότε Δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Σταματέλος πρότεινε να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού ένας χώρος, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη συλλογή. Παραχωρήθηκε τελικά, μία πτέρυγα του καινούργιου τότε Πολιτιστικού Κέντρου, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας άρχισε να λειτουργεί το 1999.

Διαφήμιση