Αρχική Κόσμος Ανησυχία στην Τουρκία για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Ανησυχία στην Τουρκία για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Τα  τουρκικά ΜΜΕ για τις ελληνικές απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις και την επικείμενη επίσκεψη Μπλίνκεν

Milliyet: Πότε «ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα αναγκάσει την Τουρκία να αναλάβει ορατή δράση»

Cumhuriyet για δηλώσεις Δένδια: «Μήνυμα  Ελλάδας προς την Τουρκία»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
dendias Blinken
(Φωτογραφία αρχείου)
Διαφήμιση

«Η Κύπρος δεν είναι μακριά μας». Την αποστροφή αυτή του λόγου του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας (Πέμπτη 26/01/23) στην Ολομέλεια της Βουλής, προτάσσει ως  τίτλο η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet σε εκτενές άρθρο της για τα ελληνοτουρκικά, όπου επί της ουσίας παραθέτει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Δένδια.

Αντίθετα, περισσότερη ανησυχία προκαλεί, τουλάχιστον στον συμπολιτευόμενο Τύπο, η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ κ. Άντονυ Μπλίνκεν τον Φεβρουάριο σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ.

Milliyet για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο προβεβλημένος αρθρογράφος της ευρείας κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητικής εφημερίδας  Milliyet, O. Sendir, στην τακτική στήλη του της 26ης Ιανουαρίου, υπό τον τίτλο: «Έρχεται ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος» αναφέρει: 

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βlinken θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αν. Μεσόγειο την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουάριου. Στο πλαίσιο της περιοδείας, θα επισκεφθεί την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Το ακριβές πρόγραμμα δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά είναι γνωστό ότι ο Βlinken θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 20-21 Φεβρουάριου

Η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη, γιατί θα φιλοξενήσει παράλληλα την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Νότιας Κύπρου* (sic) και θα ήθελαν να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για όσα επιδιώκουν σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο από τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές. Δεν θα ήταν περίεργο για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να έρθει στην Τουρκία για μια μέρα και να διανυκτερεύσει στην Αθήνα, για να κάνει διπλωματικά ξεκάθαρη την πλευρά που παίρνει η χώρα του. Γνωρίζουμε ήδη ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί την Ελλάδα. Αν όμως ο Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δώσει και το «πράσινο φως» για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλιά σε ορισμένες ακτές της Κρήτης, αν προτιμήσει να συμπεριφερθεί σαν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil  η οποία προσπαθεί να τελειώσει τις δουλειές της στην Αν. Μεσόγειο, στην ΑΟΖ της «ΤΔΒΚ» (sic) με την άδεια που πήρε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα αναγκάσει την Τουρκία να αναλάβει ορατή δράση. Το Ισραήλ θα είναι άλλη μια χώρα που η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά. Μένει να δούμε αν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νetanyahu ο οποίος αυτήν τη στιγμή έχει αναλάβει την αποστολή να επιδιορθώσει τις σχέσεις Σ. Αραβίας-ΗΠΑ, θα «πετάξει στο καλάθι των αχρήστων» την ύφεση με την Τουρκία, προσφέροντας ένα εργαλείο στην προπαγάνδα της Αθήνας. Η Τουρκία δεν ζητά από κανέναν να φωνάξει τις θέσεις της, όπως δεν επιδιώκει να διεκδικήσει μόνη της όλους τους ενεργειακούς πόρους της Αν. Μεσογείου. Το μόνο που ζητάμε είναι η τήρηση των διεθνών συμφωνιών, η δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων και η Ελλάδα, που δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος, να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του ναυτικού δικαίου που παρέχονται στις αρχιπελαγικές χώρες. Θα είναι αρκετό για την ειρήνη αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ σταθούν στο πλευρό όχι της Τουρκίας αλλά του διεθνούς δικαίου», καταλήγει  ο σχολιαστής.

Για τις δηλώσεις Δένδια

Το δημοσίευμα της Cumhuriyet με αφορμή της δηλώσεις του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη,  αναφέρει: 

  • «Ο Ν. Δένδιας, στοχεύοντας σιωπηρά την Τουρκία, δήλωσε: «Η λογική της διπλωματίας των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα έχει μείνει αμετάκλητα πίσω».
  • «Η αντίληψη όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρου του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι ο τουρκικός λαός θέλει ειρήνη, θέλει σταθερότητα και στην συντριπτική του πλειοψηφία θέλει συνεργασία με την Ελλάδα, γιατί αυτή θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή», δήλωσε ο Δένδιας.
  • Τονίζοντας ότι η Κύπρος «δεν είναι πολύ μακριά» από την Ελλάδα, ο Δένδιας πρόσθεσε: «Δεν θα πάψουμε να απαντάμε σε κάθε επιστολή, σε κάθε παράνομη και αβάσιμη δήλωση, σε κάθε παράνομη και αβάσιμη συμφωνία, σε κάθε ρητορική αποστροφή εναντίον μας. Θα απαντάμε πάντα σε ψευδείς κατηγορίες εναντίον μας με επιχειρήματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε με ήρεμο και αξιοπρεπή τρόπο», υπογράμμισε.
  • Ο Δένδιας χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της Τουρκίας «ανοησίες», λέγοντας: «Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με αντεπιχειρήματα σε επίπεδο ανοησίας».
  • «Στεκόμαστε μαζί με τους φίλους μας, τους συμμάχους μας, αυτούς που δεν αμφισβητούν τις συνθήκες, αυτούς που επιβεβαιώνουν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά της, αυτούς που απορρίπτουν φαντασιώσεις και αυτούς που λένε το αυτονόητο», είπε επίσης ο Δένδιας.
Διαφήμιση