Αρχική Διάστημα Τριπλή εκτόξευση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Τριπλή εκτόξευση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

0
Arianespace - Ariane 5 - εκτόξευση πυραύλων
Εικόνα: Arianespace
Διαφήμιση

Ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 5 εκτοξεύθηκε από την διαστημική βάση της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα και έστειλε τρεις δορυφόρους στην τροχιά της Γης την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.

Το σημαντικό φορτίο του πυραύλου περιελάμβανε και τον Meteosat Third Generation (MTG) Imager-1 της EUMETSAT, το οποίο θα επιτρέψει την «ταχεία ανίχνευση και πρόβλεψη σοβαρών καιρικών φαινομένων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Arianespace, της γαλλικής εταιρείας που διαχειρίζεται τον Ariane 5.

Η νεότερη γενιά αυτών των δορυφόρων περιλαμβάνει δύο νέα όργανα που θα προσφέρουν δεδομένα υψηλότερης ποιότητας για τη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού, σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Ο Ariane 5 έστειλε επίσης τους δορυφόρους γεωσύγχρονων επικοινωνιών Galaxy 35 και Galaxy 36 σε τροχιά για λογαριασμό της Intelsat, για να αντικαταστήσει τους παλιούς δορυφόρους Galaxy 3C και Galaxy 28 της εταιρείας, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Intelsat ανανεώνει τον δορυφορικό της στόλο από το 2020 και αυτοί οι δορυφόροι είναι ο πέμπτος και ο έκτος στη σειρά ανανέωσης.

Οι δύο δορυφόροι Galaxy «θα παρέχουν αποκλειστικές συνδέσεις της Βόρειας Αμερικής σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, επιτρέποντάς τους να μεταδίδουν ζωντανά γεγονότα και προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών, ψυχαγωγικών και έκτακτων ειδήσεων», δήλωσαν αξιωματούχοι της Arianespace.

Ο Galaxy 35 αναπτύχθηκε σε τροχιά γεωστατικής μεταφοράς (GTO) περίπου 27 λεπτά μετά την απογείωση και ο Galaxy 36 ακολούθησε το παράδειγμα του τέσσερα λεπτά αργότερα. Το σκάφος EUMETSAT αναπτύχθηκε σε τροχιά γεωστατικής μεταφοράς όπως είχε προγραμματιστεί σε λιγότερο από 35 λεπτά μετά την εκτόξευση.

Μαζί, και οι τρεις δορυφόροι ζύγιζαν περίπου 11 τόνους, σύμφωνα με την Arianespace.

Ο πύραυλος μήκους 53 μέτρων που εκτοξεύτηκε την Τρίτη έχει έναν «κύλινδρο ανύψωσης» κάτω από το φέρινγκ στο οποίο είναι αποθηκευμένοι οι δορυφόροι, μαζί με έναν προσαρμογέα που επέτρεπε στους δορυφόρους Intelsat να στοιβάζονται από πάνω.

Οι τρεις αυτοί δορυφόροι θα στέλνουν 100 φορές περισσότερα δεδομένα ημερησίως

H ΕΡΤ και ο μετεωρολόγος της Παναγιώτης Γιαννόπουλος βρέθηκαν στην εκδήλωση για την εκτόξευση του ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου ΜTG –i1 που έγινε στο Κέντρο Διαστημικών Ερευνών και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSΑ).

ESA - Arianespace - Ariane 5
Εικόνα: Twitter/ESA

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται για τον πρώτο μετεωρολογικό δορυφόρο τρίτης γενιάς με μεγάλες δυνατότητες απεικόνισης των μετεωρολογικών προβλέψεων.

Η πρώτη γενιά ξεκίνησε το 1977 και η δεύτερη πριν 20 χρόνια το 2002. Τον σχεδιασμό και την κατασκευή του επιμελήθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την λειτουργία του θα την αναλάβει ο αρμόδια υπηρεσία για τους μετεωρολογικούς δορυφόρους EUMETSAT. Η Ελλάδα είναι μέλος και στις δυο υπηρεσίες μέσω της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Συνολικά στο πρόγραμμα τρίτης γενιάς θα εκτοξευτούν έξι δορυφόροι. Στην πλήρη λειτουργία θα υπάρχουν 3 δορυφόροι με διάρκεια ζωής περίπου 10 χρόνια. Με τις νέες δυνατότητες του η ομάδα αυτή των δορυφόρων θα οδηγήσει σε καλύτερες καιρικές προγνώσεις, πιο έγκαιρες προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και πιο ακριβή παρατήρηση της ατμόσφαιρας της Γης και των κλιματικών αλλαγών.

Πιο ακριβείς προβλέψεις καιρού

Για πρώτη φορά ο μετεωρολογικός δορυφόρος MTG_i1 θα μεταδίδει εικόνα κάθε 10 λεπτά έναντι 15 λεπτών που ίσχυε έως τώρα.

Επίσης:

  • Θα μεταδίδει εικόνα της Ευρώπης κάθε 2,5 λεπτά (ως τώρα ανά 5λεπτά).
  • Οι εικόνες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα: 0,5-2χλμ (τώρα ήταν 1 με 3χλμ).
  • Οι εικόνες θα λαμβάνονται με 16 διαφορετικά μάτια, δηλαδή σε 16 διαφορετικά φασματικά κανάλια (12 έως τώρα).
  • Θα καταγράφει που ακριβώς στην ατμόσφαιρα υπάρχουν κεραυνοί και αστραπές (μόνο οι αμερικανικοί δορυφόροι το είχαν ως τώρα).
  • Για πρώτη φορά παγκοσμίως ένας δορυφόρος θα μπορεί να σαρώνει την ατμόσφαιρα και να υπολογίζει θερμοκρασία και υγρασία σε διάφορα επίπεδα κάθε περίπου 30 λεπτά. Τώρα αυτό γίνεται πολύ τοπικά σε ορισμένα σημεία, και μόνο κάθε 12 ώρες με τη χρήση μετεωρολογικών μπαλονιών.
  • Κάθε ημέρα οι τρεις αυτοί δορυφόροι θα στέλνουν 100 φορές περισσότερα δεδομένα στους επίγειους σταθμούς σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Με πληροφορίες από Space και ΕΡΤ

Διαφήμιση