Αρχική Κόσμος Προκαλούν Τουρκία και Λιβύη με κοινή επιστολή στον ΟΗΕ

Προκαλούν Τουρκία και Λιβύη με κοινή επιστολή στον ΟΗΕ

0
ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΡΕΓΑΤΑΣ Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΕΓΑΤΑ LUEBECK ΤΗΣ SNMG 2 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI) - επιστολή
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» με τη γερμανική Φρεγάτα FGS «LUEBECK της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2), στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού Αιγαίου και Κυκλάδων. Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη, στην οποία ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι «άκυρη».

Η επιστολή αυτή στάλθηκε με αφορμή την αντίδραση της Ελλάδας για την συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης τον περασμένο Οκτώβριο που αφορά έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο έχει το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα παραδόξως παραπονέθηκε στον ΟΗΕ για τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο. Εμείς, μαζί με τη Λιβύη, δώσαμε μία κοινή απάντηση σε αυτή την επιστολή στη Νέα Υόρκη, με τους μόνιμους αντιπροσώπους μας στον ΟΗΕ. Η διαφορά όμως είναι ότι η επιστολή της Ελλάδας είναι καθαρά δημαγωγική και πολιτική, η δική μας βασίζεται σε νομικά ερείσματα. Αυτό το επίτευγμα θα καθορίσει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο για γενιές» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό.

Τι αναφέρει η κοινή επιστολή Τουρκίας – Λιβύης

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, AnadoluΤουρκία και Λιβύη στην επιστολή τους «καλούν την Ελλάδα να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες της, την επιθετική ρητορική και τις προκλητικές πράξεις και αντίθετα να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο χωρών».

Κατά την ανάγνωση που κάνουν Άγκυρα και Τρίπολη «η συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου είναι ένα νομικό εργαλείο που βασίζεται στην αρχή της ισότητας της κυριαρχίας. Το μνημόνιο προβλέπει την ανάπτυξη των διμερών συνεργασιών στο πεδίο των υδρογονανθράκων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα στην ανατολική Μεσόγειο και επομένως είναι ευθυγραμμισμένο με τις αρχές του διεθνούς δικαίου για τις φιλικές σχέσεις και τις συνεργασίες των κρατών».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu, στην επιστολή αναφέρεται ότι «αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης έχει το δικαίωμα να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται συμφωνίες με άλλα κράτη».

Σημειώνεται επίσης, ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019 καταχωρήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι, μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην εν λόγω περιοχή είναι «άκυρη».

Όπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο, οι δύο πρέσβεις καταγγέλλουν επίσης την Ελλάδα ότι αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης με τις ιμπεριαλιστικές  διεκδικήσεις της περί θαλασσίων δικαιοδοσιών στην περιοχή και «ερμηνεύει το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν».

Παράλληλα, προσθέτει ότι η Αθήνα ενεργεί ως κράτος αρχιπελάγους που παραβιάζει το δίκαιο απαιτώντας την παραχώρηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βράχους ανεξάρτητα από τη θέση τους, το μέγεθός τους, το αν κατοικούνται ή όχι και την οικονομία τους.

Οι συμφωνίες υδρογονανθράκων και οριοθέτησης των θαλασσών που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως υποστηρίζουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι Άγκυρας και Τρίπολης στον ΟΗΕ στην επιστολή τους.

Το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για την προκλητική της στάση

«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα εχθρικά σχόλια κατά της Ελλάδας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και τη χρήση πυραύλων Tayfun (Typhoon).

«Υπενθυμίζω τη δήλωσή μας της 5ης Σεπτεμβρίου σχετικά με αυτό, τονίζοντας ότι οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν» επισήμανε ο Πίτερ Στάνο.

Επίσης, σημείωσε: «έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η αντικατάσταση της απειλητικής ρητορικής με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και επικοινωνία είναι το κλειδί για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Επαναλαμβάνουμε και πάλι την προσδοκία μας από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο», υπογράμμισε.

ΠΙΤΕΡ ΣΤΑΝΟ

Στάνο: «Προσδοκία από την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία»

Επίσης, όσον αφορά στη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι υψίστης σημασίας, ιδίως δεδομένης της τρέχουσας κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας. Είχαμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη προσδοκία μας από την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και να συνεργαστεί μαζί μας για την επιβολή της εφαρμογής τους και την αποτροπή κάθε προσπάθειας καταστρατήγησης».

«Πιο πρόσφατα, οι τουρκικές αρχές έδωσαν θετικά μηνύματα ως προς την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν μαζί μας για αυτό το θέμα, κάτι που είναι φυσικά μια εξέλιξη που μπορούμε να χαιρετίσουμε. Ανυπομονούμε να δούμε τις σχετικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα ξεκινήσει γρήγορα» επισήμανε ο Πίτερ Στάνο.

Ανδρουλάκης από Ευρωβουλή: Να επιβληθούν άμεσα εμπάργκο όπλων και κυρώσεων στην Τουρκία

Η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία είναι άμεση ανάγκη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «η Τουρκία βομβαρδίζει για άλλη μια φορά τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, που με τον δικό τους αγώνα αναχαιτίστηκε το Ισλαμικό κράτος», αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΕ με την αναφορά ότι «φαίνεται να ξεχνάμε εύκολα καθώς παραμένουμε παρατηρητές των προκλήσεων και των συνεχών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ (POOL PHOTO / PHILIPPE BUISSIN / EUROPEAN PARLIAMENT / EUROKINISSI)
Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. (POOL PHOTO/PHILIPPE BUISSIN/EUROPEAN PARLIAMENT/EUROKINISSI)

Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι η μόνη νατοϊκή χώρα, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις προς τη Ρωσία, ενώ συνεχίζει να εκβιάζει τη Σουηδία και την Φινλανδία αρνούμενη να επικυρώσει την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Είχε μάλιστα το θράσος την Κυριακή να απειλήσει τη χώρα μας λέγοντας ότι αν δεν κάτσει φρόνιμα, σύντομα η Αθήνα θα είναι εντός του εύρους του νέου πυραύλου που κατασκευάζει», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Είναι συμπεριφορά αυτή μιας συμμαχικής χώρας, όπως κάποιοι θεωρούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πάρετε μέτρα; Το ελάχιστο, που μπορεί να γίνει, είναι η επιβολή άμεσα εμπάργκο όπλων και κυρώσεων που θα πλήξουν το καθεστώς Ερντογάν», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διαφήμιση