Αρχική Ελλάδα Τουρκία: Όξυνση επιθετικότητας πάρα το πακέτο βοήθειας της ΕΕ

Τουρκία: Όξυνση επιθετικότητας πάρα το πακέτο βοήθειας της ΕΕ

0
Ελλάδα Τουρκία σημαίες - πακέτο
Διαφήμιση

Την ώρα που οι απειλές από την γείτονα χώρα κορυφώνονται, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ακόμη και με βαλλιστικούς πυραύλους την Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ,ανανέωσε σήμερα τις απειλές και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, η ΕΕ ενέκρινε σήμερα νέο πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία ύψους 220 εκατ. ευρώ, με σκοπό την διαχείριση των προσφυγικών ζητημάτων.

Ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε εκ νέου να αντιστρέψει την πραγματικότητα αποδίδοντας για άλλη μια φορά την όξυνση της έντασης στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την ένταση με παράλογες και παράνομες απαιτήσεις και αξιώσεις, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός», είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους διοικητές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAF).

Όπως ισχυρίστηκε, δόθηκε η απαραίτητη απάντηση σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ συμβούλεψε την Ελλάδα «να επικεντρωθεί στην επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου και να διδαχθεί από την ιστορία».

«Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα», είπε.

Ερντογάν: Ο πύραυλος Tayfun τρομάζει τους Έλληνες

Σε προκλητική ρητορική προέβη για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος παραβρέθηκε στη Σαμψούντα για προεκλογικούς σκοπούς και υποστήριξε πως όσοι «θέλουν να κλείσουν τους ορίζοντες της χώρας με σύννεφα απαισιοδοξίας θα είναι αβοήθητοι μπροστά στο φως που πηγάζει από τις καρδιές της νεολαίας».

Μιλώντας για τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Τουρκίας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην κατασκευή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun (Typhoon), τον οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δοκίμασε στα μέσα Οκτωβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η κατασκευή αυτού του πυραύλου έχει «τρομάξει» την Ελλάδα.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας», είπε και πρόσθεσε πως «αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες».

«Η Τουρκία δεν θα παραμείνει παθητική εάν η Ελλάδα επιμείνει στη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»

«Λένε για τον Tayfun… Τώρα ο Έλληνας φοβάται. «Θα χτυπήσει την Αθήνα», λένε», σχολίασε. Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Τουρκία δεν θα παραμείνει παθητική εάν η Ελλάδα επιμείνει στη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου».

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για την κατασκευή του εθνικού τουρκικού UAV μαχητικού. «Μπορεί να υπάρχει περίπτωση να κάνει την πρώτη πτήση το Kizilelma σε έναν μήνα. Θα είναι μια υπέροχη δουλειά», σχολίασε.

ΕΕ: Κονδύλια ύψους 1,23 δισ. για το προσφυγικό στην Τουρκία

Παρά τις νέες προκλήσεις η ΕΕ ενέκρινε σήμερα νέο πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία ύψους 220 εκατ. ευρώ, ώστε να βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους στα ανατολικά σύνορα της. Το συνολικό πακέτο θα ανέλθει σε 1,23 δισ. ευρώ ως μέρος των 3 δις που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Το πακέτο βοήθειας της ΕΕ αποδίδεται με στόχο να συνεχιστεί η παροχή στήριξης στους πρόσφυγες στην Τουρκία, δηλαδή για την κάλυψη βασικών αναγκών και την παροχή κοινωνικοοικονομικής στήριξης και βοήθειας στους πλέον ευάλωτους, αλλά και για να μην πάψει η παροχή συνδρομής για τη διαχείριση των συνόρων.

Συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία

«Αυτό το πακέτο βοήθειας καταδεικνύει ότι η ΕΕ συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευσή της όσον αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί πρόσφυγες, και την αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της σημαντικής συνεργασίας με την Τουρκία σύμφωνα με τη δήλωση του Μαρτίου του 2016, αυξάνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για τον τερματισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, για την αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων και για την επανέναρξη των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά. Μια νέα πτυχή της συνεργασίας είναι ότι θα εργαστούμε για τη στήριξη της προστασίας των ανατολικών συνόρων της Τουρκίας με σκοπό την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, κινητοποιώντας 220 εκατ. ευρώ μέσω της παράδοσης εξοπλισμού επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας», δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχεϊ.

Διαφήμιση