Αρχική Ελλάδα Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αττική

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αττική

0
Σεισμός Εύβοια 14/12/2022
Διαφήμιση

Ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία έγινε ιδιαίτερη αισθητή στην Αθήνα, σημειώθηκε περίπου στις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματισμούς από τον σεισμό στην περιοχή της Εύβοιας.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ύστερα και από τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 29 Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 17:28 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 57 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Γ. Παπαδόπουλος: «Μέχρι και σήμερα δεν έπαψαν οι μετασεισμοί»

Η σεισμική δόνηση είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας, εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Ο σεισμός έχει ένα μέγεθος 4,3 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στη Νέα Στύρα της Νότιας Εύβοιας δηλαδή στην περιοχή που είχε ενεργοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Από τότε συνεχίζονται οι μετασεισμοί, έχω λοιπόν την γνώμη ότι και ο σημερινός εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ όπου έγινε το βράδυ στις 29 Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή. Δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας», εξήγησε.

«Από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα δεν έπαψαν οι μετασεισμοί με μικρότερα μεγέθη. Θα συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία και μπορεί να λάβει μεγέθη και πάνω από τα 4 Ρίχτερ όπως ακριβώς έγινε και σήμερα. Δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο, να γίνει και άλλος μετασεισμός τις επόμενες μέρες με αισθητό μέγεθος», κατέληξε ο Γ. Παπαδόπουλος.

Λέκκας: Θετικό να έχουμε τέτοια μεγέθη – Μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας στην περιοχή

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητας στην περιοχή, είναι θετικό να έχουμε τέτοια μεγέθη», επισήμανε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 4,3 βαθμών. Εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή στην οποία είχαμε την εκδήλωση του σεισμού των 5,1 βαθμών στις 29 Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

«Θεωρείται τουλάχιστον σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, ένα γεγονός που εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία και έχουμε να κάνουμε με ακόμη περισσότερο απομείωση της ενέργειας που υπάρχει στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μία περίοδο κανονικότητας (…) Είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλους σεισμούς στα ίδια μεγέθη και θα έλεγα ότι είναι και θετικό να έχουμε, γιατί θα εκτονωθεί πολύ γρήγορα η δύναμη», συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

Νέοι μετασεισμοί

Μετά τα 4,3 Ρίχτερ, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έχει καταγράψει τρεις επιπλέον σεισμούς μεγέθους 1,8 Ρίχτερ, 2,1 Ρίχτερ και 2,8 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Διαφήμιση