Αρχική Περιβάλλον Παράταση για εκτός σχεδίου δόμηση και δασικά αυθαίρετα

Παράταση για εκτός σχεδίου δόμηση και δασικά αυθαίρετα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟ ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) - σχεδίου
Φθινόπωρο στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων. Το Νεραϊδοχώρι που θεωρείται πύλη προς την περιοχή του Ασπροποτάμου, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ακριβώς απέναντι από την επιβλητική κορυφή της Μαρόσας. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Διαφήμιση

Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή ρύθμιση με την οποία παρατείνεται εκ των υστέρων η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων.

Παράλληλα, δίνεται παράταση σε πλήθος ρυθμίσεων για νομιμοποίηση παρατυπιών, όπως στη δήλωση αυθαιρέτων σε δάση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου, στην προθεσμία νομιμοποίησης παράνομων κτηνοτροφικών μονάδων, ακόμα και στην προθεσμία διατήρησης των αυθαιρέτων στο Δέλτα του Έβρου.

Οι ρυθμίσεις αυτές σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις 21 του μηνός.

Αναλυτικά οι δύο ρυθμίσεις

Στην πρώτη ρύθμιση ορίζεται, όπως είχε ανακοινωθεί, η δυνατότητα «κράτησης» του δικαιώματος δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, εφόσον έως τις 9 Δεκεμβρίου είχε είτε υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, είτε αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά.

«Ωστόσο, ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2023 καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισής της» σημειώνεται στην τροπολογία.

Στη δεύτερη ρύθμιση δίνεται παράταση κατά τρεις μήνες,δηλαδή έως τέλος Μαρτίου, στη δήλωση αυθαιρέτων σε δάση (οικιστικές πυκνώσεις) προς νομιμοποίηση. Επίσης, παρατείνεται κατά ένα έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2023, τόσο η προθεσμία νομιμοποίησης παράνομων κτηνοτροφικών μονάδων, όσο και η «ασυλία» που δόθηκε σε αυθαίρετα μέσα στο Δέλτα του Έβρου, μέχρι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο προστασίας της περιοχής. Τέλος, παρατάθηκε έως το τέλος του 2024 η ολοκλήρωση της «μεταφοράς» δηλώσεων αυθαιρέτων από τον ν. 4178 στον ν. 4495, η μετεγκατάσταση πρατηρίων καυσίμων και άλλες διορίες πολεοδομικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε εδώ την τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας.

Παρόλα αυτά, με τη ρύθμιση που κατατέθηκε, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ και το Πρώτο Θέμα, οι ιδιοκτήτες αυτών των δασικών αυθαιρέτων, με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν:

  • προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση,
  • άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων,
  • «πάγωμα» νέων προστίμων και
  • συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις – στην τροπολογία γίνεται λόγος για «οικιστικές πυκνώσεις».

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου 4685/2020, που έχει κριθεί και από το ΣτΕ, και είναι:

  • Η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχιακής διαμονής.
  • Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.
  • Να μη βρίσκεται σε περιοχές που ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου Νatura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.ά., εκτός και αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.
  • Να μη βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός και αν κατασκευάστηκε πριν από την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση.

Δικαίωμα αίτησης και απαραίτητα δικαιολογητικά

Δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με την οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως στην αίτηση που θα υποβληθεί (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου) περιλαμβάνονται (σε μορφή pdf) τα εξής δικαιολογητικά:

  • Υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
  • Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών.
Διαφήμιση