Αρχική Κόσμος Θλιβερό ρεκόρ δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν και φυλακίστηκαν το 2022

Θλιβερό ρεκόρ δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν και φυλακίστηκαν το 2022

Σύνταξη: ecozen.gr

0
δημοσιογράφοι - συνέντευξη - δημοσιογράφων
Εικόνα: UNSPLASH/Michael Fousert
Διαφήμιση

Τους 533 έχει φθάσει ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται σε φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα το 2022, με άλλα λόγια ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 45 από το 2021, όταν είχε ήδη καταγραφεί ιστορικό υψηλό, ενώ αυξήθηκε (+18,8%) και ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν, φτάνοντας τους 57.

Η αύξηση των θανάτων δημοσιογράφων οφείλεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ είχε υποχωρήσει σε «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα το 2021 (48) και το 2020 (50), όπως  αποκαλύπτει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Περισσότεροι από τους μισούς δημοσιογράφους που ήταν φυλακισμένοι σε διεθνή κλίμακα την 1η Δεκεμβρίου βρίσκονται σε πέντε χώρες: στην Κίνα (110), στη Μιανμάρ (62), στο Ιράν (47), στο Βιετνάμ (39) και στη Λευκορωσία (31), η οποία κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη.

Το Ιράν είναι η μόνη χώρα που δεν συγκαταλεγόταν σε αυτή την πεντάδα πέρυσι, τονίζει η ΜΚΟ, που δημοσιοποιεί αυτόν τον ετήσιο απολογισμό από το 1995.

Όμως η Ισλαμική Δημοκρατία φυλάκισε αριθμό επαγγελματιών των ΜΜΕ «άνευ προηγουμένου» εδώ και 20 χρόνια αφότου ξέσπασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο.

Τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι προστέθηκαν έτσι στους δεκατρείς που βρίσκονταν ήδη στη φυλακή, προτού εκδηλωθεί το κίνημα αμφισβήτησης του κληρικαλιστικού καθεστώτος.

Τα «δικτατορικά» και τα «αυταρχικά καθεστώτα» μοιάζουν αποφασισμένα και πολύ πιο αποενοχοποιημένα να ρίχνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, στηλίτευσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.

Σημαντική αύξηση στη φυλάκιση γυναικών δημοσιογράφων

Στον ετήσιο απολογισμό της, η RSF υπογραμμίζει επίσης τον άνευ προηγουμένου αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων που έχουν τοποθετηθεί στις φυλακές, οι οποίες είναι 78, έναντι των 60 την περασμένη χρονιά.

«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αποτελούν πλέον σχεδόν το 15% των κρατουμένων, ενώ δεν αντιπροσώπευαν παρά λιγότερο από το 7% πριν από πέντε χρόνια», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

δημοσιογράφοι - γυναίκες
Εικόνα: UNSPLASH/The Climate Reality Project

Το Μεξικό η πιο θανατηφόρα χώρα για τους δημοσιογράφους

Το Μεξικό ήταν η χώρα όπου δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της RSF, ενώ κάνει λόγο για ανησυχητικές τάσεις ως προς τις απαγωγές και τις επιθέσεις, εκτός από τις φυλακίσεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφτηκαν 11 φόνοι εργαζομένων σε ΜΜΕ από τον Ιανουάριο ως την 1η Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των φόνων σε παγκόσμια κλίμακα (57).

«Οι πιέσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών και οι μηχανισμοί προστασίας των αρχών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς», στηλίτευσε η RSF.

Άλλες οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερους θανάτους εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό φέτος: χαρακτηρίζουν το 2022 την πιο θανάσιμη χρονιά για τους δημοσιογράφους που έχει καταγραφεί ποτέ.

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία,στον οποίο η RSF αποδίδει το 35% αυτών των θανάτων, σχεδόν οι μισές δολοφονίες εργαζομένων σε ΜΜΕ διαπράχθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Η RSF μετρά οκτώ δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, αν και άλλες οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία δημοσίευσε τα στοιχεία της για τις δολοφονίες αυτές την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 12.

δημοσιογράφος - κάμερα
Εικόνα: UNSPLASH/Sam McGhee

Χώρες που πλήττονται από κύματα βίας, όπως η Αϊτή, η Νικαράγουα, η Βραζιλία, είναι ανάμεσα σε αυτές που χαρακτηρίζονται οι πιο επικίνδυνες για όσους ερευνούν υποθέσεις συνδεόμενες με το οργανωμένο έγκλημα, τις συμμορίες και τη διαφθορά, σημειώνεται στο κείμενο.

Η RSF υπογραμμίζει τους φόνους τριών ρεπόρτερ στη Βραζιλία, όπου πήρε διαστάσεις το ζήτημα της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου και της παράνομης υλοτομίας. Η υπόθεση της δολοφονίας του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς ήταν ανάμεσα στις πιο εμβληματικές.

Η οργάνωση κάνει ακόμη λόγο για 49 δημοσιογράφους που αγνοούνται τα τελευταία 20 χρόνια και άλλους 65 που απήχθησαν σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι δύο εξαφανίσεις που αναφέρθηκαν το 2022 περιλαμβάνουν τον Μεξικανό δημοσιογράφο Ρομπέρτο Κάρλος Φλόρες Μεντόζα, ο οποίος αγνοείται από τον Σεπτέμβριο, και τον Ντμίτρο Κίλιουκ, έναν Ουκρανό δημοσιογράφο που εξαφανίστηκε από ένα κατεχόμενο από τη Ρωσία χωριό κοντά στο Κίεβο τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και EURACTIV

Διαφήμιση