Αρχική Ενέργεια Δημιουργία ταμείου ενεργειακής και ψηφιακής ανεξαρτησίας εξετάζει η ΕΕ

Δημιουργία ταμείου ενεργειακής και ψηφιακής ανεξαρτησίας εξετάζει η ΕΕ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ/EUROKINISSI) - ταμείου
Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022. (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας για τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα υποβληθεί το καλοκαίρι του 2023, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε την ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανική μας δύναμη στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν όλα τα μέλη της ΕΕ δημοσιονομικό χώρο για μεγάλες αυξήσεις στις κρατικές ενισχύσεις», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης.

Η επικεφαλής της Κομισιόν δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με το από πού θα πρέπει να προέλθει η «ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» και με το εάν αυτό το νέο ταμείο θα απαιτούσε από την ΕΕ να αναλάβει πρόσθετο κοινό χρέος, αλλά δήλωσε ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να «ενισχυθούν από άλλες πηγές».

Σύμφωνα με πληροφορίες του EURACTIV, ο συνάδελφός της στην Επιτροπή Τιερί Μπρετόν έχει υποστηρίξει δημοσίως τη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου που θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό χρέος, ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα χρήματα στο ταμείο της ΕΕ για την αποκατάσταση της πανδημίας.

«Ευρωπαϊκή IRA»

«Νομίζω ότι η επικείμενη ενδιάμεση επανεξέταση του ΠΔΠ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ) γύρω στο καλοκαίρι θα είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρότασή μας με περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ράσμους Άντερσεν ήταν επικριτικός. «Μια λύση στο ΠΔΠ έρχεται πολύ αργά και κινδυνεύει να είναι πολύ μικρή», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν έχει τη δύναμη να υποστηρίξει ένα φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πλαισίωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας ως σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA).

Η επικεφαλής της Επιτροπής κατήγγειλε τη λογική «αγόρασε Αμερικανικά» της IRA, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και τις επιδοτήσεις παραγωγής που θα μπορούσαν να θέσουν σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας – τον ευρωπαϊκό μας IRA», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους νομοθέτες της ΕΕ στο Στρασβούργο.

Τόσο στην ομιλία της όσο και στην επιστολή της, η επικεφαλής της Επιτροπής τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης του RepowerEU, ενός προγράμματος της ΕΕ που θα βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που θα επέτρεπαν στα κράτη μέλη να επιδοτούν ευκολότερα εταιρείες.

Τι είναι η αμερικάνικη IRA

Η IRA προσφέρει εκπτώσεις φόρου σε καταναλωτές που αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα και άλλα πράσινα προϊόντα, εφόσον κατασκευάζονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε χώρες με τις οποίες έχει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι Βρυξέλλες αναζητούν λύση στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός «κλαμπ» πρώτων υλών για να ξεπεραστεί το μονοπώλιο της Κίνας σε αυτόν τον τομέα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)
Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022. (POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Χαλαροί κανόνες κρατικών ενισχύσεων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε την Τετάρτη στους ηγέτες της ΕΕ χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καθαρή τεχνολογία, ως απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας και την IRA των ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις που απειλούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Σε επιστολή προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή απλούστευση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών και την καθαρή τεχνολογία.

«Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις αρχές του 2023», ανέφερε.

Η επικεφαλής Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι η κρατική υποστήριξη δεν θα είναι αρκετή.

«Η κρατική βοήθεια μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση στις τρέχουσες προκλήσεις, αλλά για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια σκηνή, πρέπει να καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες για την άρση των φραγμών στις ενιαίες αγορές, φραγμούς που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν», τόνισε.

Με πληροφορίες από EURACTIV και Reuters

Διαφήμιση