Αρχική Special Topics Γιατί οι εξωγήινοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη Γη;

Γιατί οι εξωγήινοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη Γη;

Σύνταξη: ecozen.gr

0
εξωγήινοι - UFO - ιπτάμενος δίσκος
Εικόνα: Pixabay/Lance
Διαφήμιση

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί, αν δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, οι εξωγήινοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον πλανήτη μας; Ίσως νομίζουν ότι η Γη είναι βαρετή.

Ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύτηκε στη βάση δεδομένων arXiv υποδηλώνει ότι οι ευφυείς εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί να μη θεωρούν τους πλανήτες που φιλοξενούν ζωή ιδιαίτερα ενδιαφέροντες. Εάν η ζωή έχει εξελιχθεί σε πολλούς πλανήτες του γαλαξία, τότε οι εξωγήινοι πιθανώς ενδιαφέρονται περισσότερο για εκείνους όπου υπάρχουν σημάδια, όχι μόνο βιολογίας, αλλά και εξελιγμένης τεχνολογίας, έγραψε στην εφημερίδα ο συγγραφέας της μελέτης Αμρί Βάντελ, αστροφυσικός στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται ότι το έγγραφο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Η μελέτη διερευνά το παράδοξο του Φέρμι (Fermi Paradox), το οποίο υποστηρίζει ότι δεδομένης της ηλικίας του σύμπαντος, είναι πιθανό ότι οι ευφυείς εξωγήινοι θα είχαν αναπτύξει διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων μέχρι τώρα, και επομένως είναι πιθανό να είχαν επισκεφτεί τη Γη. Το γεγονός ότι δεν έχουν -από όσο γνωρίζουμε- μπορεί να αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει άλλη νοήμονα ζωή στον Γαλαξία.

Αλλά οι ειδικοί έχουν προσφέρει άλλες εξηγήσεις για τους εξωγήινους που…αγνοούνται. Ίσως επισκέφτηκαν τη Γη στο παρελθόν, πριν οι άνθρωποι εξελιχθούν ή ήταν σε θέση να καταγράψουν την επίσκεψη. Ή ίσως το ταξίδι στο διάστημα μεγάλων αποστάσεων είναι πιο δύσκολο από ό,τι πιστεύεται. Ίσως οι εξωγήινοι εξέλιξαν τον προηγμένο πολιτισμό πολύ πρόσφατα για να φτάσουν στη Γη. Ή έχουν αποφασίσει σκόπιμα να μην εξερευνήσουν τον κόσμο. Είναι ακόμη πιθανό να έβαλαν με κάποιον τρόπο τέλος στην ζωή τους.

διάστημα - Γη - εξωγήινοι
Εικόνα: UNSPLASH/Greg Rakozy

Στο νέο έγγραφο, ο Βάντελ προσφέρει μια άλλη πιθανή εξήγηση: ότι η ζωή είναι πραγματικά συνηθισμένη στον Γαλαξία. Εάν πολλοί από τους βραχώδεις πλανήτες, που βρίσκονται σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων, φιλοξενούν ζωή, οι εξωγήινοι μάλλον δεν πρόκειται να σπαταλήσουν τους πόρους τους στέλνοντας σήματα σε όλους. Πιθανότατα θα καταλήξουν να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με εξωγήινα φύκια ή αμοιβάδες.

Εάν η ζωή είναι κοινή, οι ευφυείς εξωγήινοι πιθανότατα ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τα σημάδια της τεχνολογίας. Αλλά τα τεχνολογικά σήματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Η Γη εκπέμπει σήματα ανιχνεύσιμα από το διάστημα (με τη μορφή ραδιοκυμάτων) μόνο από τη δεκαετία του 1930. Θεωρητικά, αυτά τα σήματα έχουν πλέον ξεπλύνει περίπου 15.000 αστέρια και τους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά, αλλά αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα από τα έως και 400 δισεκατομμύρια αστέρια στον Γαλαξία μας.

Επιπλέον, έγραψε ο Βάντελ, χρειάζεται χρόνος για οποιοδήποτε μήνυμα από εξωγήινους να ταξιδέψει πίσω, έτσι μόνο αστέρια σε απόσταση 50 ετών φωτός είχαν χρόνο να απαντήσουν από τότε που η Γη άρχισε να εκπέμπει εκτός πλανήτη.

Ακόμη χειρότερα, τα παλαιότερα ραδιοφωνικά σήματα της Γης δεν μεταδόθηκαν σκόπιμα στο διάστημα, επομένως είναι πιθανό να είναι τόσο αλλοιωμένα μετά από περίπου ένα έτος φωτός που οι εξωγήινοι δεν θα μπορούσαν να τα διακρίνουν, σύμφωνα με το Universe Today.

Σημειώνεται ότι η Γη έστειλε την πρώτη σκόπιμη εκπομπή υψηλής ισχύος σε εξωγήινους με το μήνυμα Αρεσλιμπο το 1974, που κατευθύνθηκε στο σφαιρωτό αστρικό σμήνος M13. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να στείλουν και άλλη.

εξωγήινοι - UFO - ιπτάμενος δίσκος - πόλη
Εικόνα: Pixabay/Enrique Meseguer

Διαβάστε επίσης: Επίτευξη πυρηνικής σύντηξης: Τι σημαίνει για τα διαστημικά ταξίδια;

Ο Βάντελ διαπίστωσε ότι εκτός και αν οι ευφυείς πολιτισμοί είναι πολύ άφθονοι, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια τεχνολογικά προηγμένους πλανήτες στον Γαλαξία μας, είναι πιθανό τα σήματα της Γης να μην έχουν φτάσει σε άλλη μορφή ευφυούς ζωής.

Ωστόσο, με τον καιρό, και καθώς ο πλανήτης μας εκπέμπει όλο και περισσότερες ραδιοφωνικές συνομιλίες, γίνεται πιο πιθανό τα τεχνολογικά σήματα της Γης να βρουν ευφυής ακροατές, έγραψε ο Βάντελ.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ίσως δεν υπάρχουν ευφυείς πολιτισμοί σε απόσταση περίπου 50 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, έγραψε. Αλλά ευφυής μορφή ζωής θα μπορούσε να είναι ακόμα εκεί έξω και απλώς περιμένουν την κλήση μας.

 

Πηγή: Live Science

Διαφήμιση