Αρχική Περιβάλλον Στη Διάσκεψη COP15 στο Μόντρεαλ ο υφυπουργός Γ. Αμυράς

Στη Διάσκεψη COP15 στο Μόντρεαλ ο υφυπουργός Γ. Αμυράς

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Γιώργος Αμυράς COP 15 Μόντρεαλ
Διαφήμιση

Το μοντέλο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης της Ελλάδας με δράσεις και μεταρρυθμίσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά την τοποθέτησή του στη 15η Σύνοδο της Διάσκεψης των μερών (COP15) της Σύμβασης για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε, ότι «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει ειδικό αυστηρό καθεστώς για την αποφυγή κατακερματισμού του οικοσυστήματος για οκτώ -έως τώρα- Απάτητα Βουνά, απαγορεύοντας τη διάνοιξη δρόμων και την κατασκευή οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας, ενώ θα ορίσουμε το ίδιο καθεστώς προστασίας τουλάχιστον για 1.000 παρθένες παραλίες».

Ο κ. Αμυράς παρουσίασε τους στόχους της Ελλάδας για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2030, με έμφαση στα εξής:

  • μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα κατά 50%,
  • μείωση των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30%,
  • ένταξη, υπό καθεστώς προστασίας, του 30% της ελληνικής επικράτειας περιλαμβάνοντας χερσαίες, αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κρατών – μερών, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  τόνισε πως «Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η παγκόσμια συνεργασία και η αυστηρή προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα ως συμβαλλόμενο μέρος σε πολυάριθμες διεθνείς ή ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές συμβάσεις, αλλά και με δικές της πρωτοβουλίες, πραγματοποιεί και τα δύο».

Η ανάρτηση του Γιώργου Αμυρά στο Μοντρεάλ

«Στο Μόντρεαλ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στη 15η Σύνοδο της Διάσκεψης των μερών (COP15) της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ. Παρουσιάσαμε τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας:

  • Απάτητα Βουνά
  • 1.000 Παρθένες Παραλίες
  • Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων».

Αυτά αναφέρει στην ανάρτηση του στο Twitter ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και προσθέτει: «Μείωση κατά 50% των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα. Η Ελλάδα αλλάζει περιβαλλοντική νοοτροπία, προστατεύει τον φυσικό της πλούτο!».

H Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15) στο Μόντρεαλ

Έως τις 19 Δεκεμβρίου 2022 στο Μόντρεαλ του Καναδά, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν για να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύνολο στόχων που θα καθοδηγούν την παγκόσμια δράση μέχρι το 2030 για την ανάσχεση και την αναστροφή της απώλειας της φύσης.

Η φύση είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς. Η υιοθέτηση ενός τολμηρού παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζει τους βασικούς παράγοντες της απώλειας της φύσης είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε τη δική μας υγεία και ευημερία παράλληλα με αυτή του πλανήτη.

Τι πρέπει να συμβεί στο COP 15

  • Υιοθέτηση ενός δίκαιου και ολοκληρωμένου πλαισίου που να συνδυάζεται με τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή
  • Σαφείς στόχοι για την αντιμετώπιση της υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης, του κατακερματισμού και των μη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών
  • Ένα σχέδιο που προστατεύει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους ως διαχειριστές της φύσης
  • Χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα και ευθυγράμμιση των χρηματοοικονομικών ροών με τη φύση για να οδηγηθούν τα οικονομικά προς βιώσιμες επενδύσεις και μακριά από επιβλαβείς για το περιβάλλον.
Διαφήμιση