Αρχική Ενέργεια Φυσικό αέριο: Συμφώνησαν στην ΕΕ για πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh

Φυσικό αέριο: Συμφώνησαν στην ΕΕ για πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φυσικό αέριο - ευρωπαϊκές - πλαφόν
Διαφήμιση

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές.

Διαβάστε σχετικά: «Μάχη» υπουργών Ενέργειας για συμφωνία στο πλαφόν φυσικού αερίου

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ/MWh που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πλαφόν θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, Γερμανία και Δανία. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ - πλαφόν φυσικού αερίου

Πότε θα ενεργοποιείται ο Μηχανισμός

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον έναν χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας, εάν είχε εξαρχής υπάρξει συμφωνία, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες της περασμένης χρονιάς και συνεπώς θα είχαν εξοικονομηθεί τεράστια ποσά που λόγω της μη ύπαρξης πλαφόν, καταβλήθηκαν άνευ λόγου, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Διάγραμμα πλαφόν φυσικού αερίου

Κώστας Σκρέκας: «Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες»

«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό, αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη – μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το πέρας της Συνόδου.

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ - πλαφόν φυσικού αερίου - Σκρέκας

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε το βράδυ της Κυριακής με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατούσαν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού και αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι υπουργοί ενέργειας των 4 κρατών – μελών συμφώνησαν ότι δε θα δέχονταν την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και ότι θα επέμεναν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών – μελών στο θέμα.

Διαφήμιση