Αρχική Ενέργεια «Μάχη» υπουργών Ενέργειας για συμφωνία στο πλαφόν φυσικού αερίου

«Μάχη» υπουργών Ενέργειας για συμφωνία στο πλαφόν φυσικού αερίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI) - πλαφόν
Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. ΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Συναντιούνται ξανά στις Βρυξέλλες, σήμερα, οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη σημερινή συνεδρίαση τους.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά, απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ’ όλους», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον,κατά την άφιξη της στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Χωρίς οριστική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που διαρκεί μήνες στην Ευρώπη σχετικά με αυτό το ζήτημα, έληξε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε σχετικά: Σε νέο αδιέξοδο η ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι ηγέτες της ΕΕ, μετά την Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη, κάλεσαν για εύρεση λύσης μέχρι και σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Αισιόδοξος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εύρεση λύσης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

«Πράγματι, είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μία αυτονόητη απόφαση, να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέπουμε την εργαλειοποίηση του από τη Ρωσία. Όμως αυτήν τη φορά, είμαι αισιόδοξος ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Που «κολλάει» η συμφωνία για το πλαφόν

Η πρόταση έχει στόχο να βρεθεί «κοινό έδαφος» ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που φοβούνται μια επέμβαση στην αγορά, όπως η Γερμανία.

Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την παρούσα πρόταση της Κομισιόν. Οι ανησυχίες τους αφορούν το γεγονός πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.

Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής, η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας προσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν.

Η δήλωση του Κώστα Σκρέκα από τις Βρυξέλλες – «Έχουμε εντολή λύσης για το πλαφόν»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., δήλωσε:

«Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο κ. Σκρέκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

«Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει». 

Παράλληλα, ερωτώμενος για την πρόταση του πλαφόν στα 188 ευρώ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε:

«Το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά».

Κωστής Σταμπολής: «Πράγματι κρίσιμη η σημερινή μέρα»

Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και στο τι πραγματικά περιμένουμε να γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ και ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη τη σημερινή ημέρα.

«Πιστεύω ότι η απόφαση θα ληφθεί διότι είναι θέμα πλέον αρχής και έχει τεθεί από την πλειοψηφία των κρατών. Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθεί και πώς θα εφαρμοστεί το πλαφόν. Διότι πράγματι στις λεπτομέρειες κρύβεται ο “διάβολος”», δήλωσε ο κ. Σταμπολής τονίζοντας ότι το πότε θα ξεκινήσει να ισχύει το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι εξίσου σημαντικό.

«Το πιο πιθανό είναι ότι θα ισχύσει από τα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή θα έχουμε “φάει”σχεδόν τον μισό χειμώνα. Το άλλο θέμα είναι με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες θα λειτουργήσει π μηχανισμός», διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως είπε, εάν παρατηρηθεί ένας συνωστισμός στην τιμή πλαφόν την οποία θα έχουν θεσπίσει οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι δώρο άδωρο. Άρα, όπως επισήμανε, ο τρόπος που θα εφαρμοστεί το πλαφόν έχει μεγάλη σημασία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει ένα μήνυμα στα εκατομμύρια των πολιτών, στους καταναλωτές ότι προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να επιφέρει μια ισορροπία στην αγορά», υποστήριξε ο κ. Σταμπολής.

Αναφερόμενος στο Κατάρ και το ενδεχόμενο να περιορίσει την ποσότητα του φυσικού αερίου, ο ειδικός σε θέματα ενέργειας εκτίμησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς  υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και επιπλέον το Κατάρ είναι ένας αξιόπιστος παραγωγός και προμηθευτής σε διεθνή κλίμακα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Διαφήμιση