Αρχική Ενέργεια Σε νέο αδιέξοδο η ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σε νέο αδιέξοδο η ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

0
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI) - πλαφόν
Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. ΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Χωρίς οριστική συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο έληξε την Τρίτη το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επιβεβαίωσαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί αναμένεται να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας.

Διαβάστε επίσης: Πλαφόν: Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με ελληνική πρωτοβουλία

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

«Κοντά σε συμφωνία»

Ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν σε ορισμένα στοιχεία του πλαφόν στη συνάντησή τους την Τρίτη, το βασικό ερώτημα για το πότε θα πρέπει να ενεργοποιείται ο μηχανισμός είναι αυτό που αποδεικνύεται εμπόδιο.

«Εκεί που χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διορθώσουμε τα πράγματα είναι τα κατώφλια ενεργοποίησης και οι αριθμοί. Παρά τις επιδέξιες προσπάθειες της προεδρίας, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτήν την πτυχή της πρότασης», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, είπε ότι είχε «καλό προαίσθημα» ότι οι χώρες θα μπορούσαν την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν για το επίπεδο τιμών για την ενεργοποίηση του ανώτατου ορίου, το οποίο είπε ότι ήταν το μόνο ζήτημα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)
Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)

«Θα υπάρχει μόνο ένα ανοιχτό θέμα προς συζήτηση την Δευτέρα και αυτό είναι η τιμή που θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό», είπε ο Σικέλα.

«Νομίζω ότι είμαστε σχεδόν εκεί, αλλά τώρα πρέπει να ενωθούμε και να δείξουμε ότι η ενότητα δεν είναι μια κενή λέξη», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι χώρες έχουν συμφωνήσει άλλες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου ότι το ανώτατο όριο δεν θα ισχύει αρχικά για το ιδιωτικό εμπόριο φυσικού αερίου εκτός χρηματιστηρίων ενέργειας.

Δισταγμός για το πλαφόν από ορισμένες χώρες

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία φυσικού αερίου μακριά από την Ευρώπη και να διαταράξει τη λειτουργία των αγορών ενέργειας.

Άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας έχουν ζητήσει ανώτατο όριο, το οποίο λένε ότι θα προστατεύσει τις οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητούσε άσκοπα», δήλωσε την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας πριν από τη συνάντηση.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)
Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διαφήμιση