Αρχική Ενέργεια Εκ νέου συζητήσεις για το πλαφόν φυσικού αερίου στην ΕΕ

Εκ νέου συζητήσεις για το πλαφόν φυσικού αερίου στην ΕΕ

0
Φυσικό αέριο - πλαφόν
Διαφήμιση

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, ώστε να επανεξετάσουν το πλαφόν για το φυσικό αέριο που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα και να αποπειραθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Έπειτα από πολύμηνες αντεγκλήσεις και διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν επέτρεψαν ως τώρα να αρθεί το αδιέξοδο, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν και το κατά πόσον το μέτρο μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.

Αντιρρήσεις για το πλαφόν και κίνδυνοι

Χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα λένε πως το όριο είναι απαραίτητο για να προστατευτούν οι οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Από την άλλη, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, ανησυχούν πως μπορεί να μειώσει την προσφορά στην Ευρώπη.

Παράλληλα, πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, είχαν αντιρρήσεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, ζητώντας μία καλύτερη πρόταση, με κύριο μέλημα τους την επιβολή χαμηλότερης τιμής.

Το προσχέδιο του συμβιβασμού που συζητήθηκε το σαββατοκύριακο προβλέπει ότι το πλαφόν θα τίθεται σε ισχύ αν οι τιμές ξεπερνούν τα 220 ευρώ/MWh για πέντε ημέρες στα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου (TTF) και εάν είναι επίσης κατά 35 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Το όριο αυτό είναι αρκετά κάτω από τα 275 ευρώ/MWh που πρότεινε η Κομισιόν.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)
Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. (POOL PHOTO / EUROPEAN UNION /EUROKINISSI)

Την περασμένη εβδομάδα, η Intercontinental Exchange προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση ενδέχεται στην πραγματικότητα να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, εξέφρασε την ανησυχία πως μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως πράγματι θα επιτευχθεί συμφωνία σήμερα. Μια εναλλακτική είναι το ζήτημα να παραπεμφθεί στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να επιστρέψει στους υπουργούς την επόμενη εβδομάδα.

«Όλοι πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να μπορούν να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς» δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.

«Εναπόκειται τώρα καθαρά στους υπουργούς να δείξουν εάν είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας Ζόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει της συνεδρίασης της Τρίτης.

Κώστας Σκρέκας: «Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

Διαφήμιση