Αρχική Ενέργεια Νέα πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο ζητούν οι “15” της ΕΕ

Νέα πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο ζητούν οι “15” της ΕΕ

0
Φυσικό αέριο - πλαφόν
Διαφήμιση

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου για την ενέργεια, οι υπουργοί των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συμφώνησαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις.

Σκοπός τους είναι να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί που αφορούν το πλαφόν σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε σχετικά: Πλαφόν στις τιμές της ρωσικής ενέργειας εξετάζει η ΕΕ

Κ. Σκρέκας: «Πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία πλαφόν»

«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή»

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:  Νέα Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης

«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι « ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».

Επίτροπος Ενέργειας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες» για την πρόταση της Κομισιόν

Όπως τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Επίτροπος πρόσθεσε ότι (η πρόταση) δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών.

Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» την συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες».

«Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι’ αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά», επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες κάνουν λόγο για υψηλό όριο στα 275 ευρώ, αλλά και σκληρές προϋποθέσεις, απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Επίσης, η κ. Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία» σε ζητήματα όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη.

Διαβάστε επίσης:  UNWTO: Στο 65% των προπανδημικών επιπέδων ο τουρισμός

«Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία σήμερα θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή, δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

Ένταση στις Βρυξέλλες

Έντονη είναι η διαφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ με την πρόταση για το πλαφόν της Επιτροπής.

Ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Thierry Breton, για παράδειγμα, υπερασπίστηκε την πρόταση της Επιτροπής σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα LCI το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες του EURACTIV.

Η Γαλλία όμως επιμένει ότι η Επιτροπή πρέπει να «αυξήσει σημαντικά τις φιλοδοξίες της», καθώς επί του παρόντος δεν ανταποκρίνονται στην «πραγματικότητα της αγοράς», όπως δήλωσε το υπουργείο ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

«Κινδυνεύει» μάλιστα να τονώσει την κερδοσκοπία αντί να την περιορίσει, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Gilberto Pichetto σε συνέντευξή του στο SkyTg24.

«Η Επιτροπή θα ακούσει αύριο πολύ σκληρά πράγματα από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών», προειδοποίησε η Teresa Ribera, η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, η οποία, μαζί με άλλα 14 κράτη μέλη της ΕΕ, περίμενε με ανυπομονησία το προτεινόμενο ανώτατο όριο.

Η παρούσα πρόταση είναι «ένα αστείο» και ένας «ορισμός του να κάνεις “κάτι” που δεν θέλεις να κάνεις», προσθέτει ο Jude Kirton-Darling, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του συνδικάτου IndustriAll Europe.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και EURACTIV

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τέλη Νοεμβρίου ο Οδηγός
Επόμενο άρθροΚλιματική αλλαγή κι εμείς: Η πρώτη μόνιμη έκθεση για το κλίμα στην Ελλάδα