Αρχική Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή κι εμείς: Η πρώτη μόνιμη έκθεση για το κλίμα στην...

Κλιματική αλλαγή κι εμείς: Η πρώτη μόνιμη έκθεση για το κλίμα στην Ελλάδα

0
Σφαίρα Βασίλειος Παπαγεωργίου - έκθεση Γουλανδρή
Διαφήμιση

αγγελική γυπάκη

 

 

 

 

Της Αγγελικής Γυπάκη

Ο πλανήτης γη υπό συνθήκες κλιματικής κρίσης μοιάζει  με ένα υπερωκεάνιο όπως ο Τιτανικός  που -παρά την πρόσκρουση- στην πρώτη θέση η ζωή και η μουσική συνεχίζονταν σα να μην είχε συμβεί τίποτα. Η πολύ πετυχημένη παρομοίωση ανήκει στον Ακαδημαϊκό και Πρόεδρο της επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα κ. Κώστα Συνολάκη «Είναι η αλαζονεία, είπε, που μας κάνει να μην βλέπουμε τι έρχεται. Είναι η τάση του ανθρώπου να ασχολείται με τα δευτερεύοντας και όχι με τα πρωτεύοντα. Κανένας δεν ασχολείται με την μεγάλη εικόνα» τόνισε ο κ. Συνολάκης σε συζήτηση για το κλίμα στα εγκαίνια (Πέμπτη 23/11/22)  της πρώτης μόνιμης διαδραστικής έκθεσης  για την κλιματική αλλαγή στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλιματική κρίση θα επηρεάσει σημαντικά την χώρα μας. Θα φέρει στην περιοχή μας ξηρασίες, πυρκαγιές, τροπικές καταιγίδες και πλημμύρες από θάλασσα και βουνά αλλά και άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα διαγράψει από τον χάρτη χιλιάδες στρέμματα παράκτιων περιοχών. Και επικαλέστηκε μελέτη του 1972 που εκτίμησε με μια απλή ανάλυση ότι «κάποια στιγμή κοντά στις αρχές του 21ου αιώνα θα φτάσουμε στα πλανητικά όρια. Ήταν τότε που άρχισαν να σκέφτονται το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Και προέτρεψε ο κ Συνολάκης: « Ας περιορίσουμε άμεσα την σπατάλη των τροφίμων. Μόνον με την εξοικονόμηση τροφής ο πλανήτης θα απαλλαγεί από το  30% των εκπομπών αερίοων του θερμοκηπίου».

Κλιματική Αλλαγή - έκθεση Γουλανδρή
Ο Ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, σε συζήτηση με την δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα, στην εκδήλωση εγκαινίων της Έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και εμείς».

Τα εγκαίνια

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν πλήθος ευαισθητοποιημένων και ενεργών στη μάχη για το κλίμα πολιτικών, δημοσιογράφων και απλών πολιτών μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, η πρώην υπουργός κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Ακαδημαϊκός κ. Κώστας Συνολάκης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος και η Πρόεδρος ΔΣ του Μουσείου Φαλή Βογιατζάκη σε συντονισμό της δημοσιογράφου Βίκυ Φλέσσα.  

Όλοι τους συμφώνησαν διαπιστώνοντας  ότι:

  • Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη, ο άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα τη συνέχιση της ζωής μας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε έως σήμερα.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Κλιματική Αλλαγή - έκθεση Γουλανδρή
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον χαιρετισμό της στην Εκδήλωση Εγκαινίων της Έκθεσης «Κλιματικής Αλλαγή και εμείς»
Φαλή Βογιατζάκη - Κλιματική Αλλαγή - έκθεση Γουλανδρή
Η Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη, στην ομιλία της κατά τα Εγκαίνια της Έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και εμείς».

Κλιματική Αλλαγή - έκθεση Γουλανδρή

Η Έκθεση

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ως πρωτοπόρο ίδρυμα στην ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στην Ελλάδα στα θέματα φυσικού περιβάλλοντος, δημιούργησε την πρώτη διαδραστική μόνιμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή, με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό που μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να βοηθήσει.

Η Έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των εκθεμάτων πραγματοποιήθηκε από την γερμανική εταιρεία Hüttinger, που εξειδικεύεται στη δημιουργία διαδραστικών εκθεμάτων για Μουσεία και άλλα κέντρα επιστημών.

Εκπομπές CO2

Τα εκθέματα θίγουν τις κύριες θεματικές κατηγορίες: 

  • Ενέργεια
  • Μεταφορές
  • Παραγωγή Τροφίμων
  • Χρήση Νερού
  • Απορρίμματα-Ανακύκλωση
  • Επιστημονική Έρευνα
  • Επιπτώσεις Προσωπική Ευθύνη
  • Παγκοσμιότητα

Εκθ Πλανήτης Γη μια πολύπλευρη Σφαίρα 3

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η κλιματική αλλαγή περιγράφει την αλλαγή στις μέσες συνθήκες και στα μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα μιας περιοχής, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κυριότερες επιπτώσεις της είναι:

  • Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, τήξη των πάγων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας
  • Όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων
  • Ερημοποίηση εδαφών
  • Απώλειες στη βιοποικιλότητα
  • Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες

Το κλίμα της Γης αλλάζει, όπως άλλωστε άλλαζε πάντοτε στο παρελθόν, ακόμα και πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ασυνήθιστες αλλαγές τα τελευταία 150 χρόνια, με μία μη αναμενόμενη και απότομη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης.

Σφαίρα Γιάννης Σκουλάς

ΣΦΑΙΡΑ

Το πλέον εντυπωσιακό έκθεμα του μουσείου είναι η διαμέτρου 5μ. ΣΦΑΙΡΑ προβολών, που συνιστά σύμβολο για το Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και είναι μια από τις μοναδικές εγκαταστάσεις σε αυτό το μέγεθος παγκοσμίως.

Στη σφαίρα,  η εικόνα σχηματίζεται από την ταυτόχρονη λειτουργία 6 projectors, τεχνολογίας laser με ισχυρή φωτεινότητα που είναι τοποθετημένοι στο εσωτερικό της σύμφωνα με τη μέθοδο οπίσθιας προβολής.

Συνιστά ένα μοναδικό εργαλείο στις υπηρεσίες του εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου, συμβάλλοντας στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των ηλικιών.

Με σημαντική πηγή άντλησης θεμάτων από το ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration)των ΗΠΑ, μέσω του προγράμματος Science on a Sphere, ο επισκέπτης του Μουσείου παρακολουθεί σήμερα εικόνες και βίντεο του πλανήτη που σχετίζονται με τα ατμοσφαιρικά ρεύματα, τον καιρό, τους σεισμούς, τα τσουνάμι αλλά και πολλά άλλα.

Dome 2

Αίθριο Κέντρου ΓΑΙΑ

Ώρες Προβολών ταινιών/ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό τα Σαββατοκύριακα:
11:35, 12:35, 13:35, 14:35
ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 6’00”
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ 5’48”
TEAM OCEAN 6’40”
Συνολική διάρκεια: 18min 

Πληροφορίες

Ώρες Λειτουργίας:

  • Σαββατοκύριακα 10.00 – 15.00
  • Καθημερινές 9.00 – 14.30 

Εισιτήρια: H επίσκεψη περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο

Ενήλικες 10€, παιδιά 2 – 4 ετών 4€ , παιδιά 5 -18 ετών 6€

Διαφήμιση