Αρχική Ενέργεια «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τέλη Νοεμβρίου ο Οδηγός

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τέλη Νοεμβρίου ο Οδηγός

0
Φωτοβολταϊκά - ρεκόρ
Διαφήμιση

Στο τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που αφορά την εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες.

Παράλληλα, θέμα ημερών είναι πλέον και οι ανακοινώσεις για τα ποσοστά επιδότησης και τα κριτήρια, αλλά και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων.

Όπως ανέφερε χθες στο 5th Athens Investment Forum η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Οδηγός θα είναι έτοιμος για προδημοσίευση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και να υποβάλουν τυχόν προτάσεις για τη βελτίωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε αρχικά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Με τη χρηματοδότηση θα καλυφθεί η εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες. Για τη σύνδεση των συστημάτων, υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», από την ισχύ 10 Μεγαβάτ που «απελευθερώθηκε» σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ για εφαρμογές αυτοπαραγωγής και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Το πρόγραμμα θα φέρει παράλληλα απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των όρων σύνδεσης με το δίκτυο για να μειωθεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων.

Η κ. Σδούκου στην ομιλία της στην ενότητα Ενέργεια-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανακοίνωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για νέους» θα βγει στο τέλος του έτους, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση.

Αναφερόμενη στις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης, τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τον πρώτο διαγωνισμό για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα προωθούνται οι εγκαταστάσεις μονάδων αποθήκευσης που θα συνδέονται με μονάδες παραγωγής ΑΠΕ.

Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, τα πρώτα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής φαίνονται ήδη με τις ΑΠΕ να καταγράφουν διείσδυση 44% στην ακαθάριστη κατανάλωση, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική ισχύς των ΑΠΕ να ξεπεράσει τα 25GW.

Δύο νέα προγράμματα ΑΠΕ

Εκτός από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», θα ακολουθήσουν άλλα δύο προγράμματα.

Το πρώτο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή ενέργειας σε επιχειρήσεις και φορέας υλοποίησης θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, προετοιμάζεται άλλο ένα, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους της χώρας, προκειμένου αφενός να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος και αφετέρου να στηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές στην περιοχή τους.

Διαφήμιση