Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης για ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης για ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023" / 5η ΗΜΕΡΑ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Εκτός από τα μέτρα κατά της ενεργειακή κρίσης που θα παραμείνουν και για το ερχόμενο έτος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία στήριξης των νοικοκυριών από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά στην κάλυψη του 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων από την πολιτεία.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass, ενώ το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια, αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που θα εισπραχθεί από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των δύο διυλιστηρίων.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε για την εν λόγω πρωτοβουλία: «Επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση μίας νέας πρωτοβουλίας η οποία θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Ενσωματώνοντας την πρόθεσή μας να στηριχθούν με αυτήν όσο το δυνατόν πιο πολλά νοικοκυριά. Γιατί έχει ευρύ φάσμα. Αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τη διάθεσή μας να δρούμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

Απαντά, επίσης, στη συγκυρία. Γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης. Και, τέλος, δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων.

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για 6 μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της. Ενώ η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη.

Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για την ώρα, θα σημειώσω μόνον ότι καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών.

Ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες. Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για το 2023

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, επεσήμανε ότι: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων με χαμηλό ΦΠΑ

Παράλληλα, σχετικά με την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι: «300.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και, βέβαια, ειδικές επιδοτήσεις».

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023:

Με 156 «ναι» έναντι 143 «όχι» κυρώθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός 2023

Με 156 ψήφους «ναι», έναντι 143 «όχι» (σε σύνολο 299 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβαν 190 «ναι», 109 «όχι», ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 «ναι» και 32 «όχι». Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Διαφήμιση