Σε μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την ίδια την ιστορία προχώρησαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, καθώς βρέθηκε μια σήραγγα που κρύβεται κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna και πιθανολογείται ότι οδηγεί στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.
Αυτή η σήραγγα, που έχει ύψος έξι πόδια (περίπου 1,82 μέτρα) και έκταση 4.800 πόδια (περίπου 1,46 χλμ.), πρόκειται για ένα «γεωμετρικό θαύμα» και λέγεται ότι μοιάζει με το τούνελ του Ευπαλίνου στη Σάμο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα μηχανικής του κλασικού κόσμου.
Η αρχαιολόγος Kathleen Martinez του Πανεπιστημίου του San Domingo, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, είναι πεπεισμένη για περισσότερο από μια δεκαετία ότι η Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος, αναπαύθηκαν μέσα στον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου και ότι το τούνελ θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτήν την ανακάλυψη.
Η Kathleen Martinez δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βασίλισσα της Αιγύπτου να είναι θαμμένη εκεί και αν είναι, αυτή θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα». Η αρχαιολόγος εκτιμά ότι η Κλεοπάτρα είχε λεπτομερή σχέδια για να ταφούν τόσο η ίδια, όσο και ο Μάρκος Αντώνιος, εκεί.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο Heritage Key, η Martinez δήλωσε ότι «αν υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να έχει ταφεί εκεί είναι καθήκον μου να την αναζητήσω».
Αρχαιολόγοι που εργάζονται στον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα της Αλεξάνδρειας, βρήκαν μια σειρά από αγγεία κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna, είναι επίσης υποβρύχια λόγω των τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ.
Η αρχαιολόγος Kathleen Martinez ανακάλυψε επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα μέσα στο ναό, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έφεραν τις εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλών αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.
«Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του γιατί ήθελε να αναπαραστήσει τον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρη. Το αληθινό νόημα της λατρείας του Όσιρη είναι ότι δίνει την αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, έτσι θα είχαν αιώνια ζωή μαζί» είχε δηλώσει η αρχαιολόγος Kathleen Martinez, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο National Geographic.
Γιατί αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει την ιστορία;
Αυτή η ανακάλυψη έρχεται την ώρα που οι Αιγυπτιολόγοι, λοιπόν, γιορτάζουν φέτος τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών και τώρα ίσως έχουν στα χέρια τους μια ακόμη πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.
Βέβαια, ακόμα δεν έχουν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία ότι πρόκειται όντως για τον τάφο της Κλεοπάτρας, αλλά εάν αυτό ισχύει θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε για την ιστορία του αρχαίου κόσμου.
Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα συγγραφέα Πλούταρχο, ο οποίος έγραψε τη βιογραφία του τελευταίου συζύγου της Κλεοπάτρας, του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου και είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη και λεπτομερέστερη αφήγηση των τελευταίων ημερών της βασιλείας της Κλεοπάτρας, τόσο ο Αντώνιος όσο και η Κλεοπάτρα θάφτηκαν μέσα στο μαυσωλείο της Κλεοπάτρας.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, την ημέρα που ο Οκταβιανός και οι δυνάμεις του εισέβαλαν στην Αίγυπτο και κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια, ο Αντώνιος έπεσε στο ξίφος του, πέθανε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας και στη συνέχεια ενταφιάστηκε στο μαυσωλείο. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Κλεοπάτρα πήγε στο μαυσωλείο για να κάνει σπονδές και αυτοκτόνησε με τρόπο που παραμένει άγνωστος. Δεν τη δάγκωσε το φίδι, αυτό ξέρουμε ότι είναι ένας δημοφιλής πλην ψευδής μύθος. Είναι εντελώς απίθανο να πρόλαβε ένα φίδι να σκότωσε τρεις ανθρώπους -την Κλεοπάτρα και τις δύο υπηρέτριες της- μέσα σε λίγα λεπτά, όπως υποτίθεται ότι συνέβη. Πέθανε πάντως και στη συνέχεια ενταφιάστηκε και αυτή στο μαυσωλείο.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, ο γιος του Αντώνιου, Μάρκος Αντώνιος Άντυλλος, αλλά και ο γιος της Κλεοπάτρας από τον Ιούλιο Καίσαρα, Πτολεμαίος XV Καίσαρας (επίσης γνωστός ως Καισαρίων, «μικρός Καίσαρας» δηλαδή), δολοφονήθηκαν από τις ρωμαϊκές δυνάμεις και μπορεί επίσης να έχουν ενταφιαστεί εκεί.
Αν το μαυσωλείο της Κλεοπάτρας δεν έχει ήδη εξαφανιστεί κάτω από τα νερά της Μεσογείου μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της ελληνιστικής πόλης της Αλεξάνδρειας και βρεθεί τελικά, θα πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αρχαιολογική ανακάλυψη.
Ενώ οι τάφοι πολλών πασίγνωστων ιστορικών ηγεμόνων υπάρχουν και τους ξέρουμε και τους βλέπουμε -το μαυσωλείο του Οκταβιανού Αυγούστου, του θανάσιμου εχθρού του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στη Ρώμη, για παράδειγμα– το περιεχόμενό τους έχει λεηλατηθεί και χαθεί πριν από αιώνες.
Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ο τάφος του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αποκαλύφθηκε στη Βεργίνα. Ο τάφος βρέθηκε άθικτος και αυτό επέτρεψε κάτι πολύ σπάνιο: Η επιστημονική έρευνα πάνω στο περιεχόμενό του προσέθεσε απίστευτα στοιχεία στις γνώσεις μας για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας και την αυλή τους.
Το ίδιο θα ίσχυε αν ο τάφος της Κλεοπάτρας ανακαλυπτόταν και βρισκόταν άθικτος. Ο όγκος των νέων πληροφοριών που θα μπορούσαν να αντλήσουν οι Αιγυπτιολόγοι, οι κλασικιστές, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι από το περιεχόμενό του θα ήταν τεράστιος. Δεν υπάρχει επιστήμη που να μην θέλει τη νεκρή βασίλισσα στα χέρια της.
Ως επί το πλείστον, οι γνώσεις μας για την Κλεοπάτρα και τη βασιλεία της προέρχονται από αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές λογοτεχνικές πηγές, που γράφτηκαν μετά το θάνατό της και είναι κατά κανόνα εχθρικές προς την Αιγύπτια βασίλισσα.
Υπάρχουν λίγα -έως καθόλου- στοιχεία που να αποκαλύπτουν την αιγυπτιακή οπτική γωνία για την Κλεοπάτρα και τη βασιλεία της, αλλά αυτά που έχουμε, όπως τιμητικά ανάγλυφα στους ναούς που έχτισε και αναθήματα που της αφιέρωναν οι υπήκοοι της δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα για αυτήν.
Με πληροφορίες από Daily Mail, Theconversation.com και CNN.