Αρχική Ενέργεια Τρεις δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων

Τρεις δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων

0
Ξενοδοχείο - Θεσσαλονίκη - ξενοδοχείων
Εικόνα: UNSPLASH/ilias { Fly_zen } Tsapaliaris
Διαφήμιση

Τρεις παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα μείζονα θέματα που αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο με ειδικότερο αντικείμενο τις δράσεις στήριξης των ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Οι τρεις πρωτοβουλίες

Πρόκειται για το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, είναι ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

Η νέα δράση προστίθεται στην οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευση της να βοηθήσει έμπρακτα τους ορεινούς προορισμούς μέσω των δράσεων αυτών που αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανάδειξη τους μέσα από τις καμπάνιες του ΕΟΤ.

Σκρέκας: Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Την πάγια δέσμευση της Κυβέρνησης πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επανέλαβε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ωστόσο, ερωτηθείς για την επιβολή ενός νέου τέλους στους λογαριασμούς του ρεύματος και στην αύξηση της χρέωσης των ΥΚΩ, είπε ότι όντως θα επιβληθεί μια νέα επιβάρυνση περίπου 1 λεπτό αν κιλοβατώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων που θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον.

Σχετικά τις επιδοτήσεις ανέφερε ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί περίπου 7 δις ευρώ για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 2 δις είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων.

Ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δις από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά».

Διαβάστε σχετικά: Στη Βουλή τροπολογία για υπερέσοδα – Νέο πρόγραμμα για «έξυπνα» κτίρια

Για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες ή και έχουν ξεκινήσει ήδη όπως στην Αυστρία για παράδειγμα, διαβεβαίωσε πως στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί το σχέδιο που θα μας βοηθήσει να μην χρειαστεί αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Για τις οφειλές που έχουν οι εταιρίες ενέργειας στους δήμους από την παρακράτηση των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, παραδέχθηκε ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές που αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για τους δήμους έχουν μειωθεί κατά 70-80%.

Τα κοιτάσματα της χώρας

Ερωτηθείς για τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.

Διαφήμιση