Αρχική Διάστημα NASA: Επιτυχής η απογείωση της αποστολής Artemis στη Σελήνη

NASA: Επιτυχής η απογείωση της αποστολής Artemis στη Σελήνη

0
NASA Artemis
Διαφήμιση

Η αρχή για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι έγινε σήμερα με την επιτυχή εκτόξευση της αποστολής Artemis 1 της NASA.

Από τη Φλόριντα με κατεύθυνση την Σελήνη απογειώθηκε ο πύραυλος σήμερα, Τετάρτη 16/11, για την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του Artemis, του νέου μεγάλου προγράμματος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo στο δορυφόρο της Γης.

Ο πύραυλος, που φέρει την ονομασία SLS (Space Launch System), εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της νύχτας, στη 01:47 (08:47 ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Αυτή η δοκιμαστική πτήση, η οποία θα κάνει το γύρο της Σελήνης χωρίς να προσεδαφιστεί σ’ αυτή και χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο μέλλον πληρώματα.

Την τελική εντολή για την εκτόξευση έδωσε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια εκτοξεύσεων της NASA, η Τσάρλι Μπάκγουελ-Τόμσον.

«Γίναμε όλοι μέρος κάτι απίστευτα ιδιαίτερου, της πρώτης απογείωσης του Artemis», δήλωσε μετά την εκτόξευση απευθυνόμενη στις ομάδες της. «Αυτό που φέρατε σε πέρας σήμερα θα εμπνέει τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το πρόγραμμα Artemis φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Η αποστολή Artemis 1 πρόκειται να διαρκέσει συνολικά 25 ημέρες και ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σε διάφορες φάσεις της, όμως η πρώτη απογείωση αυτού του γιγάντιου πυραύλου ύψους 98 μέτρων, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία, αντιπροσωπεύει πλέον μια μεγάλη επιτυχία για τη NASA.

Η προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό προβλέπεται για τις 11 Δεκεμβρίου.

Το 2024, η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά δεν πρόκειται να προσεδαφιστεί εκεί. Την προσεδάφιση αναμένεται να πραγματοποιήσει το πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.

Η εκτόξευση του Artemis

Διαφήμιση