Αρχική Κόσμος Πολωνία: Ουκρανικός αντιαεροπορικός τελικά ο πύραυλος

Πολωνία: Ουκρανικός αντιαεροπορικός τελικά ο πύραυλος

0
Πολωνία - ουκρανικός πύραυλος
Εικόνα: Twitter/Polska Policja
Διαφήμιση

Αποκλιμακώνεται η κατάσταση στην Πολωνία, καθώς νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το πυραυλικό πλήγμα κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία προήλθε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε σε πολωνικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Συγκεκριμένα, ο πύραυλος ήταν ουκρανικός αντιαεροπορικός S-300.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας παράλληλα λόγο για προβοκάτσια και στοχευμένη πρόκληση.

Διαβάστε σχετικά: Συναγερμός στην Πολωνία μετά την πτώση πυραύλων – Εκτακτη συνεδρίαση του NATO

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία φέρει ευθύνη

Ουκρανικός ήταν ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων της έρευνας, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, για το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης». Επίσης, πρόσθεσε ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι «το περιστατικό πιθανότητα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύτηκε για να υπερασπιστεί το ουκρανικό έδαφος από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων Cruise».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν είναι λάθος της Ουκρανίας», διότι η Ρωσία είναι αυτή που φέρει την τελική ευθύνη, καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η χθεσινή έκρηξη στην Πολωνία, σημειώθηκε επειδή η Ρωσία εξαπέλυσε ένα τεράστιο κύμα επιθέσεων με πυραύλους σε όλη την Ουκρανία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 από την Πολωνία

Ο πύραυλος που κατέπεσε χθες σε χωριό της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν πιθανόν ένας S-300, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Νούντα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρσοβία.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στη Σοβιετική Ένωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Πρόσβαση και κοινή έρευνα ζητά η Ουκρανία

Η Ουκρανία ζητεί πρόσβαση στο σημείο της χθεσινής έκρηξης στην ανατολική Πολωνία, την οποία δυτικοί αξιωματούχοι αποδίδουν σε πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ζητεί την διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους.

Το Κίεβο «είναι απολύτως ανοικτό σε μία ενδελεχή έρευνα της κατάστασης», έγραψε ο Ντανίλοφ.

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αποδεικτικά στοιχεία για «ρωσικό ίχνος» στην επίθεση και επανέλαβε την κατηγορία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά της Ρωσίας για «πυραυλική τρομοκρατία».

Ο Ντανίλοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε.

Ρωσία: «Καμία σχέση» με το περιστατικό

Η Ρωσία είπε ότι δεν έχει «καμία σχέση» με το περιστατικό, διαβεβαιώνοντας σήμερα ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε «αδιαμφισβήτητα» από ένα αμυντικό σύστημα S-300 των ουκρανικών δυνάμεων.

«Υψηλής ακρίβειας πλήγματα πραγματοποιήθηκαν μόνο στην επικράτεια της Ουκρανίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 35 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία «έχουν προσδιοριστεί κατηγορηματικά από Ρώσους ειδικούς (…) ως στοιχείο ενός αντιαεροπορικού κατευθυνόμενου πυραύλου των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε.

Διαφήμιση