Αρχική Κόσμος Συναγερμός στην Πολωνία μετά την πτώση πυραύλων – Εκτακτη συνεδρίαση του NATO

Συναγερμός στην Πολωνία μετά την πτώση πυραύλων – Εκτακτη συνεδρίαση του NATO

0
Πτώση πυραύλων - Πολωνία
Εικόνα: Twitter/Mateusz Mati
Διαφήμιση

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η πτώση δύο πυραύλων στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για δύο ρωσικούς πυραύλους που έχουν χτυπήσει πολωνικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με την Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, ενώ υπάρχουν αναφορές για δύο νεκρούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη την Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, όπως δήλωσε πηγή του NATO στο Reuters.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε πως το βράδυ της Τρίτης «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την χώρα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

«Στις 15:40 (16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπογράμμισε την Τρίτη ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» για την προέλευση του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πολύ πιθανόν ρωσικής κατασκευής». «Διεξάγεται έρευνα», πρόσθεσε ο Ντούντα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mατέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας,όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Διαβάστε επίσης: Πυραυλική επίθεση στο Κίεβο – Σε εξέλιξη η Σύνοδος των G20

Μπάιντεν: «Απίθανο να εκτοξεύτηκαν από την Ρωσία»

Οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε».

Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Έκτακτη συνεδρίαση του NATO

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρά σήμερα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με αποκλειστικό θέμα τις εκρήξεις σε πολωνικό έδαφος.

Όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, «ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία». Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ζελένσκι: «Ο τρόμος δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα»

Το Κίεβο αρχικά ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «πύραυλο ρωσικής κατασκευής». Συγκεκριμένα, για ρωσική πυραυλική επίθεση «κατά της συλλογικής ασφάλειας» μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με τις αναφορές για την πτώση ρωσικών πυραύλων σε πολωνικό έδαφος.

«Ο τρόμος δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα. Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία. Να εκτοξεύσει πυραύλους σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της συλλογικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια.

«Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

«Κανένα πλήγμα δεν εξαπολύθηκε σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα» από τον ρωσικό στρατό, τόνισε το υπουργείο.

Το άρθρο 4

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι πολύ πιθανό ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», είπε.

Το άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΑΜΠΕ ότι, μετά τις πρώτες ενδείξεις πως οι πύραυλοι που χτύπησαν πολωνικό έδαφος μάλλον είναι ουκρανικοί, θεωρείται λιγότερο πιθανό η Πολωνία να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας. Το άρθρο 4 προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της.

ΥΠΕΞ: Πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις εξελίξεις στην Πολωνία.

«Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της.

Θερμά συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και τον λαό.

Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαφήμιση