Γ. Μανιάτης: Απεξάρτηση της ΕΕ, διχασμός των ΗΠΑ, εκπομπές στην Κίνα

    0
    Σουηδία - αντιδραστήρες
    ΕΙκόνα: UNSPLASH/Frédéric Paulussen
    Διαφήμιση

    Ταχεία απεξάρτηση ΕΕ από ορυκτά καύσιμα, με περισσότερη πράσινη ενέργεια. Η Κίνα εκπέμπει πάνω από 30% των παγκόσμιων ρύπων. Αναγκαία όσο ποτέ, μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα. Στις ΗΠΑ απόλυτος διχασμός της κοινωνίας μεταξύ Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών, με εκτόξευση κόστους πετρελαίου θέρμανσης.

    Του Γιάννη Μανιάτη

    Μανιάτη - Καθημερινή

    Τρεις χώρες της ΕΕ το 2030 σκοπεύουν να παράγουν εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Πορτογαλία, Δανία και Αυστρία, από κοντά και η Ολλανδία). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση (ήδη από το 2014 ήταν στην 7η θέση), με στόχο το 2030 η παραγωγή από Ανανεώσιμα να αγγίζει το 80%, με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 63%.  Στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης (κάτω του 40%) βρίσκονται Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

    Μανιάτη - Καθημερινή

    Ο πλήρης διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Πρώτη προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς η Κλιματική Αλλαγή και τελευταία για τους Ρεπουμπλικάνους. Ανθρώπινα δικαιώματα, αμβλώσεις, σύστημα υγείας, εκπαίδευση επίσης στις προτεραιότητες των Δημοκρατικών. Αντίθετα, στις προτεραιότητες των ρεπουμπλικάνων, το μεταναστευτικό, η φορολογία, η ακρίβεια και η εθνική ασφάλεια. Συμπίπτουν στις ατομικές ελευθερίες και την οικονομία.

    Μανιάτη - Καθημερινή

    Η Κίνα θα αποτελεί έως το 2050 τον μεγαλύτερο ρυπαντή της ατμόσφαιρας. ΗΠΑ και ΕΕ, μειώνουν διαχρονικά τις εκπομπές τους, ενώ η Ινδία διαχρονικά τις αυξάνει πλησιάζοντας το ενδιάμεσο των μελλοντικών εκπομπών ΕΕ και ΗΠΑ. Το 2030 η Κίνα (11.840Mt) θα εκπέμπει το 33% των παγκόσμιων ρύπων, σχεδόν υπερτριπλάσια ποσότητα από τις ΗΠΑ (3.583Mt), και πενταπλάσια από την ΕΕ (2020Mt). To 2050 η Ινδία θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής (3.325Mt) αμέσως μετά την Κίνα (7.970Mt) και σημαντικά υψηλότερα από τις ΗΠΑ (2.180Mt) και ασφαλώς την ΕΕ (1.229 Mt).

    Μανιάτη - Καθημερινή

    Με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη για το Κλίμα (COP27 – Αίγυπτος), μια οπτικοποιημένη απεικόνιση του δύσκολου καθήκοντος της ανθρωπότητας για μηδενισμό έως το 2050 των αέριων εκπομπών από ορυκτά καύσιμα. Το 2020 κορυφώνεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στα 485Exajoule. Σύμφωνα με το Σενάριο Μηδενικών Εκπομπών (NZE – 2050) για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2°C, πρέπει να φτάσουμε στα 100Exajoule, όταν οι σημερινές πολιτικές των κρατών οδηγούν σε υπερδιπλασιασμό (250Exajoule). Η παγκόσμια συμφωνία κατά της Κλιματικής Κρίσης, σήμερα αναγκαία όσο ποτέ.

    Μανιάτη - Καθημερινή

    Για τον ερχόμενο χειμώνα, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ που θερμαίνονται με πετρέλαιο θα αντιμετωπίσουν, σε σχέση με το χειμώνα 2020/2021, έκρηξη τιμών (από 1.200$, σε 2.354$), ενώ και το φυσικό αέριο θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση (από 550$ σε 931$). Αντίθετα, ο ηλεκτρισμός θα παρουσιάσει μικρότερη αύξηση (από 1.200$, σε 1.359$).

    Μανιάτη - Καθημερινή

    Οι χώρες της Ευρώπης κατά πλειοψηφία καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα), με εξαίρεση τη Γαλλία (πυρηνικά), τη Δανία (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), και τις Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία (υδροηλεκτρική ενέργεια). Η Ελλάδα στις χώρες με βασική πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.

    Διαβάστε επίσης:

     

    Γιάννης Μανιάτης

     

     

    Του καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, πρ. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

    Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Διαφήμιση