Αρχική Ειδήσεις Απεργία: Επεισόδια με προσαγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Απεργία: Επεισόδια με προσαγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

0
ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε επεισόδια και προσαγωγές κατέληξαν οι σημερινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου και στις δύο περιπτώσεις πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ έκανε την αρχή στις σημερινές κινητοποιήσεις με σημείο συνάντησης τα Προπύλαια στις 10:30, ενώ η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων και των σωματείων ξεκίνησε στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Διαβάστε σχετικά: Απεργία 9/11: Όλοι όσοι απεργούν – Τι ισχύει για μετρό, αεροπλάνα, πλοία
Απεργία 9/11 - PAME Greece International
Εικόνα: Twitter/PAME Greece International
Απεργία 9/11 - PAME Greece International
Εικόνα: Twitter/PAME Greece International

Οι πορείες κατέληξαν έξω από την Βουλή, στο Σύνταγμα, όπου και ξεκίνησαν τα επεισόδια, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, ενώ η πορεία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, προς τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από τη Βουλή και εκείνοι απάντησαν με την ρίψη χημικών.

Απεργία 9/11 - Επεισόδια Αθήνα
Εικόνα: newsit.gr

Απεργία 9/11 - Επεισόδια Αθήνα
Εικόνα: skai.gr
Απεργία 9/11 - Επεισόδια Αθήνα
Εικόνα: skai.gr
Απεργία 9/11 - Επεισόδια Αθήνα
Εικόνα: in.gr

Παράλληλα, άγνωστοι έριξαν κόκκινη μπογιά στην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Απεργία 9/11 - Επεισόδια Αθήνα
Εικόνα: skai.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε πάνω από δέκα προσαγωγές.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η πορεία κατέληξε στα Προπύλαια και διαλύθηκε, ενώ σταδιακά δόθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Το “παρών” έδωσαν και πολιτικοί αρχηγοί

Στις συγκεντρώσεις παρευρέθηκαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας. Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει την δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο. Με την ενεργή παρουσία του όμως, και φυσικά με την προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις κάλπες που σύντομα θα στηθούν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει εναλλακτική λύση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στους θανάτους από την πανδημία. Χειρότερη στους μισθούς. Υπάρχει εναλλακτική λύση με στήριξη των μισθών, στήριξη της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη. Και θα έρθει γρήγορα», κατέληξε στη δήλωση του ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης με την δήλωση του άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας, τονίζοντας ότι αντί να βοηθά τους ευάλωτους, εξυπηρετεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

«Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στη δήλωση του: «Η μεγάλη σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημα του δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της ΕΕ, της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος».

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση πορείας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Όπως αναφέρει το grtimes.gr, τα επεισόδια συνέβησαν στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Ολύμπου, στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Συγκεκριμένα, μερίδα διαδηλωτών έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον δέκα προσαγωγές.

Απεργία 9/11 - Επεισόδια Θεσσαλονίκη
Εικόνα: thestival.gr

Διαφήμιση