Αρχική Περιβάλλον INVALIS: Προστασία από τη “βιολογική εισβολή” ξένων ειδών – Το λεοντόψαρο

INVALIS: Προστασία από τη “βιολογική εισβολή” ξένων ειδών – Το λεοντόψαρο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Λεοντόψαρο
Διαφήμιση

Η εισαγωγή και εξάπλωση ξενικών ειδών, όπως το λεοντόψαρο  αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιοποικιλότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες, αναφερόμενοι στην επίδραση των εισβλητικών/χωροκατακτητικών ξενικών ειδών που εισβάλουν σε ένα οικοσύστημα, είτε πρόκειται για θαλάσσια, είτε για χερσαία ζώα ή φυτά, χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογική εισβολή».

Σήμερα, στην Ευρώπη υπάρχουν 23 είδη φυτών και 26 είδη ζώων (χερσαία, θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων), τα οποία προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημία στη φυσική βιοποικιλότητα και για τα οποία απαιτούνται συντονισμένα μέτρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το λεοντόψαρο

Με έντονα χρώματα και φτερά που θα ταίριαζαν περισσότερο σε έντομο, παρά σε ψάρι. Λόγω της τροπικής ομορφιάς του, το ψάρι βρέθηκε σε ενυδρεία με θαλασσινό νερό σε όλο τον κόσμο. Η ράχη του είναι γεμάτη αγκάθια. Το λεοντόψαρο είναι σαρκοβόρο, μικρό, κινείται αργά μέσα σε κοραλλιογενείς υφάλους και κατασπαράσσει ό,τι ζωντανό υπάρχει.

Στο φυσικό του περιβάλλον είναι μέρος του οικοσυστήματος, που εξελίχθηκε για να αλληλοεπιδρά αρμονικά και να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην περιοχή όπου βρίσκεται.

Ωστόσο, ο επικίνδυνος θηρευτής, άρχισε σιγά σιγά να «μετακομίζει» και να εξελίσσεται, σκορπώντας το χάος στους ωκεανούς και τις θάλασσες. Στο πέρασμά του καταστρέφει τα πάντα, επιδρώντας αρνητικά στη βιοποικιλότητα που δημιουργήθηκε αιώνες πριν.

Τρέφεται με ψάρια, μαλάκια, ασπόνδυλα και μικρά καρκινοειδή. Εκτός από την απευθείας επίθεση με το στόμα και τα δηλητηριώδη αγκάθια, κάποιες φορές ταράσσει τα νερά και αποπροσανατολίζει το θήραμά του, ώστε να του προκαλέσει σύγχυση και να το πιάσει πιο εύκολα.

λεοντοψαρο

Που καταγράφηκε πρώτη φορά το λεοντόψαρο

Το συγκεκριμένο είδος έχει εντοπιστεί σε ύφαλους της Καραϊβικής και η ύπαρξη του τεκμηριώθηκε μόλις πριν από οκτώ χρόνια.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή του στην Ελλάδα, έγινε μόλις πριν από δύο χρόνια στη Νότια Κρήτη, ωστόσο πλέον έχει κάνει την εμφάνισή του και στη Βόρεια Ελλάδα και στις ακτές της Χαλκιδικής.

Πρόγραμμα προστασίας INVALIS

Με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος των εισβλητικών ξενικών ειδών, από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο INVALIS “Protecting European Biodiversity from Invasive Alien Species”, το οποίο υλοποιείται με κύριο εταίρο τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με τη συμμετοχή έξι ακόμη εταίρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Λετονία.

Η παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του Έργου, θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου, στη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, κατά την οποία θα δίνεται η δυνατότητα υβριδικής παρακολούθησης.

Check INVALIS poster 35x50

Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί, ερευνητές και υψηλόβαθμα ενδιαφερόμενα μέρη και εταίροι σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων. 

Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν φόρμα συμμετοχής που θα βρουν πατώντας εδώ ή να επικοινωνήσουν στο e-mail a.tsouka@necca.gov.gr.

 

Διαφήμιση